Megfékezték a lövöldöző és robbantó terroristákat Jakartában

2016. január 14. 07:45

Több halálos áldozata is van azoknak a robbantásoknak, amelyek csütörtökön történtek Indonézia fővárosában, Jakartában egy bevásárlóközpont, az elnöki palota és ENSZ irodák közelében. A feltételezett elkövetőkkel tűzharcot folytat a rendőrség.

2016. január 14. 07:45

A jakartai rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy csütörtökön helyi idő szerint 10.45-kor robbantások történtek a Sarinah bevásárlóközpont előtt található rendőrposztnál. Nem öngyilkos merénylet történt, hanem az elkövetők gránátokat dobtak el mozgó motorkerékpárokról. Összesen hat robbanásról számolt be szóvivő.

A robbantások után a nagy erőkkel a helyszínre vonuló rendőrség és a különleges alakulatok tűzpárbajba keveredtek a feltételezett elkövetőkkel, akik egy színházban sáncolták el magukat. A rendőrség megkezdte a Thamrin sugárúton található Skyline épület kiürítését. 

A BBC szintén arról ír, hogy legkevesebb hat halálos áldozata van az egy bevásárlóközpont, az elnöki palota és ENSZ irodák közelében történt robbantásoknak. A tudósítások szerint négy támadó meghalt, az áldozatok között pedig van egy holland állampolgárságú férfi is.

Joko Widodo indonéz elnök terrorcselekménynek minősítette a Jakartában csütörtökön végrehajtott támadást. Az indonéz államfő megszakította jávai hivatalos útját, hogy visszatérjen a fővárosba. Emellett arra utasította az ország biztonsági erőit, hogy fogják el az elkövetőket.

Nem tudni magyar áldozatról

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak az indonéz főváros központjában. A nagykövetség úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy hat áldozatról – három rendőrről és három civilről – tudnak, a sérültek száma pedig még tisztázatlan.

Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni, és telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön.

A konzuli hivatal elérhetőségei: +62 21 520 3459, +62 21 520 3460, [email protected]. Ügyeleti telefonszám: +62 811 825 5426.

FRISSÍTÉS:

A BBC szerint egy olyan csoport követte el a támadásokat, akik az Iszlám Állam támogatói voltak. A támadók a rendőrség szerint heten voltak: hármat lelőttek, négyet pedig cselekvésképtelenné tettek vagy letartóztattak. Időközben az is kiderült, hogy a holland férfi nem halt meg, de súlyosan megsérült: műtőben van.

 

Fotó: Twitter (Jeff Gauvin) 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2016. január 14. 11:43
Franya modon valahogyan mindig az iszlam van a hatterben. Terrorcselekmenyt lassan mar szinte csak muzulman fanatikusok kovetnek el, ezt egyre kinosabb a PC mantraval takargatni.
medve
2016. január 14. 10:51
Mivé lett a világ! Öszinte részvétem az áldozatoknak. Lassan minden harmadig híradáshoz ezt beírhatom.
Fahrenheit 451
2016. január 14. 08:14
"Indonézia fő vallása az iszlám, a 2000. évi népszámlálás adatai szerint a lakosság 88%-a iszlám hitűnek vallotta magát, ezzel az ország a világon a legnagyobb muszlim lakossággal rendelkező ország volt. Mielőtt a kereszténység, valamint az iszlám elérkezett a maláj szigetvilágba, a térségben az indiai vallási filozófiák voltak mértékadó helyzetben, a hinduizmus és a buddhizmus tanai uralták az indonéz népességet. Az iszlám vallást egykor elsősorban Jáván és Szumátrán gyakorolták, de az 1980-as években folytatott, úgynevezett „transzmigrációs program” (lásd alább) eredményeként a Balin, Borneón, Celebeszen, a Molukka-szigeteken és Pápuán élő muzulmánok száma jelentősen megnövekedett. Alkotmány szerint vallásszabadság van, de vallásnak lennie kell. Minden állampolgár köteles megjelölni az állam felé, hogy milyen vallású. Így azután létezik az országban egy csendes tömeg, aki ugyan „hivatalosan” muzulmán vallású, de nem követi a vallás rituáléit, valójában teljesen világi életet él."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!