Nem enyhül a helyzet Ukrajnában

2014. június 09. 16:39

Oroszország „ellenséges megnyilvánulásnak” tekinti, ha a NATO-erőket megerősítik határai mentén. Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonai és Politikai Tanulmányok Központjának vezetője szerint nem oldható meg a válság egy hét alatt, bármennyire is ezt szeretné a frissen megválasztott ukrán elnök.

2014. június 09. 16:39

Oroszország „ellenséges megnyilvánulásnak” fogja tekinteni a NATO-erők jelenlétének bárminemű megerősítését határai közelében, és válaszlépéseket fog tenni - jelentette ki Vlagyimir Tyitov első külügyminiszter-helyettes egy hétfőn közölt interjúban. Tyitov közvetve óva intett Finnország semleges státusának megváltoztatásától is. Szavai a Nyugat és Oroszország között Ukrajna miatt kialakult mély válság közepette hangzottak el, néhány nappal azután, hogy Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államok katonai jelenlétének növelését ígérte a Moszkva szándékai miatt aggódó kelet-európai NATO-tagoknak.

A szövetség katonai jelenlétének megerősítését Oroszország határai közelében nem tudjuk másként értelmezni, mint ellenséges szándékok megnyilvánulásának” - mondta a magas rangú külügyi vezető az Interfax orosz hírügynökségnek. Számottevő NATO-erők Közép- és Kelet-Európába telepítése, még ha azt rotációs alapon hajtják is végre, közvetlenül sértené a NATO és Moszkva közötti együttműködés 1997-ben aláírt alapító okiratát - tette hozzá. Ez esetben „kénytelenek lennénk megtenni minden szükséges politikai és katonai intézkedést biztonságunk megbízható védelmére” - hangoztatta.

Tyitov úgy vélekedett, hogy az ukrajnai események az euro-atlanti biztonsági rendszer válságáról tanúskodnak, egyúttal lényegében a NATO-ra hárította a felelősséget az ukrán válság elmérgesedéséért. „Ahogy az a 2008. augusztusi események során is történt, a NATO csak újabb problémákat okoz, ahelyett, hogy bármit is segítene megoldani - hangoztatta. A szövetség (légi) járőrözési tevékenységének fokozása a balti államokban, erőinek növelése a közép- és kelet-európai államokban, valamint a Baltikumban és a Fekete-tengeren, az orosz határok közelében végzett hadgyakorlatainak intenzívebbé tétele és az AWACS (felderítő) repülőgépek használata Ukrajna határai mentén, mind csak súlyosbítják a már amúgy is bonyolult helyzetet” - mondta a külügyminiszter-helyettes.

Az a próbálkozás, hogy a szövetség számára a Keletről érkező fenyegetés elrettentésének+ szokásos nyomvonalán keressenek új szerepet, semmissé teheti a katonai bizalomépítés érdekében tett többéves erőfeszítéseket (...) és felgyorsíthatja a fegyverkezési versenyt, ami komoly következményekkel járna az euro-atlanti térség minden állama számára” - folyatta Tyitov.

Az orosz külügyi vezető külön kitért Finnország helyzetére. Közölte: Oroszország azt reméli, hogy Finnország ragaszkodni fog semleges státusához, amely a stabilitás fontos tényezője az észak-európai térségben. Hozzátette, hogy „a nemzetbiztonságra és a védelmi politikára vonatkozó döntések természetesen Finország és a finn nép szuverén ügyei”. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy mostanáig csak a finn közvélemény 20-25 százaléka támogatta az ország NATO-taggá válását, és hangsúlyozta, hogy az esetleges csatlakozás kérdéséről „csakis egy országos népszavazás alapján szabadna dönteni”.

Szakértők szerint nem oldódik meg hamar a helyzet

Egy hét alatt nem oldható meg a kelet-ukrajnai helyzet még akkor sem, ha Petro Porosenko ukrán elnök „stratégiai zsenikre” cseréli a terrorellenes művelet vezetőit - mutatott rá hétfőn Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonai és Politikai Tanulmányok Központjának vezetője. A katonai szakértő, újságíró, aki folyamatosan figyelemmel kíséri a Donyec-medencében (Donbassz) zajló fegyveres konfliktust, Facebook-oldalán elemezte annak lehetőségeit, miként valósítható meg az egy héten belüli tűzszünet a kelet-ukrajnai régióban, amelyet a múlt hét végén beiktatott ukrán államfő ígért meg.

A szakértő megjegyezte, hogy Porosenko egyelőre nem fejtette ki rendezési tervének részleteit, ezért csak feltételezni lehet néhány lehetséges változatot. Az egyik, hogy a terrorellenes műveletet villámgyorsan sikerre viszik. Ez azonban Timcsuk szerint lehetetlen, részben azért, mert földrajzilag nagy területre terjedtek ki a harcok és az orosz-ukrán határt sem lehet egy nap alatt lezárni. Másrészt a terrorellenes művelet átszervezéséhez, a kádercserékhez is idő kell, ráadásul Porosenko környezetében nincsenek ezekre a posztokra alkalmas emberek. A másik lehetséges forgatókönyv az elemző szerint, hogy folytatódik a terrorellenes művelet, és ezzel egy időben egyezség születik Oroszországgal a „terroristák” támogatásának leállításáról.

Amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök felhagy a terroristák támogatásával, visszahívja zsoldosait és megerősíti az orosz-ukrán határ védelmét az orosz oldalon, ahogy azt a múlt héten ígérte, a terrorellenes művelet gyors befejezésének esélye nagymértékben megnő” - vélekedett Timcsuk. Kifejtette ugyanakkor, hogy még ha az „orosz zsoldosok” az elkövetkező napokban mind elhagyják Ukrajnát, a főként „bűnözőkből álló helyi milíciák” akkor is folytatják a szembenállást az ukrán fegyveres erőkkel, és egy hét alatt aligha lehet megtisztítani tőlük a régiót. Megjegyezte, hogy „Putyinnak csak egy naiv ember hisz, és nem gondolja, hogy Porosenko ilyen ember lenne".

A harmadik változat a szakértő szerint az, hogy a Donbasszt Kijev „feladja”, és a térségben egy, a Dnyeszter mentéhez hasonló, senki által el nem ismert „kváziköztársaság” jön létre orosz befolyás alatt. Hozzátette, hogy a válság „ilyen kimenetelére még csak gondolni sem szeretne”.

Petro Porosenko vasárnap este Kijevben - az általa szombaton javasolt béketerv részleteit kidolgozó háromoldalú, úgynevezett összekötő csoport ülése után - kijelentette, hogy a jövő héten tűzszünetet kell életbe léptetni Kelet-Ukrajnában. Az ukrán államfő szombati, eskütétele utáni beszédében büntetlenséget ígért azoknak a kelet-ukrajnai szakadároknak, akik leteszik a fegyvert, és nem öltek sem katonákat, sem civileket. Kijelentette: ellenőrzött folyosót nyitnak Oroszország felé, hogy a külföldi zsoldosok elhagyhassák Ukrajnát. Leszögezte viszont, hogy „terroristákkal” nem tárgyal. Korábbi nyilatkozataiban kijelentette, hogy a terrorellenes műveletet hatékonyabbá kell tenni, és mihamarabb be kell fejezni.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2014. június 10. 05:20
Az USA és az EU ukrán kalandjának a következménye lesz hogy az USA is áthoz néhány atomrakétát és bakát az orosz határok közelébe,és Putyin megrakja ahatáre minden részét igen gyors kis és közepes hatótávolságú atomrakétával,és az orosz atomtengeralattjárók állandóan az USA és az EU partjainál fognak járőrözni az újjukat a ravaszon tartva!Közben az EU és a világ beledermed egy új hidegháborúba ami bármely pillanatban valódi világégéshez vezethet,ez a célja a nyugatnakj,hátha Putyin meghátrál,de Putyin keményebb mint az egykori SZU bármely vezetője és ésszel csinálja amit csinál,így nem lesz kapituláció,mert az orosz haderő már is a világ legkorszerűbb legerősebb hadserege,és olyan új fegyverekkel,fegyverrendszerek tömegével rendelkezik ami a nyugatnak még évtizedekig nem lesz,szinte3 minden fegyverüöket korszerűsítették,mindenhol új eszközeik vannak és a katonai doktrínájuk is megváltozott ,azaz most már készek elsőként atomcsapást mérni ha az orosz érdekek,ha az orosz nép érdeke ezt megkívánja.Tehát aqz atom fütykös Putyin kezében van és ha kell használja is!Tehát ti nagy hangon putlerezők fogjátok be a szátokat mert vége az élősködésnek a handabandának,mert jön Putyin és felteszi az Í-re a pontot!
Lázár Fácán
2014. június 10. 02:40
z orosz társadalom és az uralkodó elit köreiben egyre hangosabban követelik az ukrajnai orosz „testvérek” megmentését. Putyin most hihetetlenül népszerű Oroszországban, de amennyiben rövid időn belül nem cselekszik, elveszítheti az orosz nép jelentős részének, valamint a katonai-politikai vezető rétegeknek a támogatását. Az orosz államfőnek tehát sürgősen cselekednie kell. Az idő sürget. Csak remélni lehet, hogy a nyugati cionista háttérhatalomnak még van annyi józan esze, hogy „csak” gazdasági szankciókkal, nem pedig fegyveres erővel válaszol. Perge Ottó - Kuruc.info
Lázár Fácán
2014. június 10. 02:40
Ami kétségkívül afféle hitleri típusú hazárdjáték lett volna, melynek nyomán persze hatalmas nemzetközi felháborodás tört volna ki, és a Nyugat a jelenleginél sokkal súlyosabb gazdasági szankciókat vezetett volna be Oroszországgal szemben. Csakhogy ha Putyin azonnal cselekszik, akkor egyrészt megkímélte volna több száz (több ezer?) ukrajnai orosz lakos életét, másrészt pedig nem került volna a jelenlegi kutyaszorítóba, vagyis abba a kínos helyzetbe, hogy a Nyugat kívülről kényszeríti bele egy katonai akcióba.
Lázár Fácán
2014. június 10. 02:39
Ezért azután természetesen nem voltak képesen ellenállni az Oroszország teljes térdre kényszerítését célul kitűző amerikai-cionista világhódítók erőteljes nyomásának és zsarolásának. Pillanatnyilag tehát úgy tűnik, Putyin békülékenysége nem fizetődött ki. Valószínűleg jobban járt volna úgy Oroszország, mint a kelet-ukrajnai orosz közösség, ha Putyin a kijevi puccsot követően, vagy legalább a Krím visszacsatolásával egy időben, egy gyors katonai akció keretében bevonult volna Ukrajna orosz többségű területeire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!