Bajban az orosz költségvetés

2014. december 01. 14:00

Aláírta azt a kormánydöntést Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, amelynek értelmében eladják a Rosznyefty cégben lévő állami részesedés egy részét. A bevételből a költségvetést finanszírozzák. Az utóbbi időben a túlkínálat miatt esett az olaj ára a nemzetközi piacon, ami a rubelt sem érintette jól, ráadásul az orosz költségvetés bevételeinek fele az olajból származik.

2014. december 01. 14:00

Aláírta azt a kormánydöntést Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, amelynek értelmében eladják a Rosznyefty cégben lévő állami részesedés egy részét – írja az MTI az orosz kormány honlapjára hivatkozva.

 
A cég a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajvállalata. Az államnak 69,5 százalékos részesedése van a Rosznyeftyben, ami 50 százalék plusz egy részvényre csökken a 19,5 százalék eladásával.
 
Azt egyelőre nem tudni, hogy a kormány pontosan mikor tervezi eladni a 19,5 százalékot. Eredetileg 2016-ban akarta, de a gazdasági miniszter augusztusban azt mondta, hogy az ügyletet már jövőre lebonyolíthatják. A kormány a költségvetés hiányának a mérséklésére tervezi fordítani a befolyó összeget.
 
A rubel árfolyama ugyanis újabb történelmi mélypontra gyengült a hétvégére az amerikai dollárral és az euróval szemben is. Az orosz deviza gyengülését a kőolaj nemzetközi árának csütörtöki és pénteki csökkenése okozta, amely komoly kockázatot jelent az olajbevételektől függő orosz gazdasági növekedésnek. 
 
A nemzetközi olajpiacon túlkínálat van, részben azért, mert a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a héten nem csökkentette napi 30 millió hordós kitermelési kvótáját. Ezt követően az olajár esésnek indult, az északi-tengeri Brent minőség ára 2010 közepe óta a legalacsonyabbra, hordónként 72 dollár alá csökkent. Ez elég rosszul érinti az orosz költségvetést is, amelynek bevételeinek fele származik olajból – írja az Index.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. december 01. 23:08
Szerintem kár itt aggódni, Amerika megoldja ezt az egész Ukrán-Orosz-EU problémát is...Megoldja, ahogy Irakban demokráciát teremtett, Afganisztánban békét...
Csigorin
2014. december 01. 16:58
"A Capital Economics elemzőinek számításai szerint a jelenlegi, 50 rubel feletti dollárárfolyamon a hordónként 70 dolláros olajár jövőre 2,2 százalék körüli GDP-arányos orosz államháztartási hiányt okozhat, ugyanez az olajár a június elején mért 35 rubel/dolláros árfolyamon azonban a GDP-érték 5 százalékát elérő deficithez vezetne 2015-ben." (http://www.hirado.hu/2014/12/01/londoni-elemzok-a-gyenge-rubel-moszkva-strategiai-eszkoze-gyenge-olajarak-ellen/) A GDP aranyos allamadossag pedig talan 17%-ot ha eler. Orulnenek az EU orszagok ha a koltsegvetesuk ekkora bajban lenne...
Ultima Ratio
2014. december 01. 14:59
Látom jönnek már az orosz közgazdász kommentelők, és megmondják, hogy nem csak, hogy ez nem igaz, hanem a Nyugat hanyatlik és az orosz gazdaság sosem volt erősebb :D
egysegelem
2014. december 01. 14:20
Vologya, Vologya, hat kellett ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!