Tüntetés: könnygázzal oszlatták a román pásztorokat Bukarestben

2015. december 16. 12:34

Tiltaná a szabadban legeltetést december és április között a román kormány, de még a juhászkutyák számát is korlátoznák.

2015. december 16. 12:34

Rohamrendőrök oszlatták fel a román pásztorok tüntetését Bukarestben. A pásztorok az ellen a törvény ellen tüntettek, amely egyrészt megtiltaná a szabadban legeltetés december és április között, és korlátozná a juhászkutyák számát.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2016. február 19. 15:42
A felvetett problémák a következők: 1. a havasokban ahol áprilistól októberig vannak a nyájak, télen (december-április, de korábban is) hó fedi a tájat s nem is lehet mit legeltetni ott; 2. de a juhnyájak legelnek, méghozzá az alacsonyabban fekvő vidékeken, ahova ilyenkor leereszkednek pásztorostól, kutyástól; 3. de ezeken a területeken főleg a kikelt őszi kalászosokban okoznak nagy kárt a juhnyájak! S ezt nemigen lehet rajtuk behajtani. 4. A kutyákra tényleg szükség van fenn a hegyekben a medvék/farkasok miatt, viszont a síkvidéken télen komoly kárt okozhatnak az ottani vadállományban (nyulak, őzek). 5. A számkorlátozásukban az is probléma, hogy ezek a nagytestű kutyák 8-10 évig élnek csak, ergo a pótlásuk csak szaporítással lehetséges, de ha egy kutya 5 kiskutyát ellik, akkor máris létszámfölöttinek tekintheti őket valamelyik bürökrata ellenőr. A megoldás nem a pásztorok vegzálása, hanem értelmes kompromiszum kötése lenne.
Orange79
2015. december 30. 17:48
Az allattarto nepeknek ostobasag megszabni, hogy evszazados tapasztalattal a hatuk mogott mit, hogyan es mikor csinaljanak. Pontosan tudjak, hogy mikor van itt az adott tevekenysegnek az ideje. Hozza nem erto, burokratikus EU.
Ígymegyez
2015. december 30. 17:48
Senki sem akarta kiirtani és továbbra is tájidegen.
alex.leopardi
2015. december 30. 17:48
azért randa ha körbefognak,lehet a kirándulókat akarják védeni de akkor nem marad birka
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!