Külön bank létrehozását tervezik a BRICS-országok

2012. március 26. 15:19

A csütörtökön Újdelhiben tartandó konferencián India javaslatára tárgyalnak a BRICS Bank esetleges létrehozásáról.

2012. március 26. 15:19

India azt javasolja, hogy az öt feltörekvő gazdaságot tömörítő BRICS- csoport hozzon létre egy külön pénzintézetet. A BRICS Bank a gazdasági kapcsolatok „olajozását”, beruházások finanszírozását szolgálná. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magába foglaló BRICS Újdelhiben csütörtökön kezdődő idei csúcstalálkozóján várhatóan az egyik kiemelt téma lesz az indiai javaslat. Az eddig napvilágot látott információk szerint a cél, hogy elősegítsék „a világ szegényebb részének” intézményes finanszírozását. A közös bank a Világbank mintáját követné, egyben kifejezné a csoport növekvő gazdasági erejét.

A kínai Hszinhua hírügynökség által idézett indiai szakértők szerint a teljes megvalósításig még hosszú időre van ugyan szükség, de a bank segítheti az afrikai, ázsiai és latin-amerikai fejlődő országok infrastrukturális fejlesztéseit. A szakemberek egyetértenek abban, hogy az bank létrehozása nem lesz könnyű feladat, de megszületése mindenképpen eltolhatná a gazdasági befolyás jelenlegi súlypontjait. A BRICS-országok lakossága a világ népességének mintegy 40 százalékát teszi ki, az öt állam bruttó hazai terméke pedig a világ GDP-jének körülbelül 18 százaléka. Sajtójelentések szerint az indiai csúcson a feltörekvő gazdaságok vezetői elsősorban országaiknak a globális gazdaságban betöltött szerepéről folytatnak megbeszéléseket egy olyan időszakban, amikor a növekvő energiaárak és az Egyesült Államokban, valamint Európában tapasztalható bizonytalanság hátrányosan befolyásolják gazdasági teljesítményüket.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
L066H
2012. március 26. 18:56
A Nyugat hanyatlásának újabb lépcsőfoka. Vagy, újabb lépés a Világkormány felé. Meg remélem vannak ellenoldali összeesküvések, a Builderberg csoport ellen, mert az internet szabadságáért vívott harc elég szarul áll.
anticonstitutionnelle
2012. március 26. 16:55
már most is vannak ilyen jellegű bankjaik. Kína nem fogja szabadon engedni a valutáját egyhamar, akkor nem tudja majd mesterségesen ócsítani azt az export érdekében.
kjkj945
2012. március 26. 16:31
Na már nem a jusa meg az ájmuf a bankhatalom?
elfelejtette
2012. március 26. 16:20
Aztak.... Ezután egy közös BRICS elszámolóvaluta létrehozása is bekövetkezhet. Ez pedig a dollár, mint világpénz végét is jelentheti, az USA adósságválságát hozhatja el. Az pedig háborúhoz fog vezetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!