Felszólalt a háború ellen, most el akarják venni az orosz klímaaktivista állampolgárságát

2022. június 06. 17:20

Az aktivista úgy látja, hogy a háború miatt Putyinnal képtelenség egyezkedni.

2022. június 06. 17:20
null

Évekig tüntetett a kibocsátás csökkentése mellett, de most a háború miatt úgy látja, Putyinnal képtelenség egyezkedni.

Arsak Makicsjan egy örmény születésű, 28 éves srác, aki 10 éves korában kapott orosz állampolgárságot. Orosznak tartja magát, szereti az országot, viszont nem ért egyet Putyinék klímapolitikájával és a háborúval sem.

A klímavédelem miatt két évig minden pénteken egyedül tüntetett a moszkvai Puskin-téren,

viszont az orosz-ukrán háború ellen is felszólalt. Ezután többször letartóztatták, és félt, hogy hosszabb időre bezárják, ezért el kellett hagynia Oroszországot. Jelenleg Németországban élnek a feleségével, Polinával – nyilatkozta a Guardiannak.

Külföldi aktivistákat már sokszor utasítottak ki az oroszok, de olyanra még nem nagyon volt példa, hogy egy saját állampolgárukat rakják ki, és vegyék el az állampolgárságát. Ha ez mégis bekövetkezik Makicsjan esetében, akkor állampolgárság nélkül marad, sőt, kilátásba helyezi, hogy az orosz vezetés ezt akár másokkal szemben is megteheti.

Szeretne visszamenni Oroszországba a háború ellen lobbizni,

de most úgy néz ki, hogy erre nem lesz lehetősége.

A háború előtt egy maroknyi orosz klímaaktivista úgy hitte, hogy lehet tárgyalni a vezetéssel a kibocsátás csökkentéséről, de a háború megváltoztatott mindent. Makicsjan elmondása szerint Putyinnal már nem lehet egyezkedni, amire jól rávilágít a háború. „Nem igazán normális dolog 2050-ről beszélni vele, mikor most 50 millióan szenvednek miatta” – magyarázta.

Nyitókép: AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2022. június 07. 06:40
Klímaaktivistának lenni foglalkozás? Ebből él a fickó? Ha nem így van, akkor befejezhetné "áldásos" tevékenységét, és nekiláthatna normális dologgal foglalkozni, esetleg dolgozni...
III. Öreg Banya
2022. június 07. 01:59
Klímaaktivista. Vagyis szaros libsi. Ilyen, hogy "klímaaktivista", ilyen normális ember nem lehet. Már eleve az, hogy "aktivista". Szaros libsi, semmi több.
Muki46
2022. június 06. 23:03
Ha egy jobb világ lenne körülöttünk, a németek is kitennék ezt a nagyokost. Csak sajnos a világ olyan most, amilyen.
az ember
2022. június 06. 19:46
a klimaaktivistákat kilőném a holdra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!