Lengyel-orosz megemlékezés Katyńról

2010. február 04. 21:25

Putyin meghívására hajtanának közösen fejet a szovjet titkosszolgálat által végrehajtott mészárlás áldozatai előtt. A lépést a két ország egyházai is támogatják.

2010. február 04. 21:25
A két állam kormányfői áprilisban együtt emlékeznek meg a katyńi vérengzésről. Vlagyimir Putyin szerdán meghívta lengyel kollégáját, Donald Tuskot, hogy együtt tartsanak megemlékezést a nyugat-oroszországi helységben. A hírt mindkét kormány szóvivője közölte. A Katyńnál fekvő erdőkben a szovjet titkosszolgálat Sztálin parancsára 1940 tavaszán mintegy húszezer lengyel hadifoglyot, köztük számos egyházi személyt végzett ki.

A lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski szerint az első közös megemlékezés „a lengyel-orosz kiengesztelődés újabb állomása”. A gnieznói érsek, Lengyelország prímása, Henryk Muszynski „jó előjelnek” tartja a lépést a jövő szempontjából. Putyin meghívása fontos lépcsőfoka egy új lengyel-orosz közösség felépítésének, amelynek alapja az igazság és a kiengesztelődés – mondta az érsek. A két kormány közös munkacsoportja évek óta foglalkozik a mészárlás történelmi kérdéseivel. Tavaly lengyel püspökök közös kiengesztelődési nyilatkozatot szorgalmaztak az orosz ortodox egyházzal. Az áldozatok emlékére az ortodox egyház a kivégzés helyszínének közelében kápolnát állított, ahol elhelyezték a czestochowai Fekete Madonna másolatát, amelyet a Moszkvai Patriarkátus küldöttsége személyesen hozott el a lengyel zarándokhelyről.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de ki az a Gyurcsányi?
2010. február 05. 13:16
Ez olyan, mintha egy konszolidált náci rezsim meghívná a zsidókat gyászolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!