Robbanás és tűz egy romániai kőolaj-finomítóban

2023. június 21. 19:49

A Dobrudzsában, a Fekete-tenger partján lévő város kőolaj-finomítójában előbb robbanást hallottak, majd tűz ütött ki, melyet sűrű sötét füst követett.

2023. június 21. 19:49
null

Robbanás történt, majd tűz ütött ki a romániai Navodari településen található Petromidia kőolaj-finomítóban – közölte a Konstanca megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

A Dobrudzsában, a Fekete-tenger partján lévő város kőolaj-finomítójában előbb robbanást hallottak, majd tűz ütött ki, melyet sűrű sötét füst követett. Ezt a román hírtelevíziók jelentése szerint más tengerparti üdülőtelepekről is látni lehet. A térség katasztrófavédelmi felügyelősége (ISU) legmagasabb szintű, vörös riasztást adott ki, és mozgósította a közeli megyék – Calarasi, Ialomita és Tulcea – illetékes hatóságait is. A lakosságot a RO-Alert telefonos sürgősségi rendszeren keresztül figyelmeztették a veszélyes füstre.  A helyszínen hírügynökségi jelentések szerint csaknem húsz mentőcsapat dolgozik a lángok megfékezésén, az eddigi információk alapján az összes alkalmazottat sikerült kimenekíteni, áldozatokról nem tudnak. A Digi24 úgy tudja, hogy a robbanás a gázolaj-desztilláló berendezésnél történt.    

Mihai Dragan, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a sűrű füstöt a tenger felé fújja a szél, így a környéken egyelőre nem romlott a levegő minősége. A hírportál emlékeztetett, hogy a Petromidia Navodari kőolaj-finomítónál 2021-ben is történt egy robbanás, melyet tűz követett, az akkori balesetben egy ember meghalt, öt másik pedig megsérült. Több órával a tűz keletkezése után a katasztrófavédelmi felügyelőség közölte: sikerült megfékezni a lángokat, de továbbra is fennáll a veszély, hogy újra felcsaphatnak. Ezért a kőolajfinomító műszaki személyzete a lángra kapott berendezés kiürítésén dolgozik, a tűzoltók pedig tovább folytatják a hűtési műveleteket. A környezetvédelmi őrség jelentése szerint

a tűz eloltása után a füst és a kellemetlen szag is megszűnt.    

Ana Maria Stoica, az ISU szóvivője közölte, hogy az oltási folyamatban egy tűzöltő megsérült, őt a konstancai kórházba vitték kivizsgálásra.  A finomítót működtető Rompetrol vállalat közleményében azt írta, hogy a lángok az úgynevezett hidrokrakkoló berendezés karbantartása után keletkeztek. Az alkalmazottak azonnal jelentették, és a vállalat tűzoltói még a katasztrófavédelmi egységek kiérkezése előtt elkezdték az oltást – írta a vállalat közleményére hivatkozva az Agerpres. A Petromidia Navodari Románia legnagyobb kőolajfinomítója, és az egyik legmodernebb ilyen létesítmény a térségben – idézte a közleményt a hírügynökség.

(MTI)

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: CHRISTOPH SCHMIDT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. június 22. 16:17
"A környezetvédelmi őrség jelentése szerint a tűz eloltása után a füst és a kellemetlen szag is megszűnt." Az persze pont olyan, hogy azonnal eltűnik a szag, kedden hegesztettem és az egyik rongy lángra kapott, gyorsan eloltottam és kidobtam, de még mindig érezni a szagát.
mijjamano
2023. június 22. 13:49
naugye! Ez van, ha nem lopják ki idejében a naftát!
Uztu
2023. június 22. 09:11
Aztakurvaanyja
Rodolfo
2023. június 21. 22:46
Orosz hackerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!