Orosz gazdasági összeomlást nem látunk, ez egy lassú elvérzés lesz

2023. január 13. 11:20

A rekordösszegű bevételek mellett – pontosabban ellenére – a deficit is rekordösszegű lett.

2023. január 13. 11:20
null
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton

„Teljesen észrevétlen maradt az elmúlt napokban az a hír, hogy az orosz költségvetési deficit a modern orosz állam létezése óta a második legmagasabb lett 2022-ben, és elérte a 47 milliárd dollárt. Negyvenhét milliárd dollár, ízlelgessük csak.

Mindezt úgy, hogy közben az energiahordozókból – a rekord magas energiapiaci árak és árfelhajtó hatású nyugati szankciók miatt – rekord összegű bevételekre tettek szert, és tavaly legalább 30, de akár 50%-kal is több bevételt realizáltak.

Tehát a rekordösszegű bevételek mellett – pontosabban ellenére – a deficit is rekordösszegű lett. 2023-ban pedig várhatóan tovább növekednek a kiadások, ellenben jóval kevesebb bevételre számíthat Moszkva.

Ettől függetlenül orosz gazdasági összeomlást nem látunk, nem is fogunk. A GDP negatívba, recesszióba fordult, de a korábbi várakozásokkal szemben nem kétjegyű lesz, hanem várhatóan 3,5-6% között alakulhat. Ez egy lassú elvérzés lesz.

P.S.: az orosz gazdaságban elég világosan lekövethető kapcsolat van az olajárak alkulása és a költségvetés illetve a gazdaság teljesítménye között. Ez ugye annak köszönhető, hogy az orosz gazdaság továbbra is erősen nyersanyag export orientált. Ha növekednek az olajárak, akkor a gazdaság is jól áll, növekedik a gazdaság, az állam tud miből gazdálkodni. Ha csökkennek az olajárak, akkor a gazdasági teljesítmény is csökken, és a költségvetés is deficitessé válik.”

Nyitókép: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 15. 20:24
Szar hohol propaganda. Hazug is, szánalmas is.
Robertoo
2023. január 13. 21:55
"Orosz gazdasági összeomlást nem látunk, ez egy lassú elvérzés lesz" Mennyiért reménykedsz Anton?
gonterl
2023. január 13. 21:13
"A rekordösszegű bevételek mellett – pontosabban ellenére – a deficit is rekordösszegű lett.", mint a legtöbb országban.
elfújta az ellenszél
2023. január 13. 18:35
Ha már kivérzés, akkor Ukrajna. Elvesztette a lakossága egyharmadát, jelentős részben már 2021-ig, a háború ehhez a ráadás. A gazdasági talpraállást még külföldi segítséggel is baljós fellegek árnyékolják be. És akkor még beszélni kell a háborús veszteségekről
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!