Alapjogokért Központ: Formálódik „a kényszerkvóták” terve

2016. február 12. 16:22

Az Alapjogokért Központ szerint a jövő heti európai uniós csúcs tétje, hogy rákényszeríthet-e az EU egy újabb kötelező betelepítési kvótát a tagállamaira.

2016. február 12. 16:22

Az Alapjogokért Központ szerint régóta formálódik „a kényszerkvóták” terve, amely szerint „a hajlandók koalíciójaként” emlegetett nyugat-európai országok újabb migránsokat „kényszerítenének rá” európai országokra, ezúttal közvetlenül Törökországból. A szervezet pénteki elemzésében azt írta: a jövő heti európai uniós csúcs tétje, hogy rákényszeríthet-e az EU egy újabb kötelező betelepítési kvótát a tagállamaira. Kiemelték: bár az áttelepítési terv az illegális migrációt legális mederbe terelné, a kontinens demográfiai válságára továbbra is a bevándorlás támogatásán alapuló multikulturalizmust kínálná válaszként a hagyományos családpolitika segítése és a gyermekvállalás ösztönzése helyett. 

Azt írták: a héten kiszivárgott jegyzőkönyv, amely Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Recep Tayyip Erdogan török államfő tavaly szeptemberi megbeszélésébe enged bepillantást, „egyértelműen tanúsítja”, hogy a török kvóták ötlete már akkor is napirenden volt. A tavaly novemberi EU-Törökország megállapodásba végül nem került be az újabb „kényszerbetelepítésről” szóló rendelkezés, azonban a bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár nem tett le a terv megvalósításáról.

Ehhez kapcsolódóan hozzáfűzték: a kiszivárgott dokumentumból az is kiderül, hogy Frans Timmermans, a bizottság holland alelnöke „a hivatalos kommunikációval szemben nem azért utazott Ankarába idén január elején, hogy a novemberi megállapodás betartását ellenőrizze”, hanem hogy újabb kvótákról egyeztessen a török partnerrel. A központ álláspontja szerint így nem meglepő, hogy a törökországi migránsok kötelező elosztásáról szóló javaslatot éppen a holland soros elnökség dolgozta ki és terjeszti majd a tagállamok vezetői elé a jövő héten.

Az Alapjogokért Központ véleménye szerint bár Törökország együttműködése feltétlenül szükséges a migrációs válság kezeléséhez, nem lehet a partnerség ára, hogy újabb migránsokat telepítsenek az EU területére. Úgy vélik: Európának elsősorban a határvédelemre kell koncentrálnia. A határellenőrzés „visszaszerzése” az egyetlen útja, hogy az unió garantálni tudja állampolgárai jogát a szabad mozgáshoz, és ezek az intézkedések javítanák a Törökországgal szembeni tárgyalási pozíciót is - írták.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a határok hatékony védelme csak a nulladik lépés a megoldáshoz vezető úton, középtávon meg kell újítani az Európai Unió menekültügyi szabályozását, hosszú távon pedig a nemzetközi rendszer is reformra szorul: a központ szerint ki kell mondani, hogy a Genfi Egyezmény felett eljárt az idő. Az új menekültügyi szabályozásnak kodifikálnia kell az első menedék országának elvét, a visszaküldés tilalmának elve pedig csak ennek figyelembevételével érvényesülhet – tették hozzá. A 2013-ban fiatal jogászokból és joghallgatókból alakult Alapjogokért Központ célja a szervezet honlapján szereplő bemutatkozás szerint a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amayyudan2
2016. február 12. 22:20
Nagyon tagadják Merkel és bűntársai a kényszerkvótákat, tehát IGAZ! A nagy mázli, hogy ezeknek a barmoknak nem esett le: minket már nem tudnak semmivel megzsarolni (mármint komolyan vehetővel), ezért ha ide akarnak őgyíteni akár 1 vagonnyi direktben importált migráncsot is, azokat a magyar határőrség simán golyószóróval is fogadhatja. Én csak azt nem értem, hogy miben bíznak, mert a tetteikkel annyira eldurvítják a helyzetet, hogy csak a lámpavas fog maradni egyetlen megoldásként. Vagy úgy gondolják, hogy majd összerogyasztják Európát, és utána Soros bácsi egy El-Al különgéppel elviszi őket Tahitire, és ott élnek boldogan, míg meg nem halnak? Nem nagyon létezik olyan hely ezen a bolygón, ahol eléggé jól el tudnak majd bújni. Különösen, hogy a jelenlegi Erdogan-seggnyalásuk miatt akár Putyin is szívesen delegál majd a Merkel-junta után küldött halálkommandóba pár Specnaz-os szakembert...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!