Orosz ENSZ-nagykövet: Ideggázt vetettek be a szír felkelők

2013. július 09. 21:21

Orosz tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy szarin ideggázt tartalmazott egy, minden valószínűség szerint a szíriai felkelők által bevetett lövedék, amely március 19-én Aleppo környékén csapódott be – jelentette ki kedden New Yorkban Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete.

2013. július 09. 21:21
A Hán al-Asszalnál történt incidensben több mint kéttucatnyian életüket vesztették. Csurkin erről 80 oldalnyi dokumentációt adott át Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak. A nagykövet elmondta, hogy az orosz szakértők a helyszínen tájékozódhattak és gyűjthettek mintákat. Ezek vizsgálatát egy, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet által hitelesített laboratóriumban végezték el.
 
A szíriai kormányerők és a lázadók egyaránt a másik felet vádolják vegyi fegyver bevetésével, és egyformán tagadják, hogy maguk ilyen eszközökhöz folyamodnának.
 
„A vizsgálat eredményei világosan azt mutatják, hogy a Hán al-Asszalnál bevetett lövedéket nem gyárban állították elő és hogy azt szarinnal töltötték meg” – mondta Csurkin.
 
Az orosz nagykövet hangsúlyozta: a lövedék nem szabványos mivolta arra enged következtetni, hogy azt a felkelők lőhették ki. Csurkin szerint a vegyi fegyvert alkalmazó fegyveres csoport kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2013. július 10. 09:54
Ismerősöm ott élt, él sokáig , állítása szerint a vezetőjüket igen is szeretik , nem tudom, de sok idegen harcol a felkelők oldalán.De ez még sokáig el fog húzodni Oroszok a kormány oldalán az Usa a felkelők oldalán, de még egy ilyen akció az Usa váltani fog.
Gregorius
2013. július 10. 09:23
Ha minden igaz, akkor a kilencvenes évek közepén egy japán szekta szennyezett szarint használt a tokiói metrotámadásban. Ezért nem zárható ki az, hogy megfelelő un. "biztonságos" laborban mások (nem katonák) is elő tudták állítani ezt a foszfor és flurtartalmú, illékony anyagot (régóta ismert harci gázt). Más kérdés az, hogy a harcok közben ennek kicsi a valószínűsége, a szintézis korábban történhetett.
gutman
2013. július 10. 08:52
Bazmeg,olvasom itt a kommenteket és rájöttem,hogy baromi nagy baj van a fejekben,ha az oroszoknak bármit is elhisztek! Erről szól az orosz diplomácia elmúlt 90 éve! A megtévesztésről és a manipulálásról. Olvassatok már el pár történelem könyvet!
bunko_jobbos
2013. július 10. 08:18
Szír felkelők! L*faszt! Külföldi zsoldosok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!