Lezuhant egy repülő Oroszországban, mindenki meghalt

2013. november 18. 07:56

A fedélzeten tartózkodó ötven ember mindegyike meghalt, amikor leszállás közben lezuhant egy személyszállító repülőgép Kazanyban. Az áldozatok között van a Tatár Köztársaság elnökének fia, illetve a köztársaság Biztonsági Szolgálatának vezetője is.

2013. november 18. 07:56

Leszállás közben lezuhant egy személyszállító repülőgép az oroszországi Kazanyban, Moszkvától 820 kilométerre keletre. A Boeing 737-500-as típusú gép fedélzetén tartózkodó 50 ember meghalt – közölte vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A Moszkvából érkező belföldi járaton 44 utas és hatfős személyzet tartózkodott. Valamennyiük holttestét megtalálták. A hatóságok közzétették a halottak listáját, így derült ki, hogy az áldozatok között van Irek Minnihanov, a Tatár Köztársaság (Tatárföld) elnökének 25 éves fia és Alekszandr Antonov, a köztársaság Biztonsági Szolgálatának vezetője is. Az elnök fiának halálát Jurij Kalmatinov, tatárföldi miniszterelnök-helyettes is megerősítette. 

A Tatarstan Airlines nevű légitársaság U363-os számú járata a domogyedovói repülőtérről szállt fel, és a kazanyi nemzetközi repülőtéren landolt volna. Közép-európai idő szerint vasárnap 16 óra 25 perckor érte a baleset. Miután a repülőgép lezuhant, robbanás is történt. 

Szergej Izvolszkij, az orosz légügyi hatóság (Roszaviacija) képviselője a Rosszija állami hírtelevíziónak arról számolt be, hogy a repülőgép kétszer is megpróbálta a leszállást, a szerencsétlenség a második kísérletnél következett be. A gép gyorsan veszített magasságából és orrával a pályának csapódott. Ekkor lobbantak lángra az üzemanyagtartályok. A tüzet eloltották, a repülőteret lezárták. 

A televíziónak nyilatkozva Ruben Eszajan berepülő pilóta úgy vélte, hogy az időjárási problémák is szerepet játszhattak a katasztrófában, a földhöz csapódást pedig műszaki okokkal magyarázta. A lenta.ru orosz hírportál értesülése szerint a szakemberek nem zárják ki a pilóták hibáját és a gép műszaki hibáját sem. A lezuhant Boeing-737-500-as gép 23 éves volt, a tartárföldi légitársaság 2008-ban vásárolta. A légi jármű előtte öt különböző repülési cég, közöttük az ugandai nemzeti légitársaság tulajdonában volt. 

Az orosz közlekedési felügyelet megkezdte a repülőgépet üzemeltető társaság rendkívüli ellenőrzését. 

 A Roszaviacija szerint az időjárási körülmények nem voltak kritikusak a légiközlekedés szempontjából. Az időjárás az évszaknak megfelelően ködös volt, időnként szemerkélt az eső, a hőmérséklet plusz három fok volt.

Az orosz kormány vizsgálóbizottságot alakított, a mentést és a katasztrófa következményeinek felszámolását személyesen a rendkívüli helyzetek minisztere irányítja. 

Kazany a Tatár Köztársaság fővárosa. Több mint 1,1 millió lakosával Oroszország hetedik legnépesebb városa, az ország egyik legrégibb települése. Júliusban ott rendezték meg az Universiadét, az egyetemisták és főiskolások nemzetközi sportversenyét.

 

(Fotó: AFP / RIA NOVOST, via hvg.hu)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2013. november 18. 11:27
Béke poraikra, nyugodjanak békében az áldozatok. Holnap én is repülök, azért remélem szerencsésebb leszek. Az a durva hogy az utasok közül már sokan azt hihették hogy végre, leszállás, már nem történhet baj. Pedig hát dehogynem. Abban nem hiszek hogy merénylet lett volna mert akkor valószínűleg már a felszállásnál berobbantják a gépet. Vagy a levegőben, mint Lockerbie felett anno. :(
Felebarát
2013. november 18. 08:55
eddig arról volt szó, hogy olyan automaták már a gépek, hogy fel és le is száll...akkor hogy eshet le egy?
misfits
2013. november 18. 08:54
Ez egy ejnye volt a Tatár autonómia türekvésekkel szemben.Ki mer fogadni? A fizumat ráteszem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!