A nyugati szankciók ellenére erősödik a rubel és csökken az infláció

2022. június 10. 16:09

A válság előtti szintre vágta vissza az alapkamatot az orosz jegybank.

2022. június 10. 16:09
null

Az orosz központi bank pénteken a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, a válság előtti szintre csökkentette az irányadó kamatlábat és jelezte további csökkentések lehetőségét, mivel az infláció a közel 20 éves csúcsról már lassul, és fennáll a gazdasági teljesítmény zsugorodásának veszélye is. Az orosz jegybank pénteken 150 bázisponttal 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. 

Az orosz jegybank bejelentése azért fontos, mert az orosz-ukrán háború idén februári kezdete óta a nyugati gazdasági szankciók (például Oroszország 600 milliárd dolláros devizatartalékának mintegy felének befagyasztása) és a nemzetközi vállalatok kivonulása megrogyasztották az orosz rubelt, az invázió kezdetén emiatt 20 százalékra emelték az alapkamatot, hogy meggátolják a rubel árfolyamának teljes összeomlását és az infláció elszabadulását.

Az infláció jelenleg 17 százalékos Oroszországban, ami már kisebb, mint az áprilisra előrejelzett 17,8 százalékos pénzromlás. Az orosz jegybank szerint ez annak a következménye, hogy az áruk és szolgáltatások egy csoportjában árkorrekciót hajtottak végre, továbbá erősödött a rubel árfolyama a külföldi devizákkal, például az amerikai dollárral és az euróval szemben.

(MTI, RTL)

Nyitókép: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2022. június 10. 19:38
Ezt tudja ursula es timmer.....?
Rivulus
2022. június 10. 18:32
Nem zavar Oroszország gazdasági sikere.Viszont az szégyenteljes,hogy Európát sikerült az USA-nak igy átcseszni.Rettenetesen fájdalmas,hogy mi lett ugy álltalában Európából!
fogas paduc
2022. június 10. 18:25
Ilyen az, amikor az országokat aljas libbant idióták vezetik. Szóval, akkor még kevesebb meleg vízhasználat, még kisebbre állított fűtési hőmérséklet - mert biztosan ezek nem voltak eléggé drasztikusak, így nem hozhattak eredményt. Ha esetleg ezek sem használnának, javasolnám a wc papír elhagyását - nem sokára beérik a kukorica, lesz elegendő csuhéj erre. Ez hogy fog fájni a Putyinnak. Ha esetleg ez sem válna be, akkor még mindig rengeteg ötletem van, amivel jól meggyomrozhatjuk a Putyint!
PUSZTÍTÓ1
2022. június 10. 18:18
+++++++++++++++++++++++++ MOSZKOVITÁKNAK, putler RAJONGÓKNAK INGYEN OROSZ RULETT DUPLA GOLYÓVAL! ++++++++++++++++++++++++ BONUS VODKA KÖRÖNKÉNT ++++++++++++++++++++++++
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!