Orbán: Az EPP-árvák politikai képviselete lesz az új jobboldali szövetség

2021. április 01. 18:19

Európai reneszánszot akar a magyar, olasz és lengyel jobboldal, a balra tolódó Európai Néppárt miatt sok európai polgár politikai képviselet nélkül maradt, miután az EPP elkötelezte magát a baloldallal való együttműködés mellett – összegezte a hármas találkozó lényegét Orbán Viktor. Tudósításunk.

2021. április 01. 18:19
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás
főmunkatárs

Európa jövőjéről, a jobboldali pártok terveiről egyeztetett egy kétórás megbeszélésen a Karmelita Kolostorban a miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel és Matteo Salvinivel, az olasz jobboldal erős emberével, a Liga elnökével. Orbán Viktor a találkozó időzítésére azt a magyarázatot adta, az Európai Néppártból nemrég kilépett Fidesz szövetségeseket keres, az Európai Parlamentben pedig két erős jobboldali frakció van, amelyekkel a jövőbeli együttműködés létrejöhet. Ennek kereteit a várakozásokkal ellentétben nem adta meg, bár azt előzőleg is tudni lehetett, hogy egy új, közös európai parlamenti frakció alakítása még nincs napirenden.

Orbán Viktor szerint azonban a szövetség feltételei adottak: a három nemzet érdekei „nem állnak ellentétben egymással, sem belpolitikában, sem a külpolitikában”, mindhárom párt erős atlantista elkötelezettségű. A három párt szándéka az, hogy véget vessen annak a „nevetséges politikai gyakorlatnak, amely azt akarja elmagyarázni, hogy a jobboldalnak mindig széle van, a baloldalnak pedig mindig csak közepe” – fogalmazott a miniszterelnök.

A Salvini vezette Liga (Lega), a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz a következő hetekben programot állít össze, amelyben megfogalmazzák közös értékeiket. Ezek a szabadság, az európai hagyományos értékek, az emberi méltóság, a nemzeti szuverenitás, a család és a kereszténység lesznek, illetve a kommunizmus, az illegális migráció és az antiszemitizmus elutasítása. 

Mint Orbán Viktor fogalmazott, májusban kerülhet sor a követező háromoldalú találkozóra, vélhetően Varsóban. 

Mateusz Morawiecki felszólalásában csatlakozott Orbánhoz, aki a vírusjárvány kapcsán

a hármak nevében felszólította az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel az uniós vakcinabeszerzéseket.

A lengyel kormányfő abszolút prioritásnak nevezte, hogy az oltási programokat felgyorsítsák, és hogy minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, mert a cél, hogy Európa nyárra „visszatérhessen a normalitáshoz”.

Morawiecki szerint a három párt együttműködésének alapja az euroatlanti együttműködés, a NATO-ban való szerepvállalás lehet, amely biztonságot ad a tagoknak, illetve közös érdek az európai integráció mélyítése is, azzal a kitétellel, hogy annak tiszteletben kell tartania a nemzeti szuverenitást, az emberi szabadságot és olyan európai hagyományokat, mint a család, az egyén méltósága vagy éppen a kereszténység. 

„Hiszünk abban, hogy tudunk közös utat építeni Európa számára” – fogalmazott a lengyel miniszterelnök, hozzátéve: ehhez vissza kell térni a gyökerekhez.

Értékelése szerint Európa jelenleg szét van esve, az EU elitcsoportok projektjévé vált,

az új jobboldali szövetségnek ezért az emberek széles spektrumát kell képviselnie, a megújuláshoz, az életerő visszanyeréséhez egy helyreállítási programra van szükség. A közös értékek védelméhez pedig szolidaritásra, mert „Európa nem lehet az erősek diktátuma” – vélekedett Morawiecki.

Matteo Salvini – folytatva a lengyel vezető gondolatmenetét – egy válságban lévő Európai Unióról beszélt: egy olyan politikai képződményről, amely alapszerződésében megtagadta saját zsidó-keresztény gyökereit, amely jelenleg nem tekinti központi kérdésnek a szabadságot, az emberi jogokat, a család intézményét. 

„Az európai politika nem lesz ugyanolyan a Covid-járvány után” – mondta a Liga vezetője, aki szerint a jövő Európájában nem baloldali kulturális egyesületek fogják meghatározni az irányokat, vagy azt, hogy ki demokrata, és ki nem – ennek meghatározása senkinek nem lehet a monopóliuma. 

Salvini szerint az új jobboldalnak alternatívát kell nyújtania, mert a baloldal Európa gyökereit tagadja meg.

– tette hozzá. 

„Európának reneszánszra van szüksége, amely véget vet a diktátumoknak, az elszigetelésnek”, és amely a szabadságot helyezi a központba; egy szolidáris, normális és szabad Európa létrehozása a cél – vélekedett az olasz politikus, aki beszéde végén felhívta a figyelmet, hogy ez az április elsejei nap „történelminek fog bizonyulni”.

A csütörtök délutáni sajtótájékoztató a három politikus felszólalásával, újságírói kérdések nélkül ért véget. Az előzetes várakozásoknak megfelelően egy politikai szövetség kontúrjait vázolta fel Orbán, Salvini és Morawiecki, a konkrétumokra azonban vélhetően a következő, májusi találkozóig várni kell. 

Mint ismert, Matteo Salvini nagy terve, hogy tető alá hozza az Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsaládok egyesülését – ezzel, illetve a fideszes EP-képviselők csatlakozásával ez az új frakció a második legnagyobb képviselőcsoporttá válna az Európai Parlamentben. A Liga jelenleg az ID, a Jog és Igazságosság az ECR képviselőcsoport tagja – a Fidesz pedig, miután március 3-án bejelentette, hogy képviselői kilépnek az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportjából, majd március 18-án közölte, hogy elhagyja magát a konzervatív pártcsaládot is, a helyét keresi ebben az európai szövetségi rendszerben. 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik