Választás előtt az angol családok: vacsora vagy fűtés?

2022. május 11. 18:14

Boris Johnson kormányának 1860 milliárd forintnyi forrást kellene segélyezésre fordítania, hogy a szegénység rohamos terjedését megakadályozza.

2022. május 11. 18:14
null

„Angol családok százezrei süllyedhetnek nélkülözésbe vagy egyenesen szegénységbe, ha a kormány nem kezdi komolyan segélyezni a szegénység küszöbén állókat – ez a fő következtetése annak a tanulmánynak, amelyet a National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű agytröszt készített”írta meg a G7

A Bloomberg cikke szerint nélkülözőnek az Egyesült Királyságban hivatalosan az a négytagú család számít, amelynek a rezsiköltségek kifizetése után legfeljebb 140 fontja, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 62 ezer forintja marad megélhetésre. Az előrejelzés szerint a nélkülözők száma idén elérheti az 1 milliót, és 250 ezer család süllyedhet szegénységbe, további félmilliónak pedig választania kell majd az étkezés és a rezsi kifizetése között, ha a kormány nem képes kezelni a problémát. Az Egyesült Királyság lakossága jelenleg 67,2 millió fő.

A NIESR úgy számol, hogy Boris Johnson kormányának 4,2 milliárd fontot, azaz 1860 milliárd forintnak megfelelő forrást kellene segélyezésre fordítani,

hogy a szegénység rohamos terjedését megakadályozza.

A brit kormány eddig 22 milliárd font támogatást nyújtott az egyre nehezebb körülmények közé kerülő családoknak, de az összeg döntő része olyan háztartásokhoz került, ahol van munkája a családtagoknak.

A NIESR tanulmány szerint a kormánynak azonnal 250 font (111 ezer forint) egyszeri segélyt kellene adni minden olyan háztartásnak, amely a jövedelmi létra alsó 40 százalékában helyezkedik el, ez összesen 2,85 milliárd fontot emésztene fel a szigetország költségvetéséből. Ehhez kellene társítani egy heti 25 fontos (11 ezer forintos), fél évig tartó segélyt, amelyet szociális alapon lehetne igényelni (a járvány időszaka alatt heti 20 fonttal ugyanez már működött).

Az agytröszt szerint ezekre a lépésekre megvan a fedezet a költségvetésben, és egyenesen óva int attól, hogy

az energetikai vállalatokra kivetett különadóból próbálják meg előteremteni a forrását.

Meglátásuk szerint a különadó bizonytalanságot szülne a szektorban, ezért felesleges meglépni, ha van máshol mozgástér a büdzsében.

Nyitókép: Frank Augstein / Pool/ AFP

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. május 12. 11:33
Gond volt ez már tavaly ősszel is, a méregzöldeknek hála: https://keresztenyszocialis.blogspot.com/2022/01/az-orult-szelsobaloldali-zoldek-miatt.html?view=magazine Idén majd fokozódik a helyzet...
Krupp Skya
2022. május 12. 07:36
Bokros elvtárs egyszer már eljátszotta azzal a kis különbséggel, hogy a Bokros nyugdíjasok se nem ettek, se nem fűtöttek, 2653 nyugdíjas fagyott meg a sajátlakásában vagy halt éhen Gyurcsányék és a bolgár tehén nagyobb dicsőségére. Elvtársak énekeljük el a bolgár tehenek munkásmozgalmi indulóját! Van széna van szalma a DK-s szénatartóján Megcsókolja Gyurcsány, Ágit a pitvar ajtóján. Borisz Bokrosz
fatman
2022. május 11. 21:46
Ne rinyáljatok!!! Szülhetnek a férfiak!!! Úgyhogy pofádat befogod!!! Lúzer banda!!!
kozakgabor
2022. május 11. 21:41
Bocs, jól elgépelem pár helyen, s javítani nem tudom. "firgítésával" = fordításával; "fehyveres" = fegyveres ... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!