Orosz katonai repülőgépet vett üldözőbe a svéd és a dán légierő

2023. április 22. 19:20

A két ország most először működött együtt egy vadászgépes küldetésen.

2023. április 22. 19:20
null

A svéd és a dán légierő csütörtökön összefogott, és két svéd Gripen, valamint két dán F-16-os vadászgépet küldtek fel egy orosz Il-20 felderítő katonai repülőgép üldözésére. Az orosz hadi járművet, amely Kalinyingrádból nyugat felé tartott, a Balti-tenger fölött észlelték – derült ki a Gripen News pénteki Twitter-bejegyzéséből.

*** 

Nyitókép: Twitter 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lbs0420
2023. április 23. 08:47
"Orosz katonai repülőgépet vett üldözőbe a svéd és a dán légierő" Húúúú... De "szakszerű" a cím! Először is egyáltalán azt sem ártott volna tisztázni, hogy egyáltalán milyen légtérben repült az orosz gép? Mert ha nemzetközi légtérben amely igencsak zsúfolt a felségterületeket illetően - mivel abban a térségben számos ország helyezkedik el - akkor semmi különösebb nem történt, a vadászgépeket figyelmeztető jelleggel emelték fel és kísérték a dán és svéd vadászrepülőgépek! Ami az "üldözést" illeti - Az Il20-asról tudnivaló a repülésben kissé jártasabbak esetében, hogy nem más mint az egykor közkedvelt Il18-as gép egyik katonai változata. (A másikaz Il38-as,amelyet felderítési és tengeralattjáró elhárítási célokra használ az orosz haditengerészet.) Tulajdonképpen ezek a gépek a hasonló célú amerikai P8 "Orion" megfelelői, amelyeknek szintén számos változatát használják a jenkik.. Ami az életkorukat illeti a polgári repülésesetében már régen nem használt típusok! Az ilyen célú repülések teljesen rutinszerűek amúgy a mostani háborús helyzetben pedig érthetők mindkét fél részéről. Ilyen feladatokat a hazai Gripenek is már jó párszor végrehajtottak, amikor a balti országok légterét védelmezik. Bár ami a "védelmezik" kifejezést illeti az némileg komikusan hangzik, mert a résztvevő hazai gépek darabszáma és a szemben álló orosz légierő gépeinek darabszáma nincsenek egy súlycsoportban, mint ahogy anélkül, hogy a JAS39 Gripen harctechnikai jellemzőit ismerve ezt a gép típust és főleg a magyar hajózók képességeit lebecsülném, azért az orosz gépek légi fölénye ott nem vitatható! És ehhez még hozzászámítandó a hazai gépek igen szűkös darabszáma a másik oldaléhoz képest viszonyítva! Ehhez elég a számos repüléstechnikával foglalkozó oldal valamelyikét felkeresni és ott össze lehet hasonlítani a JAS39 Gripen, meg az orosz Szu 27, 34, 35, MiG31-es gépek (A felsorolás vázlatos!) műszaki és harctechnikai jellemzőivel! Helyesebb lenne a légtér ellenőrző feladatok ellátása kifejezés használata.
Zolotarjov
2023. április 23. 07:56
Őriz, é svéd..:)
Igazszó
2023. április 23. 07:51
Bulvár fos.
crydog
2023. április 23. 06:36
Nemzetközi légtérben..legközelebb nehogy ott figyeljen pár új generációs Szuhoj is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!