Választásértékelés, Macron és esélyei, szlovák válságkezelés, vb-selejtező és Ternovszky Béla  – megjelent az új Mandiner!

2022. április 07. 08:00

Jót tesz-e az országnak a negyedik kétharmad Kövér László szerint? Kik a legnagyobb győztesei és vesztesei a választásnak? Milyen esélyekkel indul az elnökválasztáson Macron? Hélène de Lauzun történész, szerb választás és alternatív gázmezők – itt az új Mandiner!

2022. április 07. 08:00
null

„Zajlik a gyászmunka, a klasszikus balos bűnbakkeresés. Négyévente ez megy” – írja vezércikkünkben, az Első karakterben Kacsoh Dániel a választási eredményre reflektálva. 

Közélet

Eddigi legjobb eredményét húzta be április 3-án a Fidesz–KDNP, a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel induló hatpárti ellenzék pedig még a négy évvel ezelőtti eredményén is rontott. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem, a Mi Hazánk azonban bejutott a parlamentbe. Közélet rovatunkban áttekintettük a lehetséges okokat és következményeket, és a népszavazás eredményére is kitértünk.

Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy van-e lehetőség az olykor a gyűlöletig menő szembenállás feloldására, mégis mindannyiunk kötelessége, hogy megőrizzük és erősítsük azt, ami összeköt bennünket – mondja Kövér László.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a választás eredményét értékeli publicisztikájában, Knopf Alexandra, az Alapjogokért Központ igazgatóhelyettese pedig véleménycikkében az ellenzék teljesítménye kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy  baloldal nem tudott semmit mondani a világról, ezért szertefoszlott mindene, ami még közösséggé kovácsolhatta volna. 

Külföld 

Külföld rovatunkban értékeltük a szerb választás eredményét, valamint a közelgő francia elnökválasztással foglalkoztunk: megnéztük, hogy a friss felmérések szerint ki milyen esélyekkel vág neki a megméretésnek, Hélène de Lauzun történésszel pedig a francia társadalomról, valamint a jobb- és baloldal helyzetéről beszélgettünk. 

Milyen lehetőségei vannak Európának arra, hogy csökkentse az orosz gáztól való függőségét? – összeállításunkból kiderül, akárcsak az, hogy milyen ára van az új források behozatalának.

Precedens & Makronóm 

Precedens rovatunkban értékeltük, hogyan vizsgázott a mostani választáson a magyar választási rendszer. 

Deli Gergely, az NKE rektora írásában a Will Smith-ügy kapcsán felmerülő jogi és morális kérdéseket boncolgatja. 

Politikailag jó volna függetlenedni az orosz energiahordozóktól, de mások a rövid távú gazdasági realitások – mondja Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke. Makronóm rovatunkban interjút olvashatnak a szakemberrel a szlovákiai válságkezelésről, a háború hatásairól és a gazdasági kilátásokról. 

Sport

Az Európa-bajnok olaszok elhasaltak, Oroszországot kizárták, a háborús fél, Ukrajna sorsa még nyitott. Nemzeti tizenegyünk ezúttal sem ugrotta meg a szintet. Sportrovatunkban körképünket olvashatják a vb-selejtezőről.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Nassim Nicholas Taleb könyvét ajánlja a „fekete hattyú”-jelenségről.

A Feminens oldalán R. Törley Mária szobrászművészt ismerhetik meg. 

Műholdas nyomkövető eszközökkel vizsgálják az erdei szalonkák vonulását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói – a kutatásról Tudomány kisrovatunkban olvashatnak. 

Veszprémy László Bernát jegyzetében a háború kapcsán ír a világháborús és holokauszthasonlatok hátulütőjéről.

Gali Máté történész a rovatban Szalay-Berzeviczy Attila A nagy háború százéves nyomában – Szarajevótól Trianonig című kötetét ajánlja. 

Ha nem jön egy kanadai olajmágnás, soha nem készül el a ma már kultikus Macskafogó, Ternovszky Béla életművének ékköve. Az immár Kossuth-díjas rajzfilmrendezővel Élet rovatunkban beszélgettünk édesapja hadifogságáról, az animációs filmezés legendás alakjairól, valamint arról, hogy bár megfájdul tőle a dereka, miért imád még mindig lovagolni.

A rovatban a Szépművészeti Múzeumban megtekinthető Hieronymus Bosch-kiállítást ajánljuk, a tárcát Győrffy Ákos írta. 

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Ács Ferenc idézi fel a 20 évvel ezelőtti választási élményét. 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. április 07. 18:58
Még ne! Még van egy hintaszék!
A ráció prófétája
2022. április 07. 09:15
Kérjük a képet lecserélni, ugyanis még egy szék gazdát cserélt, és narancsszínű lett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!