Ultimátumot kaphat Görögország

2011. november 02. 17:43

A Le Monde információi szerint az euróövezet vezetői ultimátumot adhatnak a görög miniszterelnöknek a szerda esti tanácskozáson, amelyet Jeórjiosz Papandreu népszavazási ötlete miatt tartanak. A lap szerint Sarkozy azt tervezi, hogy felveti: addig egy centet se kapjon Görögország, amíg meg nem szavazzák a csomagot úgy, ahogy van. Közben a görög kormány szóvivője azt állítja, hogy Papandreu tájékoztatta terveiről a partnereit.

2011. november 02. 17:43

Szerda este, a G20 csúcstalálkozó előestéjén tanácskoznak az euróövezet vezetői a görög népszavazási ötletről, és az abból fakadó gazdasági és politikai kockázatokról. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök is részt vesz a megbeszélésen. Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök, Christine Lagarde IMF-vezér, Jean-Claude Juncker eurózóna-vezető, Herman Van Rompuy Európai Tanács-elnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke várhatóan nem fog kesztyűs kézzel bánni vele.

A Le Monde információi szerint Sarkozy azt tervezi, hogy ultimátumot adnak a görög miniszterelnöknek: addig egy centet sem kap az országa, amíg el nem fogadják a csomagot úgy, ahogy van. Ez még akkor is egyet jelenthet az államcsőddel, ha a görögök igent mondanának a csomagra, amelyre egyébként is kicsi az esély. A francia lap szerint emellett arra akarják rávenni Papandreut, hogy ha már népszavazást ír ki, legalább az igazi kérdést tegye fel: „Ki akarnak lépni az eurózónából?

A görög kormány szóvivője közben azt állítja, hogy Jeórjiosz Papandreu „előre tájékoztatta partnereit” arról a szándékáról, hogy népszavazást ír ki a mentőcsomagról. Elismerte ugyanakkor, hogy a görög miniszterelnök nem árulta el az erről szóló bejelentés bizalmas időpontját, mert az „bizalmas” volt. A kormányszóvivő „a nemzeti szuverenitás” megnyilvánulásaként értékelte a miniszterelnök lépését. Az európai vezetők azt várják, hogy Papandreu szerda este pontos felvilágosítást adjon Cannes-ban a terveiről.

Frissítés

Diplomáciai források szerint Görögország nem kapja meg a neki ítélt mentőcsomag következő, 8 milliárd eurós részletét addig, amíg nem tisztázódik a helyzet. „Minél hamarabb megtartják a népszavazást, annál hamarabb utaljuk a hatodik részletet. De most nem lesz kifizetés” - fogalmazott egy uniós forrás.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. november 03. 10:03
ennek a partinak nem sok nyertese lesz máris befagyasztották a következő, már megszavazott 5 milliárd eurós működési hitelt erre a görögök benyögték, hogy dec közepéig köszönik, jól vannak mire a tartozáselengedésből részt vállaló bankok elkezdtek sorra visszalépni Merkel feltette a kérdést, akarnak-e az eurozónához tartozni, akarnak-e az eu-hoz tartozni - erről is szavazzanak
Gyurcsány Viktor
2011. november 02. 22:59
!!!!!!BRÉKING NYÚZ!!!!!!! Orbán Viktor arcképe megjelent egy rákos heretumorban! http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/8860498/Face-discovered-in-testicular-tumour.html http://lohere.net/b/image/0806/redir.jpg !!!!!!BRÉKING NYÚZ!!!!!!!
kulalak
2011. november 02. 22:15
Latszik, hogy draga a cukor az EU-ban. Mar csak keseru pirulak vannak:) Es keserves karomkodasok. Azert milyen mar, hogy a fel vilag azon rohog es karorvendve figyeli, hogy mikent szerencsetlenkednek itt az EU-ban az amugy is fennhejazoknak tartott europaiak.
gyula
2011. november 02. 22:08
"" görög államadósság 2010-ben 330 milliárd euróra rúgott, mintegy 30 milliárd euróval nőtt egyetlen év alatt. Összehasonlításképpen a magyar adósság 78 milliárd euró körül van ""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!