A jobboldalnak is van természetvédő tradíciója – Francesco Giubilei a Mandinernek

2022. január 30. 12:01

„Igenis erős kulturális hagyománya van a környezetvédelemnek a konzervatív oldalon.” Mi a jobboldali álláspont a környezetvédelemben? Ki fogja megszenvedni az ideologikus energiavitát? Mit tehet az átlagos ember a környezet megóvásáért? Francesco Giubilei olasz írót kérdeztük!

2022. január 30. 12:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Magyarul most megjelent könyvében – A természet megőrzése – amellett érvel, hogy a környezetvédelem nem csak a baloldal témája. Mit tehet a környezetvédelem ügyében a jobboldal?

A baloldal folyamatosan próbálja egyre több területről kiszorítani a jobboldalt, és ennek egyik vetülete a környezetvédelem terén való törtetésük. Azt mondják, hogy a környezetvédelem az ő témájuk, és csak az ő véleményük számít a környezetvédelem terén, csak ők tehetnek javaslatokat. A könyvemben azt vázolom fel, hogy ez miért nem igaz. Igenis erős kulturális hagyománya van a környezetvédelemnek a konzervatív oldalon, főleg az angol, francia, német és amerikai hagyományra fókuszálok a könyvemben. Próbálom bemutatni, hogy eltérő vélemények vannak a környezetvédelemről a közösségi, illetve lokális, nem pedig globális szempontokat figyelembe vevő oldalról. A gazdaság és a környezet nem ellenségek. Meg kell találnunk az egyensúlyt a kettő között.

Az ember a természetnek nem ellensége,

hiszen a Biblia is azt mondja, hogy az ember a világ része. A konzervatívok hozzáállása a természetvédelemhez alapvetően tér el a zöldekétől és a baloldalétól. 

A vita fellángol az energiapolitika terén is. Mit gondol a mostani energiaválságról?

Az ilyen problémák megvitatását egyszerűen el kell szakítani a geopolitikai, politikai és ideológiai kérdésektől. Jelenleg ideológiai szemszögből kezelik az energiapolitikát, és ezzel rengeteg nehézséget okoznak a hétköznapi embereknek és a cégeknek. Az EU - de főleg a német kormány – az úgynevezett zöld átállást erőlteti. Ez akár lehetne jó is, de nem lehet megcsinálni egy hónap, hat hónap vagy két év alatt.

Ha elsietjük, és most éppen elsietjük, akkor nagy energiakrízis jöhet létre,

mint amit Németországban is láthatunk. Ott bezárják az összes nukleáris erőművet, és az összes szénerőművet, de eközben gázból sincs elég, és azzal is bajuk van. De ha nem használhatunk atomot, szenet vagy gázt, akkor mivel fűtsünk? Ez probléma lesz Magyarországnak és Olaszországnak is, mi például az azeri gázt használjuk. Azt kell mondanunk, hogy ha a szén nem jó, akkor az atom- és a gázenergia igenis jó. Nem mondhatjuk, hogy csak a nap és a szél marad, mert ezek a természethez köthetők, és ha nincs nap és szél, akkor az energia ára kilő. Nem mondhatjuk, hogy elég az orosz gázból, mert az oroszok rosszak. Ha nem vesszük meg a gázt tőlük, az a mi bajunk lesz, nem az oroszoké. A történet végén mi, egyszerű EU-s polgárok szenvedünk, ha nem választjuk le a politikát az energiáról. 

Milyen irányba viszik a zöld pártok Európát? Egyes kritikusok szerint ezek a pártok valójában baloldaliak. 

Ennek nagy példája a német Grünen párt. Ők a legnagyobb zöld párt Európában, és azt állítják, hogy se nem jobboldaliak, se nem baloldaliak, de valójában persze baloldaliak. A keresztény értékeket támadják, a migráció kérdésében a nyílt határokat támogatják, és a genderügyben is a progresszív állásponton vannak, tehát baloldaliak, mégpedig minden mérvadó ügyben. De a jobbközép pártoknak is van hibájuk, ugyanis a múltban nem volt erős zöld programjuk, így azok a húszas éveikben járó fiatalok, akik a jövőben a környezetvédelmi ügyek mentén fognak szavazni, mind balra sodródnak. A jobbközép pártok eddig nem voltak vonzók számukra,

ezért a jobbközép pártoknak fel kell fedezniük saját természetvédő tradíciójukat. 

