Komoly változtatások jöhetnek a közbeszerzések terén

2022. szeptember 06. 12:25

Megjelent a kormányhatározat a már korábban beharangozott közbeszerzési eljárások módosításaira.

2022. szeptember 06. 12:25
null

Hétfőn este a korrupcióellenes hatóság és munkacsoport felállításáról szóló kormányhatározat mellett egy másik határozat is megjelent a Magyar Közlönyben, amely a már korábban beharangoztatott közbeszerzési eljárásokra vonatkozik.

A kabinet „elkötelezett az európai uniós és hazai forrásból megvalósuló közbeszerzések hatékonyságának, átláthatóságának, gazdaságosságának növelése, az egyajánlatos közbeszerzési eljárások számának csökkentése és a verseny szintjének növelése, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások közbeszerzésekben való részvételének elősegítése iránt”, olvasható a határozatban, amely mások mellett előírja a területért felelős miniszternek, Navracsics Tibornak, hogy hozzon létre a közbeszerzések hatékonyságát és költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszert; és meg kell vizsgálnia az egyajánlatos

A határozat azt is tartalmazza, hogy Navracsicsnak gondoskodnia kell arról, hogy a teljesítménymérési keretrendszer működtetésében közre kell működniük a hazai közbeszerzések területén tevékenykedő, független, nem kormányzati szervezeteknek és közbeszerzési szakértőknek is.

Közismert, a kormány az európai uniós forrásokkal (RRF – helyreállítási hitel; MFF – hétéves uniós büdzsé) kapcsolatos tárgyalások keretében vállalta, hogy az uniós forrásból és hazai forrásból megvalósuló közbeszerzések esetében is vállalta azt, hogy az egyszereplős tenderek arányát 15 százalékra csökkenti.

A létrehozandó keretrendszernek vizsgálnia kell többek között az eredménytelen eljárások szintjét és okait, a megszüntetett szerződések számát és arányát, a késedelmes teljesítéseket, a költségtúllépések arányát és mértékét, a mikro- és kisvállalkozások sikeres közbeszerzési részvételének arányát, azokat a szerződéseket, ahol figyelembe vették az életciklusköltségeket, illetve azt, hogy mekkora az egyajánlatos tenderek aránya. Erre Navracsics november 30-ig kapott határidőt.

Nyitókép: Facebook

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. szeptember 06. 17:58
-csak lelkesen Navracsics! Dolgozz meg alaposan, hogy a lengyelek után Magyarország is megkapja a fityiszt!
balbako_
2022. szeptember 06. 17:20
"teljesítménymérési keretrendszer működtetésében közre kell működniük a hazai közbeszerzések területén tevékenykedő, független, nem kormányzati szervezeteknek és közbeszerzési szakértőknek is." No ez rohadtul nem tetszik nekem, mert ezek kik?
ZsoBuda
2022. szeptember 06. 15:34
Minden korrupció alapja: a közbeszerzés. L.: kispesti maffia.
Ficium
2022. szeptember 06. 13:20
Zuglóban a parkolási tender pl. egyszereplős volt. Kérem felmondani EU-s értékekre hivatkozva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!