Oroszország: A Nyugat úgy viselkedik, mint egy „majom a kézigránáttal”

2013. augusztus 27. 18:33

Szokatlan hasonlattal élt kedden internetes blogjában Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, amikor a Nyugat és az iszlám világ kapcsolatát jellemezte. Az orosz védelmi és űripart felügyelő, nyers modoráról és szókimondásáról ismert kormánytag azt írta a Twitteren, hogy a nyugati államok úgy viselkednek az iszlám világban, mint „a majom a kézigránáttal”.

2013. augusztus 27. 18:33
Dmitrij Rogozin, Oroszország volt állandó NATO-képviselője annak a véleményének is hangot adott, miszerint „az angolszászok kardcsörtetését látva Szíria határain, megérted a szuverén országok természetes vágyát, hogy erősítsék védelmüket”.
 
Miközben Moszkva továbbra is a békés, tárgyalásos megoldást sürgeti, az orosz hatalom hivatalos képviselői egyre feszültebben reagálnak azokra a nyugati közlésekre, amelyek – arra hivatkozva, hogy a vegyi fegyvereket a damaszkuszi kormányhadsereg vetette be Szíriában – kilátásba helyezik a katonai beavatkozást a közel-keleti országban.
 
Alekszej Puskov, az alsóház külügyi bizottságának vezetője a szíriai vegyifegyveres támadás ENSZ-vizsgálatával kapcsolatban ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy „Londonnak és Washingtonnak Aszad bűnösségéről kell ítélet. Minden más ítéletet el fognak utasítani”.
 
Szergej Lavrov külügyminiszter hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón figyelmeztetett, hogy veszélyes és a nemzetközi jog súlyos megsértése lenne az ENSZ egyetértése nélküli katonai beavatkozás Szíriában, amit London és Párizs szorgalmaz. Az orosz külügyminiszter szörnyű hibának nevezte a haditengerészeti erők összevonását. Arra szólított fel, hogy a nemzetközi közösségnek meg kell várnia az ENSZ vegyifegyver-szakértői elfogulatlan vizsgálatának eredményét.
 
Orosz katonai szakértők szerint az iraki, vagy líbiai forgatókönyv szerinti katonai csapás sikerét megnehezíthetik a Szíriában lévő orosz rakétavédelmi rendszerek. 
 
Moszkva Pekinggel együtt a szíriai fegyveres harcok kitörése óta többször is megvétózta az ENSZ-ben, hogy az Bassár el-Aszad szíriai elnököt és hatalmát elítélő határozatot hozzon és ellenzi, hogy bármilyen külső beavatkozás döntse el a több mint két éve húzódó, egyre véresebb összetűzésekhez vezető szíriai belháborút.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacElek
2013. augusztus 28. 11:23
' A Nyugat úgy viselkedik, mint egy „majom a kézigránáttal” ' Amíg el nem sül a kezükben. Ha ENSZ felhatalmazás nélkül bármit is tesznek, le kell lőni az összes repülőjüket. Mindet. Mert most csak a medve bajszát húzgálják. Tesztelik, hogy hogy reagál. Oroszországnak pedig meg kell mutatnia, hogy ő az úr a térségben. És csak a nemzetközi határozatoknak veti alá magát.
cochabamba
2013. augusztus 27. 23:59
a ruszkik papolnak más országok szuverenitásárol? lol:D
Taxin
2013. augusztus 27. 23:28
Az ellenségem ellensége a barátom?
Ouroboros
2013. augusztus 27. 20:17
http://youtu.be/f6LWNQqs7TE
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!