Abortusz és Down-kóros gyermekek, háború: mutatjuk, kik nyerték a Média a Családért-díjat

2023. január 25. 10:09

Posztabortusz-szindrómával küzdő nőkről, Down-kóros gyermeket nevelő családról és háborús traumáról szóló riport nyerte a Média a Családért-díjat, amelyet Lévai Anikó adott át a keddi gálaesten.

2023. január 25. 10:09
null

Idén is díjazták a családdal kapcsolatos cikkeket, valamint rádió- és televízióműsorokat az immár 16 éves Média a Családért-díj gálaestjén, az Eiffel Műhelyházban – írja a Média a Családért Alapítvány közleménye. 

A szakmai zsűri a hazai jelöltek közül Ambrus Eszter és Nagy-Bozsoky József Találkozás című, Down-szindrómás gyermeket nevelő családról szóló riportját és Madocsai Bea Ráhel szőlőskertje című, posztabortusz-szindrómával kapcsolatos beszélgetését, a külhoni jelöltek közül pedig Szomolai Andrea A háborúban is fontos a gyerekkor szentsége című cikkét tartotta a legjobbnak. A hazai közönségdíjat a szavazatok alapján ugyancsak Madocsai Bea riportja nyerte, míg a külhoniak közül Homolya-Horváth Ágnes Csillagszemű hármasikrek című cikkére voksoltak a legtöbben.

„Azok a történetek, amelyeket az idei Média a Családért-díjra jelölt újságírók feldolgoznak,

– betegség vagy háború idején, a múltunkban és a jövőnkben, kicsi, akár csonka családokban, valamint sok-sok gyerek között, idős emberek és még meg nem született magzatok családjaiban, Magyarországon és a körülöttünk fekvő országok magyar közösségeiben. Megható, erőt adó, okos, élménydús, elgondolkodtató írások és műsorok ezek, ezúton is szeretnék gratulálni az alkotóiknak” – mondta köszöntő beszédében Lévai Anikó.

A díjazottak
A díjazottak

„Az elmúlt tizenkét évben megerősített nemzeti kötelékünk a koronavírus után is erősebb, mint valaha. A cselekvő nemzet ereje járta át mindannyiunkat, mert közösen megerősítettük a magyar intézményrendszert, lehetőségünk volt arra, hogy gondoskodjunk közösségeinkről és megtartóvá tegyük szülőföldünket. A Média a Családért-díj olyan értéket képvisel, amely nemzetünk egyik »elültetett almafája«, mert megmutatja a Kárpát-medence magyar családjait. A magyar családokat, amelyek nem zárják magukra az ajtót, nem csukják be a szemüket, hogy nálunk minden rendben, hanem meglátják a másikat, átérzik más családok helyzetét” – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

„Fenntarthatóság – ez korunk egyik kulcsszava. Egyre nagyobb és mélyebb jelentőséggel bír ez ma, amikor a lényeges változások nem századok vagy dekádok, hanem napok alatt következhetnek be. Mi teszi az emberséget, a humánumot, a jó életet fenntarthatóvá? A család. Az a közeg, amely nélkül a múlt és a jövő is értelmezhetetlen.

A családok történeteinek elbeszélője pedig lehet a média is. A Média a Családért-díjjal azokat a tartalmakat ismerjük el, amelyek megmutatják, hogy a család a fenntartható, jó emberi élet alapja. Ezek a történetek arra figyelmeztetnek minket, hogy legyünk hálásak. Azt tanítják, hogy van remény. És arra bíztatnak minket, hogy legyünk készek a jövőre” – fejtette ki gondolatait a díjátadó kapcsán Aczél Petra professzor asszony, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A két szakmai fődíj összege 1-1 millió forint, a közönségszavazás díjazottjai 400-400 ezer forint jutalomban részesülnek.  A magyarországi Média a Családért-díj főtámogatója a Magyar Telekom, az alsópáhoki Kolping Hotel pedig egy-egy családi hétvégével járult hozzá a megosztott díjhoz. A külhoni Média a Családért-díj a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. A hazai közönségdíj támogatója idén az MKB Bank. A nyolctagú, elismert kommunikációs szakemberekből és újságírókból álló zsűri 2022-ben az év minden hónapjában kiválasztott egy-egy hazai és külhoni megjelenést, és az így kiemelt 2x12 jelölt közül kerültek ki a 2022-es év győztesei. 

A zsűri elnöke Aczél Petra professzorasszony, a a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára. Tagjai: Molnár-Bánffy Kata
kommunikációs szakember, a Képmás Kiadó és a Salt Communications ügyvezetője; Szám Katalin, a a Képmás főszerkesztője; Gáspár Monika, a a Librettó vezető szerkesztője M5 (MTVA); Király Eszter újságíró; Martí Zoltán, a 777 alapító-főszerkesztője; Mohay Bence, a az M4Sport műsorvezetője és Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa.

A külhoni zsűri: Molnár-Bánffy Kata; Szám Katalin; Csinta Samu újságíró, közíró (Erdély); Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója (Kárpátalja); Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője (Felvidék); Tóth Lívia, a Hét Nap hetilap főszerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének alelnöke (Délvidék).

A 2022-es év havi és éves nyertesei a Képmás honlapján olvashatóak.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila.
További illusztrációk: Média a Családért Alapítvány/Jónás Jácint

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nannyó
2023. január 25. 17:20
Egészséges, normális életszemléletű nő nem szüli meg a Down kóros gyereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!