Megindult az eljárás a francia antifasiszta diák gyilkosa ellen

2013. június 08. 16:49

Szándékos emberölés gyanújával indul eljárás a Párizsban megölt antifasiszta diák halála miatt – közölte szombaton Francois Molins párizsi főügyész, aki négy személy előzetes letartóztatását rendelte el az ügyben.

2013. június 08. 16:49

A boncolás eredménye szerint a 19 éves Clément Méric az arcába mért ütésektől vesztette életét, nem pedig attól, hogy nekiesett egy fémoszlopnak és beverte a fejét. A szélsőbaloldali diák társaival szerda délután az utcán verekedett össze bőrfejűekkel. A végzetes ütéseket egy 20 éves biztonsági őr, a spanyolországi Cadix-ban született, francia állampolgárságú Esteban mérte az áldozatra. Kihallgatása után az ügyész szándékos emberölés ügyében indít eljárást ellene. A csütörtökön előállított nyolc szélsőjobboldali kötődésű személy közül az ügyészség négynek rendelte el az előzetes letartóztatását, valamint egy fiatal nő rendőrségi felügyelet alá került. Valamennyien 19 és 32 év közöttiek.

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök jelezte: elindította a bőrfejűek Fiatal Nacionalista Forradalmi Csoport (Jeune Nationaliste Révolutionnaire – Groupe JNR) elnevezésű szervezetének feloszlatási eljárását. A francia bőrfejűek egyik legfőbb félkatonai csoportját a Troiseme Voie (Harmadik út) nevű szélsőjobboldali politikai szervezet „rendfenntartó” erejeként tartják számon. Serge Ayoub, a JNR vezetője – akit csütörtökön kihallgattak a rendőrök – továbbra is azt állítja, hogy a csoport tagjai nem vettek részt a támadásban.

Clément Méric és társai véletlenül találkoztak össze a bőrfejűekkel egy angol márkás ruhákból rendezett vásáron egy lakásban, a párizsi Saint Lazare pályaudvar közelében. Az ügyész tájékoztatása szerint a tanúk és a kihallgatott személyek elmondása alapján a két csoport között az utcán verekedés tört ki. Azt megelőzően az antifasiszta fiatalok kezdték verbálisan provokálni a bőrfejűeket. Clément egy barátja ugyanis azt mondta a lakásban: „Megjöttek a nácik bevásárolni” – mondta az ügyész. A nyomozás azonban azt egyelőre nem tudta megállapítani, hogy melyik csoport kezdte a verekedést. Hírmagyarázók szerint ezért elképzelhető, hogy az ügyben az antifasiszta aktivisták ellen is eljárás indul később.

A gyanúsított elismerte, hogy kétszer is megütötte Clément Méricet, de állítása szerint ököllel, mert semmilyen eszköz nem volt nála. Az áldozat egyik barátja szerint viszont a társát bokszerrel ütötték meg, szemtanúk pedig egy fényes tárgyról számoltak be. A házkutatás során a gyanúsított lakásán a rendőrök két bokszert is találtak. A bőrfejű azt állítja, hogy ő csak visszaütött. Szemtanúk szerint viszont a megölt diák nem vett részt a verekedésben.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2013. június 09. 10:31
csak szerintem undorito, hogy bunesetek kozott azalapjan szelektalnak, hogy mi volt az aldozat/elkoveto politikai allaspontja? Tortent egy gyilkossag. Se tobb, se kevesebb, ugyanolyan sullyal kell elbiralni, mint barmilyen mas gyilkossagot.
Wazze
2013. június 09. 10:18
Hát, igen! Ez az anarchista tökfej sem provokálja már a nagyobbakat... Mekkora lúúúzer! Amúgy ilyenkor hol a faxban van NEXT?!
OrangeOrder
2013. június 09. 10:01
Egy újabb bizonyítéka, hogy a kedves balos arcok a nagy pofájuk mellé kicsit nekiállhatnának gyúrni és/vagy valami küzdősportot művelni, mert kettéhugyozza őket bármilyen szkinhed, mint egy darab szart!
gulubulu
2013. június 08. 22:09
A szélső jobboldali eszme mindig is magában hordozta a keresztény szeretetet, a krisztusi megbocsátást, és a másképpen gondolkodók iránti tiszteletet. Elég elolvasni a hozzászólásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!