Navracsics lecserélését követelik Junckertől az Európai Zöldek

2014. szeptember 29. 12:57

Navracsics Tibor mellett a brit és a spanyol biztosjelöltek lecserélését is követeli az Európai Zöldek frakciója Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság megválasztott elnökétől.

2014. szeptember 29. 12:57

A zöldpárti képviselőcsoport két társelnöke, a német Rebecca Harms és a belga Philippe Lamberts a Frankfurter Rundschau című baloldali német lap hétfői számában „Hozzáértést lobbizmus helyett” címmel közölt írást, amelyben kiemelték, hogy a képviselőcsoport nem tudja elfogadni Navracsics Tibor, Jonathan Hill és Miguel Arias Canete jelölését.

Amennyiben az EP elfogadja Juncker javaslatait, akkor a brit Jonathan Hill személyében „a londoni City egy lobbistája” kerül a bankok és a pénzügyi piacok szabályozásáért felelős biztosi pozícióba, Miguel Arias Canete személyében „a kőolajnak, és a nem a klímavédelemnek” lesz uniós biztosa, Navracsics Tibor személyében pedig a polgári jogok helyett a „politikai uniformizálásnak” lesz biztosa – írták.

A zöldpárti frakció vezetői az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és az uniós állampolgársághoz köthető ügyekkel foglalkozó biztosi posztjára jelölt Navracsics Tiborral kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy az ő személyéhez köthető a magyarországi médiapolitika, amelynek révén „kritikus újságírók repültek az állásukból”, és az „állam-, illetve a párt” irányítása alá helyezték a közszolgálati műsorszolgáltatót.

Hozzátették: „sértés, hogy éppen ez a férfi döntsön a jövőben arról, hogy mely civil szervezeteket támogassanak uniós pénzekkel a polgárjogok területén, miközben Magyarországon a kormánnyal szemben kritikus civil szervezeteket az állam ellenségének nyilvánítják és betiltják”. Írásukban felszólították Jean-Claude Junckert, hogy a három biztosjelöltet cserélje le „hozzáértő és tapasztalt nőkre”.

A 751 fős Európai Parlamentben a Zöldek frakciójának 50 tagja van, köztük két magyar: a PM-es Jávor Benedek és az LMP-s Meszerics Tamás. Az Európai Parlament a tervek szerint október 22-én szavaz majd az egész Juncker-bizottságról – azaz egyben az egész testületről.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2014. szeptember 30. 10:17
Egyetértek a zöld frakcióval! Nem Navracsics Tibor kell uniós biztosnak, hanem Lázár János! Talán majd tanulnak egy kis rendet. :P
kitiltott
2014. szeptember 30. 08:54
Kitől szerezték az információkat Heeler Agnestől?
betamás89
2014. szeptember 30. 00:03
Lecserélik, kiküldik Lázárt, oszt baszhassák ...
Peter8811
2014. szeptember 29. 19:00
A Eu-s zöldek nyugodtan bevehetik a kutya vérvörös faszát a negatívon a zöldek vörösek a veres kutyafasza meg zöld lesz! :B
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!