Tusk: A V4 Európa egyik legfontosabb intézménye

2010. július 21. 13:47

A V4 csoportban kialakult új helyzetről és lehetőségekről írt a lengyel konzervatív Rzeczpospolita. Az újság Donald Tusk lengyel miniszterelnököt idézte arról, hogy a visegrádi négyek az egyesült Európa egyik legfontosabb informális csoportja lehetnek.

2010. július 21. 13:47

A visegrádi csoport csaknem 20 éves története során rég lehetett ennyi új arcot látni – idézi a budapesti V4-es miniszterelnöki csúcstalálkozóról író Rzeczpospolita című lengyel lapot a Magyar Nemzet. A konzervatív újság emlékeztetett, Petr Necas cseh, Iveta Radicová szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyaránt idén tavasszal került hatalomra. „Ez kivételes helyzet. Először is azért, mert csaknem az összes vezető új. Másodszor, mert mindannyian ugyanazt a jobboldali politikai opciót képviselik. Ez reményt nyújt a jobb megértésre a csoporton belül” - nyilatkozott a lengyel konzervatív újságnak Magda Vásáryová, Szlovákia volt varsói nagykövete, Pozsony polgármesterjelöltje.

„A visegrádi csoport az egyesült Európa egyik legfontosabb informális intézményévé vált. Neki köszönhetően mind biztosabban érezzük magunkat Európában” – mondta el Donald Tusk lengyel miniszterelnök a találkozó után a a sajtónak. „A visegrádi csoport igazi fenomén, megérdemli a támogatást” - tette hozzá. A lengyel kormányfő emellett hangsúlyozta, hogy a négy ország együttműködése mind jobb és sikeresebb. „Kiderült, hogy sok a térség szempontjából fontos ügyet és érdeket a négyesünknek, illetve tágabb értelemben az új uniós tagállamok politikai szolidaritásának köszönhetően lehetett megnyerni, érvényesíteni” – emelte ki Tusk.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!