Meglőttek egy rendőrt Észak-Írországban – újra itt az IRA?

2023. február 23. 06:12

A sérült az észak-írországi rendőrség egyik magas beosztású nyomozója.

2023. február 23. 06:12
null

Lőfegyverrel sebesítettek meg egy rendőrt szerda éjjel egyelőre ismeretlen tettesek az észak-írországi Omagh városában. A szolgálaton kívüli rendőrt, akit egy sportlétesítménynél ért a támadás, a hatósági tájékoztatás szerint válságos, de stabil állapotban kezelik az Omagh-tól északra fekvő Londonderry kórházában. A BBC brit közszolgálati médiatársaság úgy tudja, hogy a rendőrt több lövés érte. Észak-Írországban 2017 januárja óta most először hajtottak végre fegyveres támadást rendőr ellen.    

Az elkövetők kiléte és indítéka egyelőre nem ismert, de a BBC értesülése szerint a sérült az észak-írországi rendőrség (PSNI) egyik magas beosztású nyomozója, aki olyan merényletek vizsgálatában vett részt, amelyeket

az észak-írországi britellenes republikánus mozgalom fő sodorvonalától elszakadt kisebb csoportok hajtottak végre.

A rendőr részese volt emellett szervezett bűnözői csoportok által elkövetett gyilkosságok kivizsgálásának is. A támadást a legnagyobb britellenes katolikus, illetve britpárti protestáns pártok vezetői egyaránt elítélték. Michelle O'Neill, az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin alelnöke és észak-írországi tagozatának vezetője, a jelenleg nem működő belfasti felekezetközi kormányzat volt miniszterelnök-helyettese, felháborítónak és szégyenteljesnek nevezte a támadást.  

Sir Jeffrey Donaldson, a legnagyobb észak-írországi protestáns parlamenti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője „gyávák által elkövetett” támadásnak minősítette az incidenst. Elítélte a támadást Leo Vardakar ír és Rishi Sunak brit miniszterelnök is.

Omagh volt a helyszíne az észak-írországi konfliktus legvéresebb merényletének.

A pokolgépes akciót 1998 augusztusában hajtotta végre egy fanatikus britellenes csoport, amely magát „igazi IRA”-ként azonosította, és amelynek tagjai jórészt az egykori legnagyobb észak-írországi katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak.  

 Az autóba rejtett robbanószerkezet 29 embert ölt meg, köztük kilenc gyermeket és egy terhes nőt, aki ikrekkel volt várandós. A robbanásban 220-an sebesültek meg. Az észak-írországi rendezési folyamat egyik meghatározó mozzanataként az IRA több mint negyedszázada felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

(MTI)

Nyitókép: Ír falfestmény Belfastban

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tartarossz.blog
2023. február 23. 19:58
https://www.youtube.com/watch?v=iqHJNTiOss4 https://www.youtube.com/watch?v=jwoA8ITsk3s Nem tetszik az jó uram, hogy mérgezed agyam Ezért inkább felnégyellek és elásom magam A csatornákban lent élünk,a patkányok között Nem értem hogy miért vagyok hazámban üldözött! ETA, ETA, ETA! ETA, ETA, ETA! A FESZÜLTSÉGTŐL SZÉTROBBAN AZ AGY! Sokan voltunk s leszünk is, nem számít a KOR Szétrobbantunk mindenkit ki belünkbe tipor Guernicától Bilbaóig dübörgött a föld A bombázásra emlékezz és arra ki öldökölt! ETA, ETA, ETA! ETA, ETA, ETA! A FESZÜLTSÉGTŐL SZÉTROBBAN AZ AGY!
Regisztráló szeméy
2023. február 23. 19:36
Üdülőhely apját csak akkor, ha nincs más választása.
Akitlosz
2023. február 23. 13:05
Go home British Soldiers Go on home Have you got no fucking homes of your own For 800 years we've fought you without fear And we will fight you for 800 more If you stay British Soldiers If you stay You'll never ever beat the IRA For the 14 men in Derry Are the last that you will bury So take a tip And leave us bloody be So Go on home British Soldiers Go on home Have you got no fucking homes of your own For 800 years we've fought you without fear And we will fight you for 800 more We're not British, we're not Saxon we're not English We're Irish and proud we are to be So fuck your Union Jack We want our country back We want to see old Ireland free once more So Go on home British Soldiers Go on home Have you got no fucking homes of your own For 800 years we've fought you without fear And we will fight you for 800 more! https://www.youtube.com/watch?v=dzIx1-cuYt8
luzitanxaver
2023. február 23. 11:40
És ehhez berakni egy ETÁ-s képet? Taps.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!