Harvardi professzor: Egy taktikai atomfegyver Hirosimává változtathatja Kijevet

2022. október 19. 18:38

Graham Allison, a Harvard professzora szerint a jó hír, hogy még nem vagyunk olyan közel az atomfegyverek bevetéséhez, mint voltunk a kubai rakétaválság idején.

2022. október 19. 18:38
null

Interjút készített a The Harvard Gazette Graham Allisonnal, a világ egyik leghíresebb egyetemének politológus professzorával. A beszélgetés apropója, hogy hatvan éve ilyenkor zajlott a kubai rakétaválság és az orosz-ukrán háború következtében ismét felerősödtek az atomfegyverek bevetése miatt aggódó hangok. 

Mint ismert, 1962-ben azért került az Egyesült Államok és a Szovjetunió szembe egymással, mert Moszkva szovjet atomrakétákat telepített Kubába. Graham Allison több kutatást is írt a két szuperhatalom akkori konfliktusáról. 

A professzor szerint egyelőre nincs akkora baj, mint hatvan éve, szavai szerint ez még nem a kubai rakétaválság, amikor is az akkori amerikai elnök, John. F. Kennedy úgy gondolta, több mint egy a háromhoz a nukleáris háború kockázata.

– jelentette ki.

A több mint fél évszázaddal ezelőtti eseményekre úgy emlékszik vissza, hogy a rakétaválság 13 napja alatt valós lehetőség volt a nukleáris háború kirobbanása, amely százmilliók halálával járhatott volna, azonban szerencsére Hruscsov és Kennedy meg tudott állapodni. 

A professzor szerint sokan elfelejtik, hogy jelenleg is érvényben van a kölcsönösen biztosított megsemmisítés nevű doktrína, mely azon az elképzelésen alapul, hogy egy szuperhatalom nukleáris támadására a másik elsöprő erejű nukleáris ellentámadással válaszolna, ami mind a két fél megsemmisülését okozná, ez pedig egyik nagyhatalomnak sem az érdeke. 

– fogalmazott Graham Allison, aki szerint a hidegháború végével sokan azt gondolták az Egyesült Államokban, hogy nyertek és az atomfegyverek a történelem szemétdombjára kerültek, ám ez nem igaz.

A szakértő szerint Oroszország a létező összes fajta atomfegyver birtokában van, egy taktikai atomfegyver pedig gyakorlatilag Hirosimát csinálhatna Kijevből. 

A jó hír Amerika számára az, hogy Biden személyében van egy tapasztalt hidegháborús harcosunk, aki gondolkodott a kubai rakétaválságról és a nukleáris háborúról”

– mondta a professzor.

Nyitókép: Adem Altan/AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2022. október 19. 22:24
Már a Harvard sem a régi... Professzor: a meleg víz hideg vízből keletkezik melegítés hatására, vagy forró vízből hűlés vagy hűtés által...
veszettfejsze
2022. október 19. 22:07
Egy csók pedig királyfivá a békát!
Tikkadt Szöcske
2022. október 19. 21:57
"A jó hír Amerika számára az, hogy Biden személyében van egy tapasztalt hidegháborús harcosunk, aki gondolkodott a kubai rakétaválságról és a nukleáris háborúról” Ja, hogy ez egy stand- up comedy? Akkor vastaps!!
lynx
2022. október 19. 21:44
Kijevre soha nem dobnak atomos az oroszok, mert ott van a Szent Szófia-székesegyház ami I. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem idején épült 1011-ben ami az oroszok szent helye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!