Egy érdekes felmérés szerint a muszlim politikusok inkább választják a zöld pártokat a politizálásra, mint a jobboldaliakt vagy klasszikus baloldaliakat. Hogyan látja a zöldek viszonyát a migrációhoz?

Ezek a pártok próbálják összekapcsolni a bevándorlás kérdését a természettel. Az úgynevezett klímamigránsok azok az emberek, akiknek el kell hagyniuk például afrikai otthonaikat, mert ott már nem lehet élni a hőmérséklet-változás miatt. De a megoldás nem lehet az, hogy az összes afrikai menekülőt Magyarországra vagy Olaszországba vagy Európába hozzuk. Magyarország remek munkát végez a Hungary Helps programmal, hiszen abba fektet, hogy az emberek ne Magyarországra jöjjenek, ahol csak még több pénz kell nekik és talán társadalmi problémákat is okoznak, hanem abba, hogy otthon maradhassanak. Ezek az emberek is szívesebben élnének a saját otthonaikban. A zöld pártok a klíma kérdését kifogásként használják arra, hogy migrációpártiak legyenek, és támogassák a nyitott határokat.

A környezetet a társadalom megváltoztatására használják,

és éppen erről szól a bevándorlás is: a társadalom megváltoztatásáról. 

A baloldal szinte azt sugallja, hogy az európai embernek vissza kell mennie a barlangba. Mit tehetnek a hétköznapi konzervatív emberek például Magyarországon a környezet megóvásáért?

A legtöbb, amit tehetünk, hogy saját közösségünkön segítünk. A baloldal nagy hibája, hogy csak globális kérdésekről tud beszélni, nem beszél lokális kérdésekről. Pedig sok nagyváros is szenved a légszennyezéstől, például Rómában sok park van, de a levegő rossz, a parkok koszosak, szemetesek.

A legjobb, ha közvetlen környezetünkön kezdünk segíteni.

Az emberek szeretnének tiszta városokban élni, és a legjobb, ha konkrét tettekkel dolgozunk a környezetünk szebbé és jobbá tételén. 
 

