Németország előrelépést vár az új iráni elnöktől

2013. augusztus 02. 16:52

Németország előrelépést remél az új iráni elnöktől a perzsa állam nukleáris programja körüli vitában.

2013. augusztus 02. 16:52

Hassan Rouhani hivatalba lépése „új esély”, de Németország „nem a szavak, hanem a tettek alapján ítéli majd meg az új iráni vezetést” – mondta Guido Westerwelle német külügyminiszter pénteken. Hangsúlyozta, Teheránnak „bizalomerősítő lépéseket” kell tennie, hogy kimozduljon a holtpontról az iráni atomdúsító programról szóló tárgyalások folyamata. A legfontosabb az, hogy Irán tegyen le az atomfegyver kifejlesztésének szándékáról, és legyen ellenőrizhető ennek a vállalásnak a betartása – mondta Westerwelle a dpa német hírügynökségnek.

Irán a Hatokkal – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal – tárgyal nukleáris fejlesztéseiről. Az iszlám köztársaság vezetése azt állítja, hogy a projektek békés célokat szolgálnak, a Nyugat viszont attól tart, hogy Iránban titokban atomfegyver előállításán dolgoznak. A vita évek óta tart, a nemzetközi közösség szankciókkal próbál nyomást gyakorolni az iráni vezetésre. Hassan Rouhani-t mérsékelt politikusként tartják számon. Az elnöki hivatalba vasárnap iktatják be. A júniusi elnökválasztáson elsöprő többséggel győzött. A kampányban azt ígérte, nyitottabb lesz az atomprogramról folytatott tárgyalásokon.

Németország szerint Rouhani győzelme még nem elég indok a szankciók lazítására. Korai lenne ezt a kérdést napirendre tűzni – mondta Guido Westerwelle, hozzátéve, hogy továbbra is az úgynevezett kettős stratégia marad érvényben. „A szankciókkal egészen addig fenntartjuk a politikai nyomást, ameddig nem vagyunk biztosak abban, hogy Irán lemond a nukleáris fegyverekről, ugyanakkor fenntartjuk a párbeszéd lehetőségét is” – mondta a német diplomácia vezetője.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. augusztus 02. 16:57
Amelyik ország valóban nagyobb biztonságban akarja érezni magát, neki szüksége van atombombára sajnos. Jóval kevésbé merné megtámadni Iránt az Amerikai Egyesült Államok, ha az országnak lenne atomfegyvere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!