Több mint másfélszer drágább a dm tamponja itthon, mint Ausztriában és Németországban

2021. november 24. 10:00

A G7 összevetette az alapvető női egészségügyi és higiénés termékek árait a három országban, ugyanannál a drogérialáncnál.

2021. november 24. 10:00
null

A virtuális bevásárlás során sampont, szappant, vécépapírt, fogkrémet, vagyis alapvető tisztálkodási szereket vásároltak, illetve olyan női higiénés termékeket, mint a tampon és a betét. A G7 dm-bevásárlása a némileg eltérő kosárérték ellenére Ausztriában és Németországban is egyaránt 0,52 százalékos terhelést mutat a nettó medián bérekhez képest, a magyar vásárló terhelése azonban ehhez képest négyszeres – olvasható a 444.hu cikkében.

A 27 százalékos magyar áfa miatt a drogérialánc Magyarországon összerakott kosarának forgalmi adótartalma 926 forint. Ausztriában ezzel szemben minden termékre 20 százalék rakódik rá,

a menstruációs szegénység megakadályozása miatt az egészségügyi betétre és tamponra viszont csak 10 százalék.

Ez Németországban ennél is alacsonyabb: ott az általános adókulcs 19 százalék, de az egészségügyi betétre és a tamponra csak 7 százalék megy, így a kosár német adótartalma csak 543 forintnak megfelelő euró.

Így jött össze az, hogy a G7 ugyanazokért az alapvető, higiénés termékekért a magyar dm-ben 4356 forintot fizetett, Ausztriában 4258, Németországban pedig 3684 forintnak megfelelő eurót. A sajátmárkás dm-es egészségügyi betét és a tampon ára azonban sokkal nagyobb különbséget mutat: a lánc magyarországi boltjaiban a németországinál kicsit magasabb osztrák áraknál is 177, illetve 163 százalékkal többet kell értük fizetni.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2021. december 02. 12:33
Most érkezett egy kamionos élelmiszerszállítmány Németországból, benne 500 kg egy hónapja lejárt édességgel - többnyire táblás milka, illetve kinder csokoládéval. Kivettem minden típusból egyet-egyet, majd elmentem, s megvettem ugyanazon csokitípusokat egy magyarországi üzletben is. Kibontottam őket és végigkóstolgattuk őket a családdal: kivétel nélkül a lejárt szavatosságú német csoki nyert a magyarországival szemben. Ízre, szagra, állagra vizsgálva. VICC.
dr Justice
2021. december 02. 11:48
Kérdezzék meg MZP-t erről a kérdésről! Válasz: Nem vagyok híve a rezsicsökkentésnek, ez nem ösztönzi az embereket a spórolásra. Ha jól tudom a mensesbe nem halnak bele a nők, aki pedig kevesebbet akar költeni, az fogjon össze más hölgyekkel! Használjanak ketten-hárman egy tampont!
masikhozzaszolo
2021. november 25. 10:01
A tampon ára azért ment fel, mert már férfiak is használhatják, nőtt a kereslet, így az ár is.
-Zsolt-
2021. november 25. 07:30
Mattyar lyukba mattyar trikolor pántlikával átkötött nemzetthy tampont!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!