OKF: Még ma becsapódik az űrszonda

2012. január 15. 11:37

Várhatóan vasárnap délután és éjfél között éri el a Földet az orosz Phobos-Grunt űrszonda. Szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül,

2012. január 15. 11:37

A korábban jelzettnél lassabban érkezik az orosz Phobos-Grunt űrszonda, várhatóan vasárnap délután és éjfél között éri el a Földet, a becsapódás helye azonban továbbra is ismeretlen – tájékoztatta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap. Petróczi Tímea elmondta, 10 órákor összeül a Katasztrófavédelmi Operatív Törzs.

Orosz források többször is változtattak a becsapódás lehetséges helyszínén, a legutóbbi – nem hivatalos közlés szerint – Kínában, a Góbi sivatag körzetében várható a becsapódás, magyar idő szerint 19 óra 40 perckor. Az indításkor 14 tonnás szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.

A Phobos-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból a szonda automatikája nem reagált a hajtómű-indítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Frissítés: A Csendes-óceánba csapódott a Phobos-Grunt űrszonda vasárnap 18 óra 45 perckor.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sky.net
2012. január 15. 19:49
németország alsó széle közepe jó lesz ...
tutturuttu
2012. január 15. 19:00
Megfigyelhető a haladása itt! http://www.satflare.com/track.html?q=phobos#MAP
lavor
2012. január 15. 15:30
Ezt az égszakadást is az Orbánpatás hozza a fejünkre!
Királyvizet Károlyira
2012. január 15. 13:07
"nem kell attól tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül" mert hova kerül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!