Terror Brüsszelben: a repülőtéren dolgozott az egyik reptéri robbantó

2016. április 21. 07:53

A VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió információi szerint a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren robbantó egyik terrorista korábban öt éven keresztül azon a reptéren dolgozott egy külsős cégen keresztül. A csatorna beszámolt arról is: nem sokkal a merényletek után fedezték fel, hogy komplett imaszobát alakítottak ki maguknak a repülőtér alagsorában az ott dolgozó radikális iszlamisták.

2016. április 21. 07:53

Öt éven keresztül a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren dolgozott Najim Laachraoui, a légikikötőben március 22-én magukat felrobbantó merénylők egyike – jelentette csütörtök este a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió. A csatorna névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva azt közölte, hogy a fiatal férfi 2012 végéig a repülőtéren tevékenykedő egyik külsős cég alkalmazottjaként dolgozott, néhány hónappal később viszont Szíriába utazott, hogy csatlakozzon a harcokhoz. A VTM szerint Laachraoui ennek következtében jól ismerhette a repülőtéren foganatosított biztonsági intézkedéseket.

Korábbi hírek szerint Najim Laachraoui 2009 és 2010 nyarán egy-egy hónapon át az Európai Parlament brüsszeli épületében látott el takarítói feladatokat egy külső cég alkalmazottjaként diákszerződéssel.

Iszlamista imaszoba a reptéren

A flamand televíziócsatorna értesülései szerint a Zaventem repülőtér alagsorában nem sokkal a brüsszeli robbantások után felfedeztek egy rejtett imaszobát, ahol a „légikikötő radikális alkalmazottai találkoztak és imádkoztak titokban”. A helyiséget ezt követően bezárták.

A La Libre Belgique című újság korábban azt közölte, hogy akár ötven, az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettel szimpatizáló és szélsőséges nézeteket valló alkalmazott is dolgozhat a brüsszeli nemzetközi repülőtéren.

A belga szövetségi ügyészség azt közölte, hogy nem rendelkeznek információkkal a VTM hírében foglaltakról, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják azokat.

A 24 éves, marokkói származású belga állampolgár Najim Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, és aktívan részt vett a harci cselekményekben egészen addig, amíg meg nem sebesült a lábán. A fiatal férfi ekkor úgy döntött, visszatér Európába, hogy ott hajtson végre merényleteket. Laachraouinak a brüsszeli mellett a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokhoz is köze volt a hatóságok információi szerint.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2016. április 21. 09:47
Ezért nem szabad egyetlen bevándorlót sem beengedni. 5 év " békés" integtáció után irány Ferihegy?
Lotti
2016. április 21. 09:30
Még mindig követő üzemmódban... A kérdéseket feltenni sem meri Európa, nehogy meg kelljen válaszolni! Milyen kultúrkörhöz tartoznak az Európával háborúban állók? És közben zavartalanul folyik a honfoglalók betelepítése. Az öngyilkosságnak lehetne gyorsabb módja is, miért ezt a harakirit választották?
kjkj945
2016. április 21. 09:26
Beépült. Felmérte a terepet.
Pandaka pygmaea
2016. április 21. 09:25
5 éve dolgozott, volt jó állása, beilleszkedett. A sikeres integráció ékes példája. Milyen lehet a nem sikeres?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!