Mit érdemes tudni a hazánkba látogató CPAC-ről? – II. rész

2022. május 11. 20:17

A világ legnagyobb jobboldali dzsemboriját az Alapjogokért Központ rendezi meg jövő héten Magyarországon. Összegyűjtöttük a CPAC-kel kapcsolatos kérdéseket, fontosabb információkat.

2022. május 11. 20:17
null

A CPAC-et először 1974-ben rendezték meg. A programbeszédet az a Ronald Reagan tartotta, aki akkor Kalifornia kormányzója volt, később az Egyesült Államok legendás elnöke lett és mindmáig a Republikánus Párt, valamint az amerikai konzervativizmus legkiemelkedőbb alakjai között tartják számon.

Fiatalos, lendületes rendezvény

A kilencvenes évek végéig a hangsúly egyértelműen a fiatalok megszólításán és a konzervatív mozgalomba való bevonásán volt. Ma is nagy hangsúlyt kap a rendezvény fiatalos, lendületes jellege, de a 2000-es években már a republikánus nagyágyúk rendszeres szereplésének köszönhetően az idősebb korosztályok is nagy számban mentek el személyesen is átélni a CPAC-élményt. A konferencia jelentős mértékben megőrizte az eredeti közönségét, és sikerült az évek során újabb nemzedékeket megszólítania. A 2010-es évektől kezdve az eseményről helyszíni jelentkezésekkel számol be a FOX News, a CNN és más csatornák is. A konferencia egészét az ACU interneten élőben közvetíti.

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy az amerikai konzervatív politika gigászai szólaltak fel az évek során a CPAC-en. Ronald Reagan neve szinte egybeforrott a rendezvénnyel. Az ACU jelenlegi vezetője, Matt Schlapp elmondása szerint a CPAC létrejöttének egyik eredeti célja Ronald Reagan elnöki ambícióinak előmozdítása volt. 1974-1988 között Reagan rendszeres vendége volt a rendezvénynek, ahol

az idősebb és ifjabb Bush elnökök is felszólaltak.

A Republikánus Párt más óriásai is törzsvendégek a CPAC-en, Newt Gingrich volt házelnök, Bill Clinton nagy ellenlábasa sokszor mondott beszédet, igen nagy sikert aratva csípős humorával, Ron Paul, volt texasi képviselő és fia Rand Paul, Kentucky állam szenátora, szintén gyakori vendégek – a két libertariánus politikus és volt elnökaspiráns a republikánus mozgalom „lelkiismereteként” a monetáris fegyelem és a szövetségi államapparátus kordában tartásának a fontosságát hangsúlyozták. Rick Santorum, a 2012-es év előválasztásának nagy politikai felfedezettje már több, mint egy évtizede figyelmeztetett arra, hogy a baloldal kulturális hegemóniára tör. A texasi szenátor, Ted Cruz is szinte minden évben jelen van, csakúgy, mint kormányzók és kongresszusi képviselők egész sora.

Szereti a színes egyéniségeket

Az elmúlt évek leginkább várt, és legnagyobb közönségsikert arató felszólalója természetesen Donald Trump, aki pozitív befolyással volt a CPAC fejlődésére. Kétségtelen tény, hogy az elmúlt években a konferencia közönsége rajongással övezi a volt amerikai elnököt. Ez nemcsak azért van így, mert a CPAC, mint minden amerikai show, szereti a színes egyéniségeket, hanem azért is, mert

Donald Trump valóban meg tudja szólítani a republikánusok teljes táborát

politikai üzeneteivel. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a magukat republikánusnak mondó választók körében Trump támogatottsága 80-90 százalék körül mozog. A CPAC közönsége esetében ez a szám valószínűleg nagyon közel van a 100 százalékhoz.

Politikusok mellett politikai szakértők, konzervatív véleményformálók, valamint prominens agytrösztök képviselői is rendszeresen szólalnak fel a konferencián, így 2016-ban a Heritage Foundation elnöke mondott beszédet, 2018-ban Ben Shapiro, idén pedig Candace Owens – két páratlan internetes véleményvezér – emelte a rendezvény fényét. Külföldi vendégek is előfordulnak, így Nigel Farage 2017 óta résztvevő, míg Marion Maréchal is szóhoz jutott a legfontosabb színpadon 2018-ban. 2020 óta az Alapjogkért Központ is képviseli a magyar konzervatívok táborát. Szánthó Miklós idén és 2020-ban személyesen is jelen volt, 2021-ben – a koronavírus-járvány miatt – videóüzenetet küldött.

(Cikkünk első része itt olvasható.)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csendesgyöngy
2022. május 12. 06:43
Szép lassan Fordul a szél!
Dr. Greta Grünberg
2022. május 11. 23:46
Az Eurovíziós Dalfesztivál sokkal érdekesebb.
Rugo
2022. május 11. 21:33
Newt Gingrich volt házelnök, Bill Clinton nagy ellenlábasa sokszor mondott beszédet, igen nagy sikert aratva csípős humorával, Ron Paul, volt texasi képviselő --- Most kifejezetten ellenségek és mindent elmondanak egymásról. Newt Gingrich egy cionista háborús uszító.
A közösség tagjaként
2022. május 11. 21:23
Az a Candace Owens nem tetszik nekem, az valami beépített szépség lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!