Grúziai válság: tovább tüntet az ellenzék Tbilisziben

2021. március 02. 16:38

Destruktív viselkedéssel vádolta Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök kedden az ellenzéki pártokat, amiért reggeltől tüntetéssel próbálták megzavarni a parlament munkáját, a Charles Michel európai tanácsi elnök közvetítésével március elsején indult egyeztetések dacára.

2021. március 02. 16:38
null

„Ez a tiltakozás államellenes, törvénytelen és destruktív cselekedetnek minősül, s nem szolgálja a párbeszéd érdekét, amelybe csapatommal belevágtunk. Még tegnap bejelentettem, hogy kész vagyok az első lépést megtenni a párbeszéd útján. Készek vagyunk az építő jellegű párbeszédre” – jelentette ki Garibasvili.   

Az ellenzék megszegte a korábbi megállapodást 

Hasonlóan nyilatkozott Mamuka Mdinaradze, a kormányon lévő Georgiai Álom párt végrehajtó titkára és Kaha Kaladze Tbiliszi polgármestere is.

– mondta Kaladze.    

A tiltakozók Nika Melija szabadon engedését követelték

Az ellenzék hívei kedd reggel tüntetést szerveztek a georgiai parlament épülete elé, körülállták a bejáratokat és kifütyülték a munkába érkező kormánypárti képviselőket. Helyenként tülekedés is volt a rendvédelmi szervek és az aktivisták között, akik el akarták torlaszolni az épülethez vezető utakat. Hét embert előállítottak. A tiltakozók Nika Melija szabadon engedését követelték. A Miheil Szaakasvili volt államfő által alapított ellenzéki párt elnökét február 23-án tartóztatták le, mert nem fizette ki teljes egészében azt az óvadékot, amelyet a parlament két évvel ezelőtti ostromával kapcsolatban rendelt el egy bíróság.    

Georgiában az októberi parlamenti választások miatt alakult ki válság, ugyanis az ellenzék csalással vádolja a kormánypártot,

és erre hivatkozva bojkottálja a parlamenti üléseket, rendszeresen tüntetéseket tart. A helyzet tovább súlyosbodott Melije múlt heti letartóztatása óta. Múlt szerdán lemondott Giorgi Gaharia miniszterelnök és kormánya, mert nem értett egyet Melija letartóztatásával.Meliját a parlament ostromával végződő két évvel ezelőtti zavargások megszervezésével, a rendbontásban való részvétellel gyanúsítják.

A tbiliszi városi bíróság 2019 júniusában 30 ezer lari (2 718 000 forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezte azzal, hogy elektronikus nyomkövető bilincs viselésére kötelezte. A politikus megfizette ezt az első óvadékot. A parlamenti választások eredménye ellen 2020 novemberében megtartott tiltakozó akción azonban letépte és a tömegbe hajította a nyomkövetőt, mire az óvadékot 40 ezer larira emelték. Melija ennek megfizetését már megtagadta, arra hivatkozva, hogy politikai üldöztetés áldozatává lett. Amennyiben bűnösnek találják az ellene zajló perben, kilenc év börtönnel sújthatják.

(MTI)

Fotó: BBC

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NeMá
2021. március 02. 17:05
IKEA burleszk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!