Norvégia lezárhatja a határt az egyre több menedékkérő miatt

2015. november 09. 15:24

A norvég kormány nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az ország északi, Oroszországgal közös határszakaszának lezárásával próbálják elejét venni a migránsok beáramlásának – közölték a menekültválsággal kapcsolatos múlt heti rendkívüli tanácskozásuk után. A megbeszélésre az után került sor, hogy rekordszámú menedékkérő érkezett Oroszország felől: 196 fő.

2015. november 09. 15:24

A The Local internetes portál Norvégiával foglalkozó oldala a Dagbladet nevű helyi újság információira hivatkozva arról ír, hogy a norvég kormány az igazságügyi, a védelmi, valamint a külügyminiszter részvételével rendkívüli megbeszélést tartott az országba áramló migránsok fokozódó száma miatt.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az utóbbi időben egyre több migráns kelt át az orosz-norvég határon kerékpárral, miután az oroszországi Nikel városánál lévő határátkelő gyalogosan nem, csak járművel enged át utazókat. A legfrissebb hírek már arról szólnak, hogy az orosz oldalon a környék kifogyott a biciklikből, emiatt sokan Nikelben ragadtak. 

Ennél is nagyobb akadályt jelenthet számukra az Európába jutásban, ha a Norvégia lezárja a határt. Erről még egyelőre nem tárgyaltak, de a kérdés napirenden van – mondta a tanácskozás után a skandináv ország igazságügyi minisztere, Anders Anundsen, aki szerint azt is vizsgálják, hogy spontán módon, vagy az orosz hatóságok közreműködésével érkeznek a bevándorlók. Ennek eredménye fogja megalapozni Norvégia diplomáciai reakcióját – jelentette ki.

A szintén helyi Aldimer nevű lapra hivatkozva azt írják, Norvégia egy a második világháború alatt, 1940-ben született törvény alapján járna el. Egy bevándorlási ügyekre szakosodott nyugalmazott norvég bíró úgy látja, a törvény alkalmas lehet arra, hogy a határ lezárását rövid határidőn belül kivitelezzék, kinyilvánítva, hogy az érintett határátkelő a továbbiakban nem működik határátkelőként.

Múlt héten kedden rekordszámú menedékkérő érkezett az országba: 196 fő.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2015. november 10. 16:20
oh, elragadtattam magam. elnézést, mandisok.
brise
2015. november 09. 22:04
Különben meg zárják le. Minél több határ van lezárva annál jobb. Mentőötlet a migránsoknak: görkorcsolya, sítalp, rugóláb, kengyelfutó gyalogkakukk....
Spamkontroll
2015. november 09. 21:47
Baromira érdekesnek tartom, hogy amikor Oroszországba mennek, akkor mindenkinek meg van az útlevele... Az orosz katonákkal/rendőrökkel nem mernének újat húzni... Csak a dilettáns német meg osztrák rendőrökkel...
nanahan
2015. november 09. 19:24
196 migláns? Liadó embelek! Nolvégia, fegyvelbe! (de dulván)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!