Sanna Marin csipkebodyban, az ukrán elnök a Vogue-ban és Orbán Viktor borostával – íme az év legemlékezetesebb stíluspillanatai

2022. december 31. 19:00

Mit üzent Novák Katalin öltözéke Kijevben? Hogyan jelentek meg a gyászolók II. Erzsébet temetésén? Milyen volt a finn miniszterelnök bulizós szettje? Kovásznai Andrea stílustanácsadó lapunk kérésére az év meghatározó stílus és divattal kapcsolatos pillanatait elemezte.

2022. december 31. 19:00
null

Szalai Laura és Kovásznai Andrea írása

II. Erzsébet királynő temetése

Az év egyik legszomorúbb eseménye volt, amelyen mindenki alkalomhoz illően volt felöltözve – nem pedig divatosan. Ez utóbbit fontos kiemelni, hiszen egy gyászeseményen szigorú öltözködési szabályok jellemzőek. Őfelsége temetésén több vendégen láthattunk kalapot, ami nem meglepő, hiszen gyakori viselet ilyenkor. Ráadásul a kalap Erzsébet királynő megjelenésének egyik szimbóluma volt, ő maga is szívesen viselte. A királynő egyébként soha nem akart stílusikon lenni, ő inkább „egyenruhaként” tekintett a ruháira, amelyeket kizárólag hazai tervezők készítettek neki, s ugyanez volt igaz a kiegészítőire. Hibátlanul és következetesen mutatta meg a nőies erejét és hagyományos értékeit a ruhatárán keresztül.

A temetésen Kate Middleton hercegné egy a brit divattervező, Alexander McQueen által tervezett kabátruhát viselt, széles karimájú fátyolos kalappal, és

(a királyi családnál egyébként komoly tradíciója van a gyöngyviselésnek gyász idején). A nyakláncot gyöngycsepp alakú fülbevalóval párosította, és még egy karkötőt is viselt; mindhárom a királynő gyűjteményéből származik, ezzel is tisztelegni kívánt előtte. Meghan Markle egy Stella McCartney köpenyes fekete ruhát viselt, hozzá Dior kalappal, Kamilla királynén pedig ugyancsak egy családi ereklyét, egy zafír brosst láthattunk, ami korábban Viktória királynőé volt. Kifinomult és szerény volt, fejét egy elegáns tollas fejdísz dísztette, fátyollal. Összességében stílus szempontjából a királyi családnál tökéletesen szabott ruhákat, ékszerekben gazdag megjelenést láthattunk.

Sanna Marin csipkebodyban

A finn kormányfő a világ egyik legfiatalabb miniszterelnöke, amihez a választóknak alkalmazkodniuk kell, ez a korosztály igenis eljár bulizni – neki is joga van kikapcsolódni. Nyilván ez egy szűk baráti parti volt, ahova nem kosztümben vagy öltönyben mennek el az emberek. A politikust az ominózus videófelvételen egy fekete csipkebodyban és egy fehér nadrágban láthattuk, ami megfelelt a parti dresscode-nak, ha valaki bulizni megy, hasonlóképpen öltözik fel. Némi alkoholmennyiség után vélhetően már az sem számított neki, hogy a fehér farmeren minden apró koszolódás látható... Sanna Marinnal amúgy sok nő szolidaritást vállalt és hasonló bulis fotókat, videókat kezdtek el posztolni, mondván, ők is hasonlóképpen szokták jól érezni magukat.

Orbán Viktor borostát villantott

Ahogyan azt már a Mandinernek kielemeztük, a miniszterelnök nyaralása idején növesztett erős borosta kifejezetten sármos benyomást keltett, egy egészen új oldaláról ismerhettük meg. El tudom képzelni, hogy a jövő nyár is tartogat majd meglepetést és a miniszterelnököt tömött bajusszal, vagy akár körszakállal láthatjuk...

