Bayer Zsolt: Szétrohad a Nyugat (VIDEÓ)

2023. május 28. 16:16

A publicista legújabb vlogbejegyzésében napjaink történései kapcsán azt a kérdést is felteszi, hogy „lesz-e jövő”.

2023. május 28. 16:16
null

Újabb vlogbejegyzéssel jelentkezett Bayer Zsolt publicista. Az újságíró a videóban elmondta, hogy „a nagy történelmi korszakok alkonyán vagy

Gondoljunk csak a középkor alkonyára és a reneszánsz hajnalára, amikor megérkezik Dante és megírja az Isteni színjátékot, amelyben mintegy összefoglalja a középkor hatalmas szellemi teljesítményét és egyszersmind előrevetíti a csodálatos reneszánszt”.

„De ott van mondjuk a nagy német romantika, benne a Grimm fivérekkel vagy Wilhelm Hauffal, akik összegyűjtik a német nép meséit, mondáit, és azt monumentális kötetekben adják ki. Ott van a francia romantika, benne Victor Hugo csúcsteljesítményével, A párizsi Notre-Dame-mal vagy az ő ellenpárja, Zola nagy naturalista regénye, a Párizs gyomra, de hát beszélhetünk akár a nagy magyar nemzeti romantikáról, benne mondjuk Petőfi János vitézéről vagy Arany János Toldijáról” – sorolta Bayer.

„Ez a mi korunk főműve”

Majd rátért arr, hogy „a mi korunk is megszülte a maga művét. A mi korunk, amely ugyan még nem tudjuk pontosan, hogy miként fog bevonulni a jövő történelemkönyveibe, már abban a szerencsés esetben, ha lesz jövő egyáltalán, de nagy valószínűséggel

S ebben a szétrothadásban született meg a mi korunk nagy műve, egy újságcikk formájában, amely arról számolt be, hogy egy harmincéves cseh férfi pingponglabdával a fenekében, női fürdőruhában, maszturbálás közben áramütés következtében meghalt

„Ez a mi korunk összefoglalása. Ez a mi korunk fő műve” – húzta alá a publicista.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az esetről egy orvosi szaklapban is írtak a Hradec Králové Egyetemi Kórház orvosai.

A 30 éves férfi pingponglabdával a fenekében halt meg, miután áramütés érte, miközben önkielégített. A férfi éppen egy egyrészes női fürdőruhát viselt, és a lábát, a törzsét és a nyakát műanyagból és szövetből készült pántokkal szorosan körbekötözte.

Amikor a holttestére rátaláltak, mellette egy egykezes masszírozógép hevert. Mint kiderült, a sok használattól megkopott szerkezet elromlott, s áramot vezetett a cseh testébe, pár centire annak a péniszétől.

A halál okaként „önerotikus manipulációval járó véletlen áramütést” neveztek meg a hatóságok.

„Hova nem szabad eljutni sohasem”

Bayer Zsolt a videóban idézte  Franz Kafkát, „aki mégiscsak a széthulló monarchia egyik legnagyobb, legszürreálisabb és leghátborzongatóbb krónikásaként megírja nagyregényét, A pert, melynek főhőse Jozef K. A regény utolsó mondatában Jozef K., amikor már halálra ítélik, azt gondolja, hogy valószínűleg

Bízzunk abban, hogy ennek a harmincéves cseh férfinak is túléli a szégyene őt magát, hogy majd az eljövendő utókor pontosan tudja, hogy milyen az, amikor egy kor szétrohad, s hogy hova nem szabad eljutni sohasem” – zárta gondolatait az újságíró.

A vlogot alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

***

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik