Megvan, mi a fiatalok legégetőbb problémája

2023. február 11. 12:00

A saját otthonhoz jutás vágya főleg a gyermekvállalás idején erősödik fel, ugyanakkor a fiatalok számos egyéb problémával is szembesülnek, mint az elmúlt években elképesztő iramban dráguló lakások: a céltalanság, a magány elvontabb kategóriái mellett sokan nem tudtak élni a fiatalok munkaerőpiacra jutását segítő programokkal, és tévhit, hogy a covid óta minden huszonéves az otthon, egy kávézó vagy éppen a bali tengerpart kényelméből online dolgozó, jól fizetett digitális nomád.

2023. február 11. 12:00
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

„Milyenek a mai fiatalok? Erre keressük mindannyian a választ” – mondta köszöntőjében Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet vezetője a Kívánj tizet! című kötet bemutatóján szerdán a budapesti MCC Scrutonban, rámutatva: bár korábban is beszámoltak az ifjúságot érintő problémákról, de nem koncentráltak átfogóan erre a területre, így most kiválasztották azt a tíz legégetőbb problémát, ami a 15 és 29 éves kor közötti fiatalokat – saját bevallásuk szerint – leginkább foglalkoztatja.

Ezután két kerekasztalbeszélgetés következett, ahol a tízből a négy legkomolyabbra fordították a szót: elsőként a fiatalok munkahelyekkel kapcsolatos problémáira és a lakhatási – lakásvásárlási gondokra.

Székely Levente, a kötet egyik szerkesztője (fotó: Gyurkovits Tamás / MCC)

Nem akarok felnőni, az olyan bonyolult

A munkavállalás és a szülőktől való különköltözés: ez a két dolog, ami a felnőtté válás, a leválás fő kritériumai közé tartozik – vetette fel az első beszélgetést moderáló Pillók Péter, a PPKE docense, a kötet társszerkesztője – azonban a covid-járvány alaposan átrajzolta az életet.

Kocsis János Balázs egyetemi docens, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke 18 éves lányát idézte: „nem akarok felnőni, mert az olyan bonyolult, befizetni a csekket, beszélni a közös képviselővel” – az önálló lakhatás kialakítása, a lakás megszerzése a legtöbb ember életében nagyon komoly vállalás, és ma már sok átmenet, fokozat is van, sok fiatal szülei megtartják a „gyerekszobát”, ahová bármikor visszaköltözhetne a fiatal – mutatott rá, miközben a lakások ára a jövedelmekhez viszonyítva itthon szinte mindig megfizethetetlen volt,

összesen kétszer süllyedt oda, hogy kb. hat évnyi átlagjövedelemből meg lehetett venni egy átlagos lakást: a ’30-as években, és a ’60-70-es évek fordulóján. A rendszerváltás idején 20-ra is felkúszott ez a szám.

Igaz, Nyugaton már a hat is elfogadhatatlan magas lenne – tette hozzá; ahogy az is igaz, hogy a saját lakás biztonsága iránti vágyakozás töretlen az egész térségünkben, bár nő a bérlakással megelégedők száma is. Persze ez térségenként változik: Budapest és Prága hasonlóképpen drága, Párizshoz, Londonhoz képest olcsóbb, de a skandináv országokban meg megint könnyebb lakáshoz jutni. Mindenesetre a lakáspiac rugalmatlan, lehet kétszer annyi kanalat gyártani, ha nő a kereslet, de a lakáspiacon előbb az árakat nyomja fel a keresletbővülés.

Régen határvonal volt a munkavállalás, de már sok fiatal dolgozik és tanul egyszerre, és a trendek is ebbe az irányba visznek – tette hozzá Koltai Luca, a HÉTFA elemzési igazgatója – identitásunk fontos eleme is, hogy milyen munkát végzünk, és sok a nehézség az indulásnál,

de a lakáshelyzettel ellentétben itt az elmúlt években könnyebbé vált a fiatalok helyzete, mert keresleti munkaerőpiac alakult ki.

