Szakértők: Nem várható fordulat az amerikai külpolitikában

2012. november 05. 10:21

Nincs jelentős különbség Barack Obama amerikai elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney külpolitikai elképzelései között, ezért az elnökválasztás után sem várható nagy változás az Egyesült Államok külpolitikájában – vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó szakértők.

2012. november 05. 10:21

Varga Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának (SVKK) tudományos segédmunkatársa szerint bármelyik jelölt nyerjen is, az ázsiai-csendes óceáni térség növekvő szerepe mellett a közel-keleti régió továbbra is jelentős figyelmet kap majd az amerikai külpolitikában. Míg Ázsiában Kína jelenti a fő kihívást, a Közel-Keleten az iráni nukleáris program mindenképpen az egyik legfontosabb kérdés lesz – mondta.

Megítélése szerint bár Romney keményebb fellépést ígér mindkét esetben, nem világos, hogy mindez a gyakorlatban milyen lépéseket jelentene. Egy iráni-amerikai háború valószínűsége Romney győzelme esetén sem érzékelhetően nagyobb, mintha Obama maradna az elnök, és hasonlóképpen Kínával szemben sem valószínű, hogy Romney megkockáztatná egy kereskedelmi háború kirobbanását kemény pénzügyi, gazdasági intézkedésekkel – közölte. Kiemelte, jelentősebb különbséget lehet ugyanakkor felfedezni a két jelölt Oroszország-politikájában, Romney ugyanis jóval határozottabb fellépést, az amerikai-orosz kapcsolatok Obama által elindított újjáélesztésének felülvizsgálását ígéri.

Mándi Tibor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója emlékeztetett, a harmadik, külpolitikai tárgyú elnökjelölti vita után az volt az elemzők általános véleménye, hogy a jelöltek nézetei nem térnek el jelentős mértékben egymástól. Amiben egy esetleges Romney-adminisztráció mégis változást jelenthetne, az az „amerikai kivételesség” és az ezzel összefüggő vezető szerep erőteljesebb hangsúlyozása, a nagyobb hajlandóság az egyoldalú fellépésre és a katonai kiadások megemelése lehet.

Véleménye szerint ahogy egyes várakozásokkal ellentétben Obama elnöksége sem jelentett radikális szakítást elődje, George W. Bush korábban sokat bírált külpolitikájának fontos elemeivel – amire példa a guantánamói fogolytábor megmaradása vagy Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének likvidálása  –, úgy feltehetően Romney sem hozna gyökeres fordulatot az amerikai külpolitikában. Mindkét jelölt győzelme esetén valószínűleg folytatódna Európa fokozatos háttérbe szorulása és a csendes-óceáni térség előtérbe kerülése az amerikai külpolitikai gondolkodásban – tette hozzá.

Littvay Levente, a Közép-európai Egyetem oktatója hangsúlyozta, azért nem tart valószínűnek nagyobb változást, mert az előrejelzések alapján Obama megnyeri a választásokat. Elképzelhetőnek nevezte, hogy Obama erősebben próbálja majd ideológiáját érvényesíteni az esetleges második ciklusban, mert nem kell egy újraválasztási kampánytól félnie.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Django
2012. november 05. 12:22
Ha Romney nyer fel fog lépni Magyarországgal szemben a mormon egyház diszkriminálása miatt.
Soma
2012. november 05. 11:28
Teljesen mindegy, ki az USA elnöke!
kukagyerek
2012. november 05. 10:28
"Szakértők: Nem várható fordulat az amerikai külpolitikában" És miért kellett ehhez szakértő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!