A szakállas férfiak egyébként egy kutatás szerint megbízhatóbbnak tűnnek – kivételt jelentenek ez alól a politikusok. Bár a férfi politikusok 90 százalékának arcszőrzete volt az 1800-as évek végén, amikor a nők elnyerték a szavazati jogot, elkezdtek megszabadulni a szakálltól (utóbbi az agresszivitás szimbóluma volt számukra). Emellett megjelent a Gillette biztonsági borotvája 1903-ban, így a szakáll elkezdett kimenni a divatból, a férfiak rendbe tudták tenni magukat otthon. Egyébként az 1900-as években megjelent a tömött bajusz – gondoljunk Theodore Rooseveltre.

Karikó Katalin estélyiben

A tudományos munkát folytató hölgyek, urak számára a divat általában nem fontos – ez teljesen érhető, hiszen alázattal és végtelen türelemmel egy laboratóriumban töltik az életük nagy részét. Emiatt alapvetően nem is ildomos őket divat szempontból elemezni, elmarasztalni. Karikó Katalin egy rendkívül inspiráló nő, aki Kanada legrangosabb orvosbiológiai kitüntetését, a Canada Gairdner International Awards-ot vehette át októberben – a díjátadó gálán viselt letisztult, sötétkék estélyi ruhája tökéletes választás volt, kifogástalanul állt rajta, eleganciát sugárzott. Itt is bebizonyosodott, hogy neki nincs szüksége sminkre, ékszerre – hiszen a legszebb kiegészítője a mosolya.

Novák Katalin Kijevben – a béke követeként

A magyar államfő kijevi látogatása során szerényen, visszafogottan jelent meg, de a nyilvánossággal való kommunikációja igen erős volt a ruháján keresztül. A fekete nadrághoz

egy makulátlan fehér, szövetblézert viselt, amivel egyértelműen a béke szükségességét kommunikálta,

a kabátka merev nyakrésze pedig könnyed eleganciát és méltóságot adott a megjelenésnek. Ez az esemény is igazolja, hogy az öltözködésen keresztül is lehet üzenni és egy politikus ilyen formában is hozzájárulhat a pozitív társadalmi változásokhoz.

Az ukrán first lady és férje a Vogue-ban

A háború miatt Ukrajna first ladyje, Olena Zelenska is egyre nagyobb nyilvánosságot kapott az elmúlt hónapokban, ezért a stílusa is a figyelem középpontjába került. Ilyen kihívásokkal teli időkben nehéz divatról beszélni, de az elnök felesége láthatóan minden lehetőséget megragad, hogy ő is közvetítsen; például kifejezetten ügyel arra, hogy ukrán tervezők darabjait mutassa meg, már-már divatdiktátort is játszik.

Az öltözékei klasszikus, időtálló darabokból állnak, nem használ harsány színeket, elegáns szabásúak a ruhái. Elmondása szerint sosem szeretett rivaldafényben lenni, de most a szükség úgy hozta – ennek ellenére úgy tűnik, elég otthonosan mozog ebben a szerepkörben. Az idei év egyik legemlékezetesebb pillanata, amikor az amerikai Vogue októberi számába a kijevi elnöki épület lépcsőjén fotózta őt Annie Leibovitz sztárfotós; az elnök a fotózás során a szokásos olajzöld pólóját és nadrágját viselte. Vannak, akik bírálják ezt a címlapfotózást, például az amerikai republikánus politikus,

Lauren Boebert a Twitteren visszásnak tartotta, hogy miközben 60 milliárd dollárnyi segélyt küldtek Ukrajnának, Zelenszkij egy exkluzív divatlapnak fotóztatja magát.

Azt is írta, hogy „ezek az emberek azt gondolják, hogy balekok vagyunk”.

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. január 01. 12:28
Sanna Mirella Marin finn miniszterelnöknő. A külföldi vezetőket,mind megelőzte öltözékével .
rókabácsi
2023. január 01. 08:49
biboldok szeánsza
Osztap Bender
2023. január 01. 08:39
Felettébb értelmes és hasznos cikk! De vajon kikhez vagy kiknek szól? (No és persze mennyit fizettek érte a váltig tehetséges "szerzőnek"?)
kunfia
2022. december 31. 20:37
A gazdátokat inkább selyemben nézném... selyemzsinórral a nyakán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!