Százhúszezer Pfizer-vakcina érkezett az oltópontokra

2021. március 09. 16:02

Nagyrészt a regisztrált idősek oltásához használják fel a kedden érkezett Pfizer-oltóanyagokat – közölte a koronavirus.gov.hu kedden délután.

2021. március 09. 16:02
null

A kormányzati honlapon azt írták: a keddi szállítmánnyal érkezett 120 510 adag Pfizer-oltóanyagot egyenesen a kórházi oltópontokra szállították, és nagyrészt a regisztrált idősek oltásához fogják használni a következő napokban.    

Hazánkban már ötféle vakcinával oltanak

Magyarország már 5 oltóanyaggal rendelkezik, így felgyorsulhatott az oltás: több mint egymillió a beoltottak száma és Magyarország már a második helyen van az átoltottságban az uniós ranglistán.    

A lekötött Pfizer-BioNtech-oltóanyag mennyiségét 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelték,

így Magyarország már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várnak az uniós beszerzésből, ennek eddig a 6 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). A Janssen és CureVac még nem szállított, mivel még nem rendelkezik uniós engedéllyel. A Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét. Mivel ebből a vakcinából egy oltás is elegendő, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.    

Európából kevés oltóanyag érkezik

Kitértek arra is, hogy miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik,

az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött.

Ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik a következő hónapokban.    

Az eddig érkezett Szputnyik vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, és ezen a héten megkezdődhet az oltás a múlt héten érkezett 100 ezer oltóanyaggal is, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadta az engedélyt az alkalmazására.

A múlt héten érkezett orosz vakcinaszállítmány hatósági vizsgálata még tart.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.    

Az eddig Magyarországra érkezett kínai vakcinával is zajlik a regisztrált idősek oltása a háziorvosoknál.

A következő Simopharm-szállítmány március közepén várható. Kiemelték: „a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk”. Egyre nő a betegek száma, ezért az oltási stratégia is változott azért, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Ennek érdekében a beérkező vakcinaszállítmányokat teljes mértékben bekapcsolják az oltásokba, és változott egyes vakcinák alkalmazása is.

Márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZenecával ettől a héttől már a 60 év felettieket is olthatják a háziorvosok.

(MTI)

Fotó: MTI/Varga György

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2021. március 09. 20:56
80+-osok jó része a budira is alig ud kimenni.
madarasi.abel
2021. március 09. 19:22
A Pfizer szállít, no de az oroszok? Nem lehet tudni, mit vállaltak, mert a kormány titkolja az orosz vakcina szerződést... Bízzunk a vezetőkben, de vakon, mert információval nem nagyon látnak el :)
madarasi.abel
2021. március 09. 19:20
és azt tudtátok. hogy a 80+ osok közül is csak kb. harmada kapta meg az oltást?
Ninini
2021. március 09. 19:12
Úgy tűnik a Pfizer jól teljesít. A többi gyenge.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!