Befektetésekről tárgyal Orbán Szöulban

2014. november 27. 08:25

Hivatalos látogatásának első napján üzleti vezetőkkel tárgyal Orbán Viktor Dél-Koreában lehetséges magyarországi befektetésekről. Pénteken a dél-koreai elnök fogadja Orbánt.

2014. november 27. 08:25

Megkezdte dél-koreai tárgyalásait csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, a kormányfő a hivatalos látogatás első napján üzleti vezetőkkel folytat megbeszélést lehetséges magyarországi befektetésekről.

Orbán Viktor – aki egy magyar kormányzati és üzleti delegáció élén érkezett az ázsiai országba – helyi idő szerint csütörtök reggel Szöulban tárgyalt a Hyundai autógyár vezetésével, délután pedig a KDB Bank és a Hankook gumiabroncsgyártó vezetőivel egyeztet majd.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t a helyszínen arról tájékoztatta, hogy az említett cégekkel lehetséges magyarországi befektetésekről tárgyal a kormányfő. A látogatás második napján, pénteken Orbán Viktort fogadja Pak Gun Hje dél-koreai elnök.

Orbán előadást tartott a magyar tanszéket is működtető Hankuk Egyetemen Európa helyzetéről, jövőjéről, valamint a geopolitikai kihívásokról. A miniszterelnök szerint az elkövetkező öt évre megválasztott és már hivatalba lépett európai vezetéssel a kontinensnek esélye van arra, hogy visszaszerezze versenyképességét, gazdasági növekedését és helyét a világgazdaságban. Az Európa előtt álló geopolitikai kihívásokról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta: ezekre higgadt, nyugodt választ kell adni.

Szijjártó Péter külügyminiszter, aki szintén Dél-Koreába utazott, újságíróknak azt mondta: a két ország céljai egybevágnak, hiszen a szöuli kormány gazdaságfejlesztési terve alapján a közepes méretű koreai vállalkozások külföldi beruházásait nagy mértékben próbálják ösztönözni.

Nekünk pedig az az érdekünk, hogy ezek a vállalatok minél nagyobb számban Magyarországra jöjjenek”, hiszen ezek csúcstechnológiát képviselnek mind az autóiparban, mind az elektronikában – mondta a miniszter. Hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy ezek a beszállító vállalatok Magyarországot válasszák befektetésük helyszínéül, hiszen Magyarország az „autóipar európai zászlóshajója”. Annak érdekében pedig – folytatta –, hogy a magyar autóipar tovább növekedhessen, arra van szükség, hogy a beszállítói bázis kiszélesedjen. Szerinte a koreai közepes méretű vállalatok kifejezetten hasznosak ebből a szempontból. Jelezte, több beruházásról is folyamatosak a tárgyalások.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a dél-koreaiak fontosnak tartják az együttműködést a visegrádi négyekkel, így „a Közép-Európa és Korea közötti együttműködésnek a jövőben is komoly szerepet fogunk szánni”. Elmondta, közös terv, hogy a közeljövőben a V4-ek és Dél-Korea egy miniszterelnöki, elnöki csúcstalálkozót rendezzen.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2014. november 28. 07:12
nos én ugy itélem meg,hogy ez egy pozitiv tartalommal biró hircsomag.....az ázsiai papirtigrisek kiváló partnerei lehetnek egy fejlődésre hajlandó kelet-európai országnak....perspektivájában jóval többet hoznak majd ,mint az oroszok vaginalizálása kedves orbiviki...LOL
liberálzöld.
2014. november 27. 14:50
Úgy látszik Koreában van a teljes hantagyár. Varga Misi ott is kábítja a Magyar újságírókat. "Varga Mihály megerősítette, hogy a tíz év alatt létrejövő egymillió új munkahelyre vonatkozó tervét továbbra is tartja a kabinet." És igaz is lesz! 800 ezer külföldi munkavállaló (mert ez is a Fidesz teremtette munkahely), meg 200 ezer közmunkás. Oszt kész is, mehet tovább a habzsi-dőzsi-lopkovic.
popzene
2014. november 27. 11:13
Orbánék eddigi sikereit nézve szerintem ettől is óriási eredmények várhatók, amik csak a kínai közeledésben elért teljesítményhez mérhetők: - várhatóan 4-5 év múlva megnyitnak a koreaiak egy kb 300 fős citromsavgyárat valahol az Alföldön, - az egyik bankjuk 12 éve Budapesten működő fiókját, ahol régóta intézik a térségben tevékenykedő cégeik pénzmosási ügyeit, kinevezik "regionális központnak", és ezt Szíjjártó fogja bejelenteni, de legalább 3 alkalommal, néhány hónapos eltérésekkel.
liberálzöld.
2014. november 27. 10:23
Szóljon valaki a Vitykának, ne hogy elfelejtse megemlíteni: "Magyarország az „autóipar európai zászlóshajója”". Talán nem röhögik körbe. Udvarias náció a Koreai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!