Atombombával az olaj ellen

2010. július 03. 12:37

Orosz szakemberek azt állítják, hogy 10 kilotonnás atomtöltettel olcsón és egyszerűen lehetne elzárni az olajszivárgást a Mexikói-öbölben. Anno a Szovjetunióban ötször vetettek be nukleáris fegyvert szivárgó gázkutak elzárására, ezek három vagy négy esetben voltak sikeresek.

2010. július 03. 12:37
Viktor Mihajlov fizikus, egykori orosz atomenergetikai miniszter szerint egy 10 kilotonnás atomtöltet már rég megoldotta volna a napi 60 ezer hordónyi nyersolajat tengerbe juttató kút problémáját a Mexikói-öbölben.
 

„A robbantás nem lenne ártalmas, és csak 10 millió dollárba (2,2 milliárd forintba) kerülne azzal a 2,35 milliárd dollárral (535 milliárd forinttal) szemben, amelyet az olajtársaságnak mindezidáig kárelhárításra és kártérítésekre kellett kifizetnie” - érvel Mihajlov. Az olajszivárgás atomtöltettel való lezárására történő javaslatokat a BP elvetette. 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MakkA
2010. július 05. 09:59
Akkora mélységből alig jönne fel valami - viszont az olaj útját garantáltan betömné. Szerintem két ok miatt nem válallják be: - populáris okok. Mit szól a nép, ha a helyi blikk (Mexikóban Blikkosz) megírja, hogy atomot robbantanak? Egyszerűen nem lehet az ötletet eladni. - Az öböl nyilván tele ven mindenféle kábellel. A tenger alatti kábelek rettenetesen fontosak, fontosabbak, mint képzelnénk. (Minden nagyhatalom fiókjában ott a boríték, konfliktus esetén az első dolog a vezetékes összeköttetés megszakítása.) És a harmadik: - USA soha nem menne bele egy Szu által javasolt megoldásba, már csak presztízsokokból is. És technikailag sem egyszerű pont jó helyre lejuttatni egy atombombát. (Előbb lesz ebből brúsz villisz film...) MA
slomovicz
2010. július 04. 17:06
"Szovjetunióban ötször vetettek be nukleáris fegyvert szivárgó gázkutak elzárására, ezek három vagy négy esetben voltak sikeresek" Most akkó három vagy négy? Mer nem mind1 - ám. Max. azt mondják mint Gyurcsány " Hát ezt elqurtuk- nem kicsi - nagyon." Egy kis lökéshullám- egy kis cunami, kevéske rádióaktivitás- ha nem oldódik fel. Nagy ötlet. Ezek a zsebórát is kalapáccsal javitják.. Jól emléxem- már volt egy ilyen kisérlet- Csernobilnak hivják. :-)
blogen
2010. július 04. 15:25
Valami mást csinál az a sok víz, hadd segítsek, a radioaktív anyagok különféle sugárzásával csinálja ezt!
drienovác
2010. július 03. 18:19
végülis az öbölnek már mindegy, hogy az olaj vagy a rádioaktivitás miatt pusztul ki az élővilág kérdés, hogy mennyi ennek az ötletnek reális esélye
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!