Tusk: Négy kérdésből háromban közeledtek az álláspontok a britekkel

2015. december 07. 21:50

Donald Tusk levélben tájékoztatta az Európai Tanács közelgő ülésének résztvevőit, hogy három jelentős kérdésben is sikerült haladást elérni a Nagy-Britannia esetleges unióból való kilépésével kapcsolatos egyeztetések során. A negyedik kérdés a más EU-tagállamokból érkező munkavállalók részvétele a szociális ellátórendszerben.

2015. december 07. 21:50

Februárban megállapodást remél Nagy-Britannia esetleges uniós kilépésének megakadályozása érdekében az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk levelet küldött az Európai Tanács december 18-19-i ülésén részt vevő tagállami vezetőknek, amelyben tájékoztatta őket, hogy három olyan területen is jelentős haladást értek el, amelynek a reformjáról a londoni kormány tárgyalni akar az unióval.

A volt lengyel miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte: egyelőre nincs egyetértés a negyedik kérdést, a brit kormányfő azon követelését illetően, hogy az országba más EU-tagállamokból érkező munkavállalók négyévi folyamatos, bejelentett munkaviszony után férhessenek csak hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

A csúcstalálkozó feladata

Nagy-Britannia esetleges európai uniós távozásának kérdése szerepelni fog a decemberi csúcstalálkozó napirendjén. „Az Európai Tanács decemberi csúcstalálkozóján választ kell adni az ezen folyamattal kapcsolatos összes politikai dilemmára. A lényegi politikai tárgyalásokra alapozva képesnek kell rá lennünk, hogy előkészítsünk egy februárban véglegesen elfogadásra kerülő konkrét javaslatot” – írta Tusk a hétfőn nyilvánosságra hozott levelében.

A tanács elnöke mielőbbi megállapodást sürgetett, hozzátéve, hogy a Nagy-Britannia uniós tagságával kapcsolatos bizonytalanság komoly destabilizációs tényezőt jelent. Donald Tusk szerint bár az egyeztetések nem egyszerűek, a felek mindegyike részéről erős az akarat, hogy megoldást találjanak a problémára.

Népszavazás a kilépésről

2017 végéig népszavazást tartanak Nagy-Britanniában az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat. David Cameron brit miniszterelnök egyebek közt azt írta a kormánya reformjavaslatait részletező novemberi levelében, hogy az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlást a tagállamok gazdasági fejlettségéhez kell kötni, nevezetesen, hogy az elmaradottabbak ne élvezhessék ezt, míg nem zárkóznak fel eléggé a fejlett tagokhoz.

Cameron levelében követelte, hogy Nagy-Britanniára ne vonatkozzék az EU-integráció mind szorosabbra vonásának szerződéses kötelme és kifejtette, hogy a brit kormány a szociális ellátás szigorításával is korlátozni akarja az uniós bevándorlást. Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból megrázná a közösséget, hiszen az EU egyik legnagyobb gazdasága és az egyik legnagyobb haderővel rendelkező tagállama távozna.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2015. december 08. 00:30
"az elmaradottabbak ne élvezhessék ezt" "élvezhessék"??? Szvsz nem élvezték ezt az agyelszívást. Hazai tőke kellene és bizony visszamenni oda, hogy Brüsszel egy koordináló fórum, nem pedig hatalmi szerv. Egyébként meg vihar a biliben. A britek kilépése kisebb gond lenne, mint a görögök kilépése lehetett volna.
brise
2015. december 07. 23:16
Únió, únió, únió..... Nem ezt s lovat akartuk...
Akitlosz
2015. december 07. 22:50
"az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlást a tagállamok gazdasági fejlettségéhez kell kötni, nevezetesen, hogy az elmaradottabbak ne élvezhessék ezt, míg nem zárkóznak fel eléggé a fejlett tagokhoz." Mi értelme így az EU tagságnak? Ugyan mitől zárkóznának fel az elzárt EU tagállamok? Vám nincsen, saját állampolgáraik tulajdonában lévő cégeik nincsenek. Amiv an gazdaság a keleti tagállamokban az is jórészt a nyugat-európaiaknak termeli a profitot. Semmiféle olyan gazdaságpolitika nem folyik 25 éve és az elkövetkezendőekben sem fog, amelyben benne lenne a felzárkózás esélye.
paraklétosz
2015. december 07. 21:58
"Unión belüli szabad munkaerő-áramlás..." - na, ez tényleg álprobléma. (Angol humor.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!