Zaporizzsjai atomerőmű: vizsgálóbizottság létrehozásáról tárgyaltak az oroszok a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel

2022. augusztus 24. 18:30

„A NAÜ misszióját a lehető leghamarabb meg kell valósítani, amint azt a katonai helyzet lehetővé teszi a helyszínen” – hangsúlyozta a Roszatom vezérigazgatója.

2022. augusztus 24. 18:30
null

A Roszatom közleménye szerint Grossi és Lihacsov részletekbe menően megvitatták a tervezett NAÜ-misszióval kapcsolatos kérdéseket.    

Oroszország számára mindig is elsőbbséget élvezett a nukleáris létesítmények biztonsága, függetlenül attól, hogy hol vannak”

– jelentette ki Lihacsov.

Az orosz fél egyébként kifejezte azon szándékát, hogy a NAÜ misszióját a lehető leghamarabb meg kell valósítani, amint azt a katonai helyzet lehetővé teszi a helyszínen.  

Múlt pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal folytatott telefonbeszélgetésében szorgalmazta, hogy mielőbb meg kell szervezni a NAÜ küldöttségének helyszíni látogatását a tényleges körülmények feltárása végett. 

António Guterres ENSZ-főtitkár nemrég az atomerőmű körüli térség demilitarizálását javasolta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont az orosz csapatok kivonását követelte a nukleáris létesítmény területéről. 

Az orosz csapatok kezére került atomerőmű körül folyó harcok egy nukleáris katasztrófa veszélyét keltették, miközben Kijev és Moszkva egymást vádolja a létesítmény területének lövetésével.

(MTI)

Nyitókép: ED JONES / AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csakirok
2022. augusztus 24. 20:51
Brit tudósokat is meghívnak szakérteni? Jujujujjjjj! :)
teljesenertelmetlen
2022. augusztus 24. 20:12
Ájáj, még a végén kiderül hogy mégsem az oroszok lövik saját magukat?
nuknuk
2022. augusztus 24. 20:05
Milyen érdekes, csak az OROSZOKnak fontos a nemzetközi felügyelet ellenőrzése. Hol van a "békeszerető, aggódó" USA, Anglia ...??? Ukránokról nem is beszélek, az mocskos népség. Ők meg lövöldöznek vígan.
mo ching
2022. augusztus 24. 19:12
Menjenek csak az ellenőrök, majd Zelé és bandája leágyúzza őket, utána meg, jó szokásuk szerint az oroszokra próbálják kenni az egészet. Mint a maláj repülőnél, vagy mint Bucsában stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!