Megvétózta Oroszország Srebrenica népirtásként való elismerését

2015. július 08. 17:31

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország megvétózta azt a brit javaslatot, amely népirtásként ítélte volna el a délszláv polgárháború során szerbek által elkövetett srebrenicai tömegmészárlást. Moszkva szerint a brit javaslat „nem konstruktív, konfrontatív és politikailag motivált”.

2015. július 08. 17:31

Oroszország megvétózta szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BR) azt a brit határozatjavaslatot, amely népirtásként ítélte volna el a srebrenicai tömegmészárlást annak 20. évfordulója alkalmából.

A határozattervezetet annak ellenére bocsátották szavazásra a BT-ben, hogy az ENSZ biztonságpolitikai főszervének két állandó tagja, Oroszország és Kína is kifogásolta szövegét. Végül a tervezet négy tartózkodás mellett tíz igen és egyetlen nem szavazatot kapott, ám miután ez utóbbi a tanács egyik állandó tagja, Oroszország részéről érkezett, a javaslat elbukott.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azt mondta, Moszkva szerint a brit javaslat „nem konstruktív, konfrontatív és politikailag motivált”.

Korábban két nemzetközi törvényszék is népirtásnak mondta ki a srebrenicai mészárlást, de az Oroszországhoz a közös vallás miatt közel álló Szerbia nem ismeri el ezt.

A srebrenicai mészárlás a boszniai háború egyik legvéresebb eseménye volt, amelyet a Volt Jugoszlávia Nemzetközi Bűnügyi Bírósága háborús bűncselekménynek nyilvánított. A mészárlás 1995 júliusában történt, amikor Srebrenica környékén mintegy 8700 bosnyákot – főleg férfiakat és fiúkat – végeztek ki. A bűncselekményt, Ratko Mladić vezetésével, a Szerb Köztársasági Hadsereg (Vojska Republike Srpske, VRS) hajtotta végre. A VRS mellett a „Skorpiók” néven ismert szerb katonai alakulat is részt vett a mészárlásban. 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2015. július 09. 14:41
Ne feledjük: a mai jobboldal nagy példaképei Szerbia és Oroszország, a magyar nép legnagyobb tiprói.
1000bocs
2015. július 08. 21:40
Szégyen. De az oroszoktól ki várt mást?
Cassi
2015. július 08. 21:26
Az ENSZ csak arra jó, hogy a nagyhatalmak egymást csesztessék különféle ügyekben. Mit számít, hogy megszavaznak-e valamit? Az ENSZ nem egy erkölcsi ítélőszék, soha nem is volt az.
egyetmondok
2015. július 08. 21:05
A szerbek akkor járnának a legjobban és ez megnyugtatná őket és mindenki mást is,ha alkotmányosan rögzítenék,hogy a szerb állami szuverenitas mondjuk aznap reggel megszűnt,amikor a mészárlás megtörtént. Jivazkozzanak a megszálló ENSZ erőkre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!