Orbán Viktor, Matteo Salvini és Ferenc pápa képeit taposták meg a bolognai Pride-on

2021. június 29. 14:55

A Pride-dal egyidőben keresztény szervezetek is utcára vonultak a készülő homo- és transzfóbiáról szóló törvény miatt, mely a gyermekek oktatására is komoly hangsúlyt helyez.

2021. június 29. 14:55
null

Orbán Viktor, Ferenc pápa, Matteo Salvini arcképét taposták meg a vasárnapi bolognai melegfelvonuláson, amely transzparensein az „egyenlőséget és a toleranciát” hirdette. A rendezvény nem volt konfliktusmentes Olaszországban sem, mert a Pride-dal egyidőben, keresztény szervezetek is utcára vonultak a készülő homo és transzfóbiáról szóló törvény miatt.

Korábban feminista, valamint a leszbikus szervezetek is fenntartásukat fejezték ki a baloldali pártok homofóbia- és transzfóbia-ellenes törvénytervezetével szemben, miközben a jobboldali Liga a jogszabály módosítását javasolta a társadalmi nem, vagyis a gender kihagyásával. A Matteo Salvini vezette kormánypárt, a Liga közölte, hogy kompromisszumos megoldáson dolgozik a baloldali Demokrata Párt (PD) törvényjavaslatának átírásával.      

A törvénytervezet a büntetőtörvénykönyvnek a diszkriminációra vonatkozó részét akarja módosítani

A faji, a nemzetiségi és a vallási okokból eredő kirekesztést a biológiai nem, a társadalmi nem, a szexuális orientáció, valamint a testi és a szellemi fogyatékosság miatti diszkriminációval egészítették ki súlyosbító körülményként. Utóbbiak esetében diszkriminációra való felbujtás vagy hátrányos megkülönböztetés esetén másfél évig terjedő börtönt és hatezer euróig terjedő bírságot írnak elő. 

Az új törvény gyermekek érzékenyítésére is komoly hangsúlyt helyez

A baloldal kezdeményezi egy „nemzeti nap bevezetését” a nemhez és a szexuális orientációhoz kötődő diszkrimináció és erőszak áldozatai számára. A szentszéktől az olasz kormányhoz továbbított feljegyzés szerint a törvénytervezet jelenlegi formája több ponton sérti az Olaszország és Vatikán Állam közötti egyezményt, miurtán

nem mentik fel a katolikus iskolákat az LMBTQI-nap megtartása alól.

A szentszék jogi értelmezése szerint a törvénytervezet csorbítja az egyház szabadságát és a hívők véleményalkotását, mivel utóbbinak büntetőjogi következménye lehet. 

Fotó: Michele Lapini / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pista6
2021. június 30. 19:09
Ez most melegfelvonulás vagy tüntetés?
EszterMN
2021. június 30. 00:07
És ezt a képtaposós-fröcsögve gyűlölködő színvonalat akarják ránk kényszeríteni mint a szeretet és a sokszínűség kultúráját? Könyvégetés mikor lesz? És Kristallnacht? És toleranciától és sokszínűségtől csöpögő koncentrációs táborok szivárványos zuhanyrózsával a gázkamrában?
kergeller
2021. június 29. 20:17
ez majd nyilvan segiteni fogja az ugyuket. Masreszt meg annyi az ilyen hir, hogy lassan el sem eri az inger kuszobot
mucsay
2021. június 29. 18:12
szimpatikus társaság, csak kicsit habzik a szájuk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!