Kivétel persze, akik nem jól, vagy nem a munkáltatók által elvárt képzettséggel bírnak, ők könnyebben kisodródhatnak.

Pillók Péter, Koltai Luca és Kocsis János Balázs (fotó: Gyurkovits Tamás / MCC)

Persze, itt van az úgynevezett Z generáció más hozzáállása is a munkához: nem hisznek a lineáris karrierben, több szabadidőt akarnak – jegyezte meg az elemzési igazgató – miközben hazánk sem engedheti meg magának, hogy „parlagon hagy egy generációt, vagy tehetségek nagy tömegét”.

A lakáspiac nem szociális intézmény

Kocsis rámutatott több döntéshozói dilemmára, amely meghaladja a hétköznapi szociális követelések szokásos narratíváját, mondván, szükséges elválasztani a lakáspolitikát és a szociális politikát. Például, hogy követelmény lenne, hogy mindenki oda tudjon menni lakni, ahol jó munkalehetőség van – ha ez korlátlanul érvényesülne, most 800 ezren Sopronba költöznének, Kelet-Magyarország meg kiürülne – pedzegette. Vagy, ha a szociális bérlakás túl jó a piaciakhoz képest – akár a kollégiumoknál is ez a helyzet –, akkor aki képes lenne, se akar továbbállni piaci bérleménybe vagy saját lakásba belevágni, mert nem motivált rá. Miközben itt a rengeteg csapdahelyzet, mert alacsony a lakásmobilitás: van, aki bent ragad a sok hitellel megvett, belvárosi, 30 négyzetméteres kislakásban, ezért hiába szeretné, hiába házasodik, nem születik meg a kívánt gyerek, mert nincs hely; emellett a magyar nem szeret költözni, mert a lakás az, amiért egész életében dolgozott.

A szakértő a moderátor – saját lakás vagy bérlemény? - kérdésére jelezte: a bérlakáspiac állami kontrollja sosem sül el jól, itthon a fiatalok 30-40 százaléka él bérlakásban, ami akkor jó, „amíg az ember mocorog”, de mindenhol, Nyugat-Európában is megugrik a magánlakásba vágyók száma a gyermekvállalás idején. Hazánkban a biztonságérzet – „ez az enyém, ezt nem vehetik el”, illetve, hogy „innen nem rúghatnak ki bármikor”, hiszen a szabályos szerződés nem kimondottan gyakori. Persze megoldási javaslatok, berlini és bécsi példákra hivatkozva is sokszor érkeznek, de ezek sem olyan szépek közelről, mint innen.

Más kérdés az is, hogy a fiatalok egy részének annyira messzire került a lehetőség, hogy meg sem próbálnak félretenni rá, inkább felélik a pénzüket, ami hosszú távon csapda. Ahogy a kislakás is: „kisgyereknél még ellehet az ember a háromemeletes ágyon, de amikor jön a tinédzserkor, és »anya, ne nyiss rám!«, akkor már mások az igények”.

Az urbanisztikai szakértő egy másik problémát is megvilágított: a városok kiterülése és az agglomeráció benépesülése, ami felhajtja az árakat, és a helyiek kiszorulását eredményezi, a másik oldalról a dzsentrifikáció, azaz a belváros környéki kevésbé jó presztízsű környékek ugrásszerű felértékelődésével jár, miközben a fővárosi új lakások felét befektetési céllal vásárolják, és még csak ki se adják – esetleg itt lehetne szerepe az államnak, hogy erre ösztökélje a tulajdonosokat – mondta.

