Megőrültek érte, ő pedig a divatért – Jackie Kennedy, a stíluslegenda

2023. február 20. 21:00

Rendkívül elegáns és méltóságteljes volt; Jackie Kennedy a kifinomult stílusával egyik napról a másikra megváltoztatta az amerikai nők életét. Imádta a dizájnereket, imázsa tökéletesen megkomponált volt, és a legnagyobb kritikusai sem találtak rajta fogást.  Kovásznai Andreával a legendás first lady stílusát elemeztük a Kifutóban!

2023. február 20. 21:00
null

Szalai Laura és Kovásznai Andrea írása

Jacqueline, vagy ahogyan mindenki nevezte őt, Jackie Kennedytől soha nem állt távol a stílus: jómódban nevelkedett, a szülei kislány kora óta úgy nevelték őt a húgával együtt, hogy „belőlük még lesz valaki”. „Jó neveltetést kapott, mindent megkapott útravalónak, ami az arisztokráciának kiváltsága volt. Kiváló iskolákba járt; lovagolni tanult és folyékonyan beszélt franciául, mivel egy évet Párizsba töltött el. A stílusa kialakításakor nagy mértékben inspirálta őt az európai életmód” – mondja lapunknak Kovásznai Andrea.

Mániákus vásárló

A szakértő hangsúlyozza, hogy

egyetlen first lady sem befolyásolta olyan erősen a divatot, mint Jackie Kennedy,

minden nő rá akart hasonlítani és az általa viselt darabokat hordani. Évekig képeslapokra nyomták a fotóit, nők milliói utánozták a hajviseletét, s világszerte nagy népszerűségnek örvendtek az általa viselt kalapok, gyöngysorok és kesztyűk – igazi stílusikonná és divatdiktátorrá nőtte ki magát.

„A francia divattervezők imádták őt, Jackie rendszerint hosszú listákat adott le nekik a rendeléseivel. Nagyon szerette Chanelt, Diort, Givenchyt; a dizájnerek ládaszámra küldték az óceánon túlra az egyedi ruhadarabokat” – mondja Kovásznai Andrea, hozzátéve: az egykori first lady már-már mániákusan vásárolt ruhákat, cipőket, ékszereket és egyéb kiegészítőket magának. A magántitkárnője feljegyzése szerint John F. Kennedy 40 ezer dollárt fizetett ki 1961-ben felesége ruháiért, és általánosságban sokszor volt hangos vita köztük, amikor az elnök meglátta a vásárlásai során keletkező számlákat.

Kovásznai Andrea elmondása szerint a first ladynek saját alkalmazottja volt, aki arról gondoskodott, hogy a ruhatára mindig tökéletes állapotban legyen – olyannyira, hogy

még a harisnyáját is kivasaltatta.

Az ifjú first lady érkezésével egyébként egy merőben új szellemiség költözött a Fehér Házba, amely új külsőt is kapott, mivel a korábbi berendezést túldíszítettnek és szörnyen elavultnak találta. „Reprezentatív épületet varázsolt a Fehér Házból, aminek csodájára jártak az ott járó vendégek. Az elnöki pár a meggyőző, ragyogó fellépésével nagy sikert aratott, még úgy is, hogy tudjuk, a házasságuk korántsem volt idilli” – hívja fel a figyelmet.

A nő, akit elkísért az amerikai elnök

Emlékezetes az elnöki pár antréja Párizsban, amikor a first lady királynőnek kijáró fogadtatásban részesült,  tízezrek fogadták örömujjongás közepette. „Az elnöki pár számára egy fényűző bankettet adtak a versailles-i kastélyban, ahol Jackie Kennedy egy külön az alkalomra terveztetett Givenchy ruhát viselt. Emlékezetes, hogy John F. Kennedy úgy mutatta be őt, mint az asszony, akit az USA elnöke elkísért Párizsba. Kétségtelen, hogy Jackie-nek kulcsszerepe volt a látogatás során, hiszen megjelenésével oldotta a légkört a kissé mogorva Charles de Gaulle és a fiatalos, lendületes Kennedy között. Ekkor eszméltek rá, hogy egy first ladynek mekkora ereje lehet egy elnök mellett” – fogalmaz Kovásznai Andrea, hozzátéve, neki köszönhetően JFK-ből a legnépszerűbb amerikai elnök lett.

