A világ vallási vezetői a Vatikánból intéztek felhívást az ENSZ klímakonferenciájához

2021. október 04. 15:36

A jelentősebb vallások vezetői és a nemzetközi tudományos élet képviselői erőteljesebb fellépést sürgetnek az éghajlatváltozás negatív hatásainak elkerülésére az ENSZ COP26 klímakonferenciájához intézett közös felhívásukban, amelyet hétfőn írtak alá Ferenc pápa vezetésével a Vatikánban.

2021. október 04. 15:36
null

A Hit és Tudomány című találkozóra több mint negyven vallási vezető érkezett a pápai államba, többek között I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, valamint Ahmed at-Tajjib, a szunnita iszlám nagy tekintélyű intézményének, az egyiptomi al-Azhar mecsetnek a főimámja.

Ferenc pápa kezdeményezte a találkozót

Az elsőként Ferenc pápa által aláírt felhívás címzettje a Glasgowban október 31. és november 12. között esedékes COP26 klímakonferencia, amely a Párizsban 2015-ben rendezett találkozó óta a legjelentősebb esemény, amelyet az ENSZ tagállamai az éghajlat-változásnak szentelnek.

 A vallási vezetők előtt tartott beszédében a katolikus egyházfő kijelentette, Glasgowban a nemzetközi közösségnek

amely szavai szerint nem választható el korunk erkölcsi válságától sem. Az egyházfő súlyos sebnek nevezte a klímaváltozás negatív hatásait, közöttük az elsivatagosodást, a környezetszennyezést, a biodiverzitás elveszítését, amelyek - hangoztatta Ferenc pápa - mind megbontják az ember és a természet közötti köteléket.

A vatikáni találkozót Nagy Britannia és Olaszország szentszéki nagykövetsége rendezte

A felhívást átadták Alok Kumar Sharma brit politikusnak, a COP26 soros elnökének, valamint Luigi Di Maiónak, az olasz diplomácia vezetőjének. Ferenc pápa 2015-ös Laudato si (Áldott légy) kezdetű enciklikája is a teremtett világ védelmét szorgalmazta. A pápa a nyáron bejelentette, hogy szívesen elutazna a glasgow-i klíma-konferenciára, de részvételét a Vatikán még nem erősítette meg.

Újdonságot jelentett, hogy a mostani vatikáni találkozón Ferenc pápa szájmaszkot viselt a résztvevők többségével együtt.

A pápa ritkán viseli ezt a védőeszközt. A világvallások vezetői október 6-7-én részt vesznek a Szent Egyed közösség római találkozóján, amely csütörtökön a Ferenc pápa vezette közös békeimával zárul a római Colosseumnál.

(MTI)

Fotó: ALESSANDRO DI MEO / POOL / AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. november 03. 00:44
Biden beszólt Hszinek és Putyinnak, amiért nem mentek el a klímacsúcsra https://444.hu/2021/11/02/biden-beszolt-hszinek-es-putyinnak-amiert-nem-mentek-el-a-klimacsucsra
Kofidisz Fapadopulosz visszatért
2021. október 04. 17:05
Klímakatasztrófa-vallás, covid-vallás, iszlám, szabadkőműves-kereszténység, zsidó-kereszténység, technológia/tudomány-imádat, lmbtq, blm... Ezekből lesz összegyúrva az új világrend szinkretikus vallása.
Rugo
2021. október 04. 16:49
Mit keresnek azok az eretnekek a Vatikánban?
annamanna
2021. október 04. 16:18
"Ferenc pápa és Simon Peresz egy vallási ENSZ-ről egyeztetett 2014 szeptember 4. A közel-keleti helyzetről és a konfliktusokban a vallások közötti együttműködésről beszélt egymással Ferenc pápa és Simon Peresz volt izraeli államfő a vatikáni találkozójukon. Peresz szerint amikor a terroristák a hit nevében gyilkolnak embereket, az ENSZ szerepét a vallásoknak kell átvenniük. A vallások ENSZ-szervezete, ahogyan Peresz nevezte, egyetemes nyilatkozatban fektetné le a jelentősebb vallások által elfogadott értékeket. Simon Peresz a nemzetközi vallásközi szervezet élére Ferenc pápát javasolta. A mostani „háborúk teljesen újak a múltbéliekhez képest eszközeikben és főleg indítékaikban. Az ENSZ olyan politikai szervezet, amelynek sem hadserege nincsen, mint a nemzeteknek, és meggyőződés sem vezérli, mint a vallásokat. És ez látszik is: amikor az ENSZ a Közel-Keletre a Fidzsi-szigetekről érkező békefenntartókat küld, és ezeket a terroristák túszul ejtik, mit tehet az ENSZ főtitkára? Szép kijelentéseket tesz. Ezeknek ereje és hatása azonban nem ér fel a pápa akármelyik homíliájával, amelyre csak a Szent Péter téren fél millió embert gyűlik össze” – mondta Simon Peresz." https://444.hu/2014/09/04/ferenc-papa-es-simon-peresz-a-vallasok-ensz-szervezeterol-egyeztetett Ezek hatalmas lépésekkel haladnak a VILÁGVALLÁS létrehozása felé, ami "egyetemes nyilatkozatban fektetné le a jelentősebb vallások által elfogadott értékeket." Vajon ezeknek a közös értékeknek a része Jézus Krisztus megváltó halála? Nyilván nem. Beszélhetünk kereszténységről enélkül? Nyilván nem. A világvallás keresztény? Nyilván nem. És ha a pápa áll az élén? Akkor sem. Akkor tehát a pápa nyilvánosan megtagadja a kereszténységet, ha a világegyház, világvallás felé mozdul el? Mi az hogy! Nagyon is! Ebben az esetben mi a teendő? Jel 18,4-5 4. És hallék más szózatot a mennyből, a mely ezt mondja vala: Fussatok ki belőle én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból: 5. Mert az ő bűnei az égig hatottak, és megemlékezett az Isten az ő gonoszságairól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!