Nem csak a digitális nomádoké a világ

Az alapítványi elemző viszont megjegyezte: a munkaerőpiacon a mai napig érzik az oda 2008-2009-ben belépő fiatalok az akkori szűk lehetőségek utóhatását, akik közül sok ekkor se nem tanult, se nem dolgozott, akár huzamosabb ideig. Szerencsére Koltai szerint a javuló helyzet felszívta az ő többségüket, de még mindig maradtak ekkorról kimaradók, leszakadók –

Az ő megszólításukhoz pedig – mivel eleget csalódtak már az állami intézményekben, ezért bizalmatlanok is – összetett, helyben jelenlévő programok kellenek Koltai szerint. Az is igaz, hogy a fiatalok egy része nem örömében rugalmas, hanem mert ez jutott neki: egy részüknek a részmunkaidő, félig zsebbe-félig bejelentve fizetés, sérülékenyebb munkahelyek jutottak, de ma már a munkaerőpiac egyre inkább keresi őket és a fiatalok is jobban tudnak tárgyalni, nem tartanak annyira a munkahelyvesztéstől. „Másik tapasztalat: a boomer és X-generációs főnökök elvárása a lineáris karrierúttal, hogy a fiatal csak gürizzen, de sok fiatal nem akarja ezt csinálni – és bizony a főnököknek kell alkalmazkodni: rugalmasság, homeoffice már elvárás sokaknál. Cserébe új tudást, kompetenciákat tud behozni a céghez”.

Ugyanakkor Pillók kérdésére Koltai cáfolta a feltételezést, hogy a covid óta mindenki home office-ban szürcsölné a szűzkoktélt Balin, és onnan dolgozna digitális nomádként. „Ez csak a legmagasan képzettek egy nagyon szűk körére igaz, és ráadásul a magyar inkább dolgozik Baliról egy nyugati multinak, mint Kisvárdáról Budapestre egy magyar cégnek" – sorolta. Ugyanis „a munkaerőpiac még mindig elég merev, a főnökök látni akarják a kezét a dolgozónak, amikor dolgozik, elvárják a bejárást, a covid után ez is nagyrészt visszarendeződött” – mondta – „ha mégis lehet home officeból dolgozni, akkor ott jellemzően a dolgozó veszi meg a gurulós széket, íróasztalt, ő viseli a többlet-rezsiköltségeket”.

Drogok, céltalanság, elvándorlás

Hol kell segítenünk a fiatalok magabíróvá válását? – tette fel a kérdést a második beszélgetésnél Nagy-Vargha Zsófia – fiatalokért felelős helyettes-államtitkár. Miután felsorolta a pozitív kormányzati intézkedéseket – szja-mentesség 25 év alatt, a fiatal nőknek gyermekvállalásnál elengedett diákhitel – megjegyezte, a mentális egészség kérdése is kiemelten fontos, mivel a covid hatása még mindig mérhető, a háborúét meg még csak sejteni lehet. Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke pedig megjegyezte, a 25 év alattiak szja-mentessége egyébként az ő programjuk volt, és örülnek, hogy viszontlátták azt kormányzati intézkedések szintjén is.

A moderátor, Kiss-Kozma Georgina ifjúságkutató megjegyezte: ugyanakkor az elvándorlás, bár csökken, továbbra is a fiatalok egyik fő problémája.

„Senki nem akarja, hogy a fiatalok ne menjenek külföldre tapasztalatot szerezni, de fontos, hogy azt később itthon csatornázzák be, itthon telepedjenek le, itt szülessenek meg a gyermekeik” – vélekedett a helyettes államtitkár – aki a Stipendium Peregrinum ösztöndíjat emelte ki e téren (Kovács meg az ifjúsági csereprogramokra), s megjegyezte, a brexit és a covid is visszafogta a kivándorlást, miközben kormányzati szándék adminisztratíve is segíteni a visszavándorlók ügyintézését, a külföldön tanultak szakmai gyakorlatát. „Létrejött egy csoport, akár többedik generációs, kint született magyarokból, akik hazaköltöztek, ők magukat visszidenseknek hívják” – jegyezte meg.