Jackie Kennedy nevéhez sok attribútum fűződik – folytatja a stílustanácsadó, aki szerint a maga korában a first lady igazi influenszer volt. „Az egyik ilyen a kis kerek kalap volt, amit a merénylet napján is viselt a rózsaszín Chanel kosztümmel. Egyedinek számított, hogy Jackie nem a feje búbján viselte, hanem kicsit hátrébb; onnantól minden nő követte ebben. Hivatalos alkalmakkor mindig kesztyűt viselt, aminek az volt az oka, hogy a körmei nem voltak szépek, így  nem akarta, hogy kézfogásnál közszemlére bocsássa őket. Komoly kesztyű divatot teremtett, ami ugyancsak erősítette az elegáns megjelenését” – hívja fel a figyelmet.

A kecses termetéhez képest túl nagy lábai voltak, ezért

az olasz dizájnerek különböző módszerekkel próbálták elérni, hogy a lábai kisebbnek látszódjanak.

Ilyenkor a jutalom nem maradt el: ha bevált neki egy cipő, abból több százat is képes volt rendelni. Mindegy, hogy miről volt szó – a csizmát, a szandált, a papucsot, a körömcipőt egyaránt imádta. A szakértő szerint a megjelenésének elengedhetetlen eleme volt a háromsoros gyöngysor is, amiről a first lady egyszer úgy fogalmazott:  a gyöngy mindig helyénvaló – onnantól nagyon sokan kezdtek el gyöngysort viselni.

Tanulnak tőle

„Még hat évtizeddel a Fehér Házból való távozása után is stílusikonként emlegetik, hiszen olyan trendet népszerűsített, ami a mai napig divatos és meghatározza az azóta hivatalban lévő first ladyk stílusát is, legyen szó Melania Trumpról, Michelle Obamáról, vagy akár Hillary Clintonról” – mutat rá. Tipikus, Jackie-ruhának számítottak a testreszabott szűk, ujjatlan egyberuhák, amelyek a sziluettet erősítik, ezek a darabok egyébként gyakran visszaköszönnek Michelle Obamán és Brigitte Macronon is.

Az egységes, letisztult megjelenést részesítette előnyben, és sokat hordott negyedes ujjú, könyök alatt végződő ruhákat.

Ő teremtette meg a trench coat, vagyis a ballonkabát kultuszát is, amit előszeretettel hordott fekete garbóval. „Gyakran járt Capri szigetére nyaralni, aminek hatására az olaszok nagy kedvencét, a capri nadrágot is nők millióinak tanította meg viselni. Ő hozta divatba a Jack Rogers szandálokat is, amit ugyancsak nők milliói kívántak hordani, és a balerina-cipő kultusz is a nevéhez köthető” – mondja a tanácsadó.

Az egykori first lady a férje halála után nem sokkal Arisztoteles Onassis görög hajómágnás felesége lett, ami új megjelenést is vont maga után. „Jackie lezárta a first lady korszakot, és kitalálta az új Jackie-t, középpontba helyezve a bő maxiruhákat, nadrágkosztümöket, na meg a túlméretezett napszemüvegeket, amelyek ugyancsak a védjegyévé váltak. Amikor pedig újra megözvegyült, könyvszerkesztőként kezdett dolgozni, és a business look külső határozta meg a megjelenését. Bár évtizedekig diktálta a divatot, élete utolsó szakaszában ez már egyáltalán nem számított neki. Hétköznapi nőként vállalta magát, de a korábban megtapasztalt méltósággal” – hívja fel a figyelmet. 1994-ben pedig, Jackie halálát követően gyermeki a műkincseitől kezdve a ruháin át az ékszerekig mindent elárvereztek, így a nagy Jackie-hagyaték végül szétszóródott világban.

Nyitókép: Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Da Vinci
2023. február 21. 08:17
,,mivel egy évet Párizsba töltött el. PárizsBAN, talán.. Szégyen!
pipa89
2023. február 21. 06:45
Jó, jó. Engem akkor is a JFK-gyilkosság megrendelője érdekel! Slussz.
kishal
2023. február 20. 23:55
Jackie az 50-es lábával elegáns?! Na menjetek...! Diana mellett a legvisszataszítóbb nőstény, aki feltűnt a XX.században a politika környékén.
Zsolakomarom
2023. február 20. 23:03
Kennedy egy hos, asszonyka nem mind1? Kideritette mar a Mandi, ki lotte le K-t?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!