Katolikus nézetei miatt szegregáltak egy transzneműséget bíráló diákot Kanadában

2023. március 12. 06:58

Egy kanadai katolikus gimnázium diákját felfüggesztették, mert tüntetést szervezett a transzneműek mosdóhasználatának ügyében. A tanulót a transz közösség zaklatással és gyűlöletbeszéddel vádolja.

2023. március 12. 06:58
null

Barta Tamás írása

Nemrég, egész pontosan 2023. február hatodikán, délután háromkor az ontarioi St. Joseph katolikus középiskola udvarán a kanadai rendőrség letartóztatott egy tizenhat éves diákot. Josh Alexander a Renfrew megyei katolikus tankerület által ellene hozott döntést sértette meg, mely határozat a tanév hátralévő részére felfüggesztette őt iskolájából.

Eredetileg azért indultak Alexander ellen fegyelmi eljárások, mert

többször hangot adott azon katolikus hittételeknek, melyek szerint Isten két nemet teremtett, a férfit és a nőt, továbbá iskolai tüntetéseket szervezett azért, hogy a transznemű nők ne használhassák az iskola női mosdóját.

Az LMBTQI+ közösség és az intézmény vezetősége szerint Josh magatartása „káros a transz-diákok mentális és fizikai jólétére”. James Kitchen, Alexander jogi képviselője, a The Epoch Timesnak elmondta, az iskola zaklatásnak (bullying) minősítette az esetet. 

A gimnázium egyik transznemű diákjának édesanyja az Ottawa City News-nak elmondta; azzal, hogy tüntetéseket szervez a mosdóhasználat ügyében, bár Josh a lányok megmentőjének tartja magát, valójában „csak igyekszik elnyomni a transz-közösséget, gyűlöletbeszédet és arra felbujtó magatartást tanúsít”, valamint áldozatpózban sajnáltatja magát. Sőt, Sophie-Smith Dore felháborodva rögzítette, szerinte Alexander magatartása

„nem csak kényelmetlen és szorongást keltő a gyerekek számára, de képzeljék magukat egy saját szexualitásával küzdő diák helyzetébe, aki próbálja felvállalni önmagát. Gondolják, hogy ilyen körülményeknek akarnák kitenni magukat?”

A szülő azzal is érvelt, hogy Alexandert többször figyelmeztette az intézmény vezetősége, mielőtt felfüggesztették, miután nem volt hajlandó eleget tenni többek között az arra vonatkozó kéréseknek, hogy Dore lányát törvényes, „transz-nevén” hívja.  

Az anya szerint Josh többször is „holt nevén” hívta gyermekét,

azaz nem az általa választott nemének megfelelő, hanem születési nevén nevezte – Alexander tagadja e „vádakat”. 

James Kitchen jogi képviselő a The Epoch Timesnak kifejtette: Josh senkit sem zaklatott, nem gúnyolta diáktársait vagy aggatott rájuk megalázó neveket, pusztán kifejezte véleményét arról, amit a transz-közösség képvisel és hisz. Alexander a következőképpen fogalmazott a National Post-nak:

„Azért függesztettek fel, mert azt mondtam egy tanórai beszélgetésen, hogy csak két nem van, hogy nem változtathatod meg a születési nemedet, és hogy a gender nem győzheti le a biológiát. Az órán mindenki elmondhatta a véleményét, köztük a tanár is.”

Bár a helyi LMBTQI+ közösség evidensnek tekinti a katolikus diák vétkességét, bonyolult jogi probléma kezdett kibontakozni az ügy körül – az iskola és a transz diákok szülei zaklatással vádolják Alexandert. A Josh jogi képviseletét ellátó Liberty Defend Fund nevű szervezet ellenben a szabad vallásgyakorlás megsértésével vádolta meg az oktatási intézményt. Utóbbi érvelését arra alapozza, hogy

a középiskola egyik feltétele az volt, hogy Alexander csak akkor térhet vissza a tanórákra, ha beleegyezik, hogy két délutáni foglalkozáson nem vesz részt.

Ezekre ugyanis két olyan transznemű diák jár, akiket „zavar” Josh vallásos értékrendje. Ha a St. Joseph gimnázium valóban ezeket a feltételeket szabta, úgy eljárásuk vallási alapon történő hátrányos megkülönböztetésnek, jogtalan elkülönítésnek minősülhet. 

Josh Alexander esete egy napjainkban egyre égetőbbé váló kérdés felé vezet; hogyan élhetünk békében egymással úgy, hogy egymás különböző értékeit kölcsönösen tiszteletben tartjuk? Hol kell, hogy húzódjanak vallási vagy szexuális identitásunk kifejezésének és érzékenységünknek határai? 

A nap végén a rendőrség szabadon engedte Josht, azonban birtokháborítással vádolják (mivel megszegte a tankerület által hozott átmeneti kizárást azzal, hogy belépett az intézmény területére).

Régebben úgy tekintettek rám, mint a keresztény gyerekre, aki követi a hitét – most úgy tűnik, én lettem a lázadó

– nyilatkozta a National Postnak.

Borítókép: A kép illusztráció. JENS KALAENE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

A szerző az Aurum Alapítvány ösztöndíjasa

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holnapislesznap
2023. március 12. 21:17
gondolat: "az egészséges világot sokan nem értik... van egy guggoló LEÁNY szimbólum a lány wc-n és egy pisilő FIÚ a fiú wc-n. Egy szoknyás Hölgy a női wc-n és egy széles vállú Úr a férfi wc-n" Oda csak ők léphetnek be... ez olyan mint a KRESZ... - menjél fel kerékpárral autópályára és csodálkozz!
Tatulus
2023. március 12. 19:23
Ezek a szerencsétlenek azt hiszik, ha erőszakkal elhitetik másokkal, hogy ők minek gondolják magukat, akkor tényleg azok is lesznek.
MoKaFi
2023. március 12. 16:54
Az állatvilágra mikor terjesztik ki az LMBTQ-t? Megkérdezném a kutyámat, hogy nem érzi-e magát nősténynek. Ha egyet ugat vissza átoperáltatom. Ha kettőt, akkor megtarthatja a tökeit.
zordmorgo
2023. március 12. 14:18
Justin Trudeau Kanadája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!