Karl Lauerbach: Nem lehet megakadályozni az ötödik hullámot Németországban

2021. december 22. 15:43

Az új német egészségügy miniszter szerint a védekezés legfőbb eszköze az emlékeztető oltás, amelynek beadására „különösen offenzív kampányt” szerveztek.

2021. december 22. 15:43
null

Nem lehet már megakadályozni, hogy az új típusú koronavírus omikron nevű variánsa elindítsa a koronavírus-járvány újabb, ötödik hullámát Németországban, de lehet tenni azért, hogy minél kevesebb áldozata legyen –mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerdán Berlinben.

A védekezés legfőbb eszköze az emlékeztető oltás

Karl Lauterbach közegészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a védekezés legfőbb eszköze az emlékeztető oltás, amelynek beadására „különösen offenzív kampányt” szerveztek. Az első harmincmillió adagot várhatóan már karácsonyig beadják, január végéig pedig újabb harmincmilliót.    

– mondta a miniszter. Kiemelte, hogy a kampányt az ünnepek alatt sem állítják le, és az oltások beadásában közreműködő orvosok és gyógyszerészek december 24-től január 9-ig 28 euró helyett 36 euró (13 320 forint) tiszteletdíjat kapnak oltásonként.    

Aláhúzta, hogy az emlékeztető oltás 90 százalék feletti hatékonysággal véd a súlyos lefolyású Covid-19-től, ezért mindenkinek be kell adatnia. A másik fő védekezési eszköz a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, kapcsolatok számának csökkentése, és a tesztelés, ha nem lehet elkerülni a találkozást. Ezért a karácsonyi családi rendezvények résztvevőinek is élniük kell azzal a lehetőséggel, hogy ingyenesen készíttethetnek antigén gyorstesztet –fejtette ki a miniszter.    

Arról is szólt, hogy az amerikai Novavax készítményét is beállítják a kampányba

A beváltnak számító technológiája miatt a Covid-19 elleni oltáshoz tartózkodóan viszonyulók között is széles körben elfogadott vakcinából egyelőre négymillió adagot rendeltek, az első szállítmányok januárban érkezhetnek. Rendeltek a francia Valneva még európai uniós forgalmazási engedélyre váró vakcinájából is, 11 millió adagot –ismertette az egészségügyi miniszter.    

Andreas Gassen, az egészségbiztosítási pénztárak finanszírozásával működő rendelőkben dolgozó orvosok országos érdekképviseletének (Kassenärztliche Bundesvereinigung –KBV) vezetője kiemelte, hogy

minden korábbinál nagyobb sebességre kapcsolták az oltási kampányt.

Az utóbbi időszakban csak a rendelőkben –vagyis a tartományi fenntartású oltóközpontokat nem számítva –az oltások valamennyi típusát együttvéve heti hatmillió adagot adtak be, az emlékeztető oltásokat tekintve pedig Németország messze az európai uniós átlag felett teljesít. Ismertette, hogy a KBV-hez tartozó rendelőkben csaknem 84 ezren dolgoznak a kampányban.    

Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője elmondta, hogy számításaik szerint 1-3 héten belül az omikron lesz a domináns variáns Németországban.

Eddig 540 omikron-fertőzést és 1848 omikrongyanús esetet jelentettek az RKI-nek –közölte.    

A szövetségi kormány adatai szerint szerdáig a német lakosság 73,6 százaléka –61,2 millió ember –kapott legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással a németek 70,5 százaléka –58,7 millió ember –rendelkezik. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 33,8 százaléka –28,1 millió ember –kapta meg. Az oltatlanok 22 millióan vannak, a lakosság 26,4 százalékát teszik ki. Közülük azonban 4 millióan –a lakosság 4,8 százaléka –ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

(MTI)

Fotó:  Omer Messinger / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2021. december 22. 19:40
Ez a Lauterbach kb. a legnagyobb valag az új, német kormányban, pedig nagy a konkurencia. (már régóta médiacelebként böfögi a hülyeségeit, most hivatalt is kapott)
56október
2021. december 22. 17:58
Bocsi, de VAN valami, amit még meg lehet akadályozni abban az országban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!