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. január 31. 22:20
Ami Magyarországon e téren probléma, illetve teendő lehet: 1. vízgazdálkodás. le kéne állíttatni az osztrákokkal a sok vízierőművükből konkrétan 4-et (pl. Krumaunál), mert azok miatt túl gyors a Duna folyása, bevágódik a medre és így csökken a talajvíz szintje a Duna völgyében, ezzel a mezőgazdasági termelés esélye. A Vásárhelyi-tervet, víztározók építésével (az Alföldön) folytatni kell, talán kéne tovább bővíteni is. A holtágak, árterek természetes állapotban megőrzése a vízgazdálkodás és az árvízvédelem érdekében (pl. fokorúpusztai modell). Ez a belföldi turizmus fejlesztésével is összekapcsolható. Ahol ihatatlan (arzénos) vagy szennyezett (Szentendre környéke) a talajvíz, ott sürgősen meg kéne találni a megoldást ezzel kapcsolatban. Érdemes végiggondolni, hogy Magyarországnak a vízgazdálkodás, vízügyek (csatornázás, szennyvízderítés, víztározók stb.) terén való szakértelme (ilyen cégek) egyfajta fontos "exportcikk" lehet, mert a harmadik világ országaiban minderre még sokkal nagyobb szükség van - és még inkább lesz a jövőben - mint itthon. 2. fogyasztóvédelem Jelentősen bővíteni kellene azt a tudományos kapacitást, amely a forgalomba kerülő műanyagok, adalékanyagok, vegyszerek káros hatásait vizsgálja. Az EU-ra is kéne ilyen irányba nyomást gyakorolni, hogy erre költsenek többet, de itthon is kellene ilyen irányban fejleszteni. A népegészségügynek komoly átfedése van a zöldpolitikával. Az az észszerű, ha a mezőgazdaság jövőjének politikai tervezésénél egyaránt figyelembe vétetik az élelmiszerek előállítását illetően azok egészségessége, gazdaságossága és a termelésük környezetterhelése - és egyik sem úgy, hogy a többi szempontot felülírja, kiszorítsa. Csak egy példa: nem árt tudni, hogy a szója - rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztva - valójában NEM egészséges, mert tönkreteheti a májat és a vesét és mert fitoösztrogén jellegű. Ennek ellenére sok helyen a népszerűsítését mintegy fő szakpolitikai célként szokták reklámozni. De a dohány termelésére sem kéne nemzetgazdaságok tervezésénél építeni... 3. reális zöld információk gyűjtése és terjesztése A globális felmelegedés, az atomenergia, vagy a minden határt meghaladóan túlzó állatvédelem körüli mesterséges politikai hisztériakeltés ellen fel kellene lépni olyan intézet fölállításával, amely szisztematikusan gyűjti és terjeszti a a valós információkat a demagóg túlzásokkal szemben. Így információs, szakpolitikai és politikai ellensúlyt képezhetne a család- és emberellenes, anarchista-méregzöld demagógokkal szemben és azzal szemben, hogy azok a környezetvédelem ügyét kisajátítsák és kisiklassák, eltérítsék, visszaéljenek vele. 4. egyéb ötletek Például gyógynövények termesztésének támogatása, különböző "zöld" mezőgazdasági és energiatermelési ötleteknek, jó gyakorlatoknak, találmányoknak a gyűjtése, szűrése, terjesztése.
Hesperia
2022. január 30. 22:47
Figyeljetek, kisnyuszik! Most fejtette ki éppen öreganyátok, Emma Bonino a TV-ben (La 7 esti politikai elemző műsora), hogy akárhogy is, azért mégis csak van haladás a jó irányba az olasz politikában, mondjuk 2018-hoz képest, merthogy 2018-ban még sok ilyen nyugtalanító hangot lehetett hallani, hogy "nem jó nekünk ez az EU, nem jó az euró, jobb lenne Putyinnal (?), illetve... MEKKORA ZSENI EZ AZ ORBÁN (!)".... na de most már "szerencsére ennek legalább vége", mondá a vasorrú bába, "ez most már legalább nincs". Még ha szétesik is az olasz pártrendszer, nullára devalválódik is az olasz politikusok hitelessége.... de legalább elmúlt az olasz közvéleményben a "szuverenista betegség". Tévedés ne essék: nekem ettől a dumától hajam szála égnek áll... csak attól tartok, Bonino bába nem téved teljesen a saját hazai realitásaik megítélésénél: megnyugodhatnak, hátradőlhetnek az olasz ballibsik, nem történt meg és nincs is láthatáron Olaszországban az anti-globalista áttörés. Ezt csak azért mondom, hogy tudjuk: helyes gyerek ez a Giubilei, de sajnos nem igazán tényező ő sem. Viszont az tök érdekes, hogy a fősodorbeli megmondóemberek kedvenc mumusa, mindjárt Putyin után... a zOrbán.... még Olaszországban is.
yanoo
2022. január 30. 16:22
Csak a nacionalista ember az igazi környezetvédő. Ő ugyanis szereti a hazáját. A többi csak marketing zöld.
Frakk a macskák réme
2022. január 30. 16:16
1880 körül a kommunisták (világmegváltó társadalmi mérnökök, fantaszták, elmebetegek) a szocialista gondolatot karolták fel, mert erre volt igény, ezen eszmét használták álarcnak. De nyilvánvaló volt, hogy nem érdeklik őket a szocialista gondolatok, mert ahol hatalomra jutottak inkább az éhezés következett be, a munkásjóléti problémák meg mintegy maguktól oldódtak meg nyugaton. Ugyanezek most a zöld gondolatot karolták fel, itt is nyilvánvaló, hogy valójában közük nincs hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!