Mit érdemes tudni a hazánkba látogató CPAC-ről? – I. rész

2022. május 09. 13:59

A világ legnagyobb jobboldali dzsemboriját az Alapjogokért Központ rendezi meg jövő héten Magyarországon. Összegyűjtjük a CPAC-kel kapcsolatos kérdéseket, fontosabb információkat a tisztelt érdeklődők számára.

2022. május 09. 13:59
null

2022. május 19-20. között ad otthon Budapest az első magyar és egyben az első európai Konzervatív Politikai Akció Konferenciának (CPAC), mely az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) és az Alapjogokért Központ közös rendezésével valósul meg.

Mi az a CPAC?

A Conservative Political Action Conference nem más, mint egy évente jelentkező, politikai és közéleti kérdésekkel is foglalkozó konferencia konzervatív politikusok, intézetek, agytrösztök, mozgalmak és aktivisták részvételével az Egyesült Államokban és ma már a világ több országában pl. Brazíliában, Ausztráliában, Japánban is.

A maga nemében a legnagyobb és legfontosabb, konzervatívokat tömörítő rendezvény.

Egy olyan, nagy presztízzsel és történelmi patinával rendelkező konferencia, ahol a felszólalók között rendszeresen találunk vezető politikusokat (ideértve az USA elnökeit is, már amikor az adott évben a tisztséget republikánus politikus tölti be), befolyásos kutatóközpontok vezetőit, ismert politológusokat és népszerű konzervatív újságírókat, valamint internetes véleményvezéreket. A rendezvényt az igen tekintélyes Amerikai Konzervatív Unió szervezi.

A szervezőkről

A rendezvény sikeres megvalósítását - mint fent is említjük - 1974 óta az ACU garantálja. Ez a szervezet az Egyesült Államok egyik legnagyobb történelmi tradícióval rendelkező, alulról szerveződő politikai mozgalmainak egyike, mely több mint fél évszázada – 1964 óta – törekszik a jobboldali politikai célok előmozdítására az USA-ban. Az ACU vezetői befolyással bírnak a törvényhozásra is, hiszen egyedi pontozási rendszert alakítottak ki, melynek segítségével értékelik a választott politikusok tevékenységét a konzervatív célok elérése terén. Alacsony pontszámmal igencsak nehéz egy republikánus politikus számára megvédeni a székét.

A szervezet jelenlegi elnöke Matt Schlapp, aki korábban George W. Bush és Donald Trump politikai tanácsadója volt.

Az ő irányítása alatt a CPAC megháromszorozta azon nézőinek számát, akik valamely felületen élőben nézik a konferenciát. A Twitter-bejegyzések száma, melyek említik a rendezvényt, meghaladta az egymilliárdot.

A magyarországi CPAC megszervezése és lebonyolítása kapcsán az Alapjogokért Központot érte az a megtiszteltetés, hogy társszervezőként segítse a konferencia létrejöttét Budapesten.

A CPAC célja

Ahhoz, hogy egy politikai mozgalom sikeres legyen, több dolog elengedhetetlen. Szükség van azon közös értékek egyértelmű képviseletére, melyek mentén a politikai közösség szerveződik, ugyanakkor megkerülhetetlen az ambiciózus, de elérhető távlati célok megfogalmazása, és olyan közös élmények szerzése, melyek összekovácsolják és motiválják a tábort, emellett felkeltik a tágabb közvélemény érdeklődését is. A CPAC minden fenti kritériumnak megfelel.

A vezető politikusok és gondolkodók felszólalásai, a kerekasztal-beszélgetések és viták teret nyitnak az intellektuális igények kiteljesedésének, míg a fesztiválhangulat és az amerikai showelemek felejthetetlen élményt nyújtanak a résztvevőknek.

A televíziós bejelentkezések és az élő internetes közvetítés pedig bevonja azokat, akik személyesen nem tudnak jelen lenni.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. május 09. 15:58
Sok sikert ehhez a konferenciához! Fel kell venni a liberalizmus ellen a kesztyűt, mert az egész emberiséget fenyegeti most már a liberalisták fasisztoid eszméi és módszerei!!! -hogy a csalásaikat meg se említsem!... vagy ha nem tudnak csalni, és nem lenne joguk a kormányzásra... őnekik akkor is joguk legyen a kormányzáshoz... mert különben "FASISZTÁNAK" titulálja a hihetetlenül erőszakos és túlsúlyos libbancs média-
Esvány
2022. május 09. 15:09
Nem ártana az európai konzervatívokat is felrázni, mert nagyon ideje lenne a liberálnácik ámokfutását leállítani Brüsszelben.
Halder
2022. május 09. 14:45
Végre, az amcsi konzervatívokat (egy részüket) fel kell rázni. Jó, hogy 3-4 éve van jó kapcsolat és kezdnek minket megérteni. Jöjjenek minél többen ide, lássák itt mi van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!