Kiss-Kozma Georgina, Nagy-Vargha Zsófia és Kovács Péter (fotó: Gyurkovits Tibor / MCC)

Szóba kerültek a kábítószer- és alkoholproblémák is, amelyek trendje változott: az elmúlt 10 évben a pszichoaktív szerek előretörtek, míg az alkohol visszaszorult – Kiss-Kozma szerint a „dolgozzunk keményebben – szórakozzunk keményebben” elvvel és többek között a digitális forradalommal, vagyis a szabadidő egymás helyett a képernyők előtt töltésével. A helyettes államtitkár szerint erre a recept a biztonságos közeg, a megfelelő közösség és a prevenció. Kovács a közösségteremtés mellett a segítő szakmák támogatását említette, nagyon finoman jelezve, hogy „a szakemberek kérdésénél, megbecsültségénél van még állami teendő”, de esetükben a gyakorlatorientáltabb képzést is említette. A munkavállalás terén pedig a pályaorientáció, a megfelelő felkészítés a kulcs, a helyettes államtitkár pedig az iskolából való lemorzsolódás csökkentésében és a pályaváltó programokban látta a jövőt.

Az internetes kapcsolattartás is szóba került, mint veszély és mint lehetőség – ahogy Vargha-Nagy megfogta, számos évfolyamnak kimaradt a ballagás, az elsőáldozás, ami online történt, vagy sehogy, amihez képest az online egy pótlék volt; azonban, szintén a covid alatt életveszélyes challangek, kihívások jelentkeztek és a net „okos használata” kapcsán sem ártanának erősebb szabályozók; Kovács szerint a mérték a lényeg.

Mindazonáltal abban egyetértettek, hogy a családpolitikában a kiszámíthatóság a legfontosabb, Kovács pedig kimondta: ez a generáció a stabilitásra vágyik. „Jól alkalmazkodik, rugalmas, adaptív, de valójában arra vágyik, hogy ne kelljen adaptívnak lennie”.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. február 11. 16:51
Hát a 3D géptervezés sem olyan, hogy ne tudtam volna otthon csinálni. Persze nem lehetett. Akkor még nem volt homoficce. Idő volt, és bejárás. Jó, rugalmas munkaidő. Legyél itt, ha nincs mit csinálnod éppen, akkor is, mert pl. számol a gép 2 órát a végesemben. De az a főnök dolga, hogy legyen munkád. Ha nincs, lazsálj, sétálj le a műhelybe a fejlesztésről, nézd meg mit csináltál. Mondjuk én nem dolgoztam, nekem ez jól fizetett hobby volt. Hál istennek!
certus
2023. február 11. 15:30
"Igaz, Nyugaton már a hat is elfogadhatatlan magas lenne – tette hozzá;" Hát nem. Nyugaton nem azért laknak olyan sokan bérlakásban, mert az annyira jó. A saját tulajdon városokban ott is szinte luxus. Ha az önrészt elő is teremtik hozzá sokszor ugyanúgy családi segítséggel, ugyanúgy hosszú törlesztéssel lehet ott is vásárolni, mint itthon. Ez egy általános probléma.
Sróf
2023. február 11. 15:25
Bocsánat, de basszus, nem tűnt föl senkinek a kiadónál, hogy a kötet címében helyesírási hiba van? Nem "tizet", hanem "tízet", hosszú í-vel kell írni.
istvanpeter
2023. február 11. 14:32
Az alapkérdés természetesen az iskolai végzettség és a szakmai képzettség, plusz a nyelvtudás. A rokonságomban és az ismerősi körömben is vannak törekvő fiatalok, akik diplomával és egy-két nyelvvizsgával már a harminc év alatti korukban is keresettek és simán elérik a havi 1,0-1,5 millió forintot. Persze, akik elvesztegetik a fiatal éveiket, azok később nehezebb helyzetbe kerülnek, bár a tanulás soha